Arkiv

7.4.2014

Nytt nummer av Diabetes med svensk bilaga ute nu!

Diabetes-lehden kansi 22014
Diabetes 2/2014 med svensk bilaga är ett digert paket med intressanta och informativ artiklar om diabetes i arbetslivet, läkemedel, sömnbrist, njurarna och mycket mer. Plock bland det digra innehållet, som ger mersmak:

Diabetes i arbetslivet

Det är inte alltid lätt att kombinera arbete och diabetes. Om det är ett ständigt problem, är det bästa att prata öppet med chefen och företagsläkaren. Då är det lättare att göra nödvändiga omställningar i arbetsuppgifterna eller arbetstiderna.

För ens egen säkerhet är det också bäst att prata om sin diabetes med de närmaste arbetskamraterna.

Rehabilitering ingår i god vård

Vad kommer du att tänka på när du hör ordet rehabilitering? En trevlig kurs på något spa eller idrottsinstitutet, svarar förmodligen många. Kati Hannukainen, ansvarig diabetessjukskötare på Diabetesförbundet, ser rehabilitering i ett mycket mer övergripande perspektiv: i rehabilitering ingår allt som hjälper en människa att leva med en allvarlig sjukdom. Allt från undervisning i egenvård och kamratstöd till rehabiliteringskurser får plats inom begreppet rehabilitering.

Passar receptfria och receptbelagda medel ihop?

Använder du receptfria medel eller naturmedel tillsammans med receptbelagda läkemedel? Det är bra att alltid först kontrollera att de passar ihop. Ibland kan interaktioner vara allvarliga och komma som en överraskning. Annikka Kalliokoski, överläkare på Fimea, rekommenderar att alla med någon långvarig sjukdom skaffar ett läkemedelskort. På kortat kan man skriva in alla läkemedel, växtbaserade preparat och kosttillskott som man använder.

Sömnbrist triggar kroppens försvarsmekanismer

Sömnbrist påverkar inte bara hjärnans funktion, utan också immunsystemet och ämnesomsättningen, säger biokemisten Vilma Aho.

Kroppen är i larmberedskap på grund av sömnbristen och det triggar igång försvarsmekanismen. Men det kan hända att försvarsmekanismen inte fungerar så bra i alla de uppgifter där den skulle behövas. Därför löper de som sover dåligt större risk att drabbas av inflammatoriska sjukdomar, till exempel typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Livsviktig beröring

Många finländare köar för att få krama om Moder Amma, men har svart att krama om sina nära och kära. Antropologen, filosofie doktor Taina Kinnunen har undersökt vad det beror på att vi finländare har så stor beröringsskräck.

Njurarna har många viktiga funktioner

Det är fantastiskt att människan  har två njurar. Om den ena går förlorad finns den andra i reserv. Njurarna spelar nämligen en viktig roll för att rena kroppen. Diabetes, högt blodtryck och hög ålder är njurarnas värsta fiender. Njursvikt till följd av typ 2-diabetes är den vanligaste orsaken till dialysbehandling.

Skatteavdrag vid diabetes

Många diabetiker har rätt att få invalidavdrag i beskattningen. I ett läkarintyg anger läkaren invaliditetsgraden och den måste vara minst 30 procent för att man ska få göra avdrag. Hur stort avdraget är beror på invaliditetsgraden.

Dessutom

I en artikel får du veta mer om hypohundar och hur de utbildas. Pernilla Häggkvist berättar hur det är att ha diabetes och träna skidäkning.


 I år ges alla sex numren av Diabetes också ut som digital tidning. Den digitala versionen är en tjänst för medlemmar i diabetesföreningarna:

  • de som är medlem i någon diabetesförening och prenumererar på den tryckta versionen av Diabetes får läsa den digitala tidningen gratis
  • de som är medlem i någon diabetestidning men inte prenumererar på den tryckta versionen av Diabetes får prenumerera på en årgång av den digitala tidningen för 10 euro.

Läs mer (på finska)





Tillbaka till rubrikerna