Arkiv

13.4.2022

Nytt nummer av Diabetes med svensk bilaga ute nu!

Våren är på väg och ett vårtecken är att tidningen Diabetes utkommit med sitt vårnummer: 2/2022. Den svenska bilagan innehåller mycket läsvärt om bland annat vårdreformen och diabetesvården i framtiden, sociala trygghetsregler för den som vistas längre perioder i utlandet, inkretinläkemedel och viktnedgång och motion vid artros. Vidare kan du läsa om hur negativitet påverkar oss och hur man kan komma ifrån en negativ livsinställning. Läs också om Pekka Myyry och hans erfarenheter av fetmaoperation.

Vårdreformen ger effekter på sikt

De närmaste åren kommer vår social- och hälsovård att omstruktureras i grunden. Självfallet funderar många med diabetes hur deras vård kommer att se ut i framtiden. För närvarande håller de nya välfärdsområdena på att organisera sin verksamhet. Men ännu kan ingen säga vilka förändringar som eventuellt kommer att ske exempelvis inom diabetesvården.

På väg ut i världen

Har du tänkt flytta utomlands eller göra en längre resa? Tänk på att i tid ta reda på vilka regler som gäller vid diabetes och för social trygghet. Hur mycket läkemedel får man ta med sig på resan? Behöver man recept för dem? Hur får man läkemedel och vård? Är det bäst att teckna en reseförsäkring och får diabetiker reseförsäkring? Får man behålla de sociala trygghetsförmånerna i Finland?

Lättare att gå ner i vikt med inkretinläkemedel

Den nya generationens inkretinläkemedel sänker blodsockret, främjar hjärthälsan och hjälper till att kontrollera vikten. Enligt diabetesläkaren Merja Laine går en klar majoritet, ungefär 70 procent av dem som påbörjat medicinering, ner i vikt. Än så länge måste en del diabetiker betala läkemedlen själva eftersom kriterierna för FPA-ersättning är så stränga.

Kostens tio budord kosten hjälper oss att äta hälsosammare

I slutet av förra året publicerade den amerikanska hjärtorganisationen American Heart Association tio budord för hälsosammare kost. De som är förtrogna med de finländska näringsrekommendationerna känner igen mycket i riktlinjerna. Störst nytta kan nås om man hela livet följer de hälsofrämjande kostprinciperna som ingår i riktlinjerna. Ursula Schwab, professor i näringsterapi, berättar vilken nytta personer med diabetes får av att följa de tio budorden.

Motion är medicin vid artros

Vid artros blir lederna stela och smärtande. Behandling måste sättas in så snart de första symtomen uppträder. Lagom belastande motion är den effektivaste medicinen. Det kan vara promenader, cykling, skidåkning, simning och annan vattenträning som vattengympa och vattenlöpning. Däremot kan man glömma löpning och bollspel som innebär slag mot benen. De belastar helt enkelt lederna för mycket.

Ljusare livsinställning i sikte

En negativ livsinställning försämrar hälsan och förstör mänskliga relationer. Det går att träna bort sin egen negativa syn, men det går inte att ändra en annan människas beteende. Ingen människa är i grund och botten negativ, säger psykoterapeuten Antti Ervasti. En negativ attityd beror ofta på att personen mår dåligt själv, exempelvis har problem med människorelationerna, hälsan eller ekonomin.

Skönhet är förgängligt, men fläsk evigt – eller?

Fackboksförfattaren Pekka Myyry bestämde sig för att genomgå fetmaoperation efter positiva och uppmuntrande samtal med sin diabetesläkare. Resultaten överträffade förväntningarna. Matvanorna måste ställas om för resten av livet, men det är när allt kommer omkring inte värre än övervikt, ledvärk och högt blodtryck resten av livet, tycker han. Ibland drabbas han av återfall och det är mänskligt, men sedan gäller det att ta sig i kragen igen.

Resumé på finska


Tillbaka till rubrikerna