Arkiv

31.3.2009

Nya modeller för att förebygga och behandla diabetes belönade av det nationella diabetesprogrammet Dehko

Utbildning för hälso- och sjukvårdspersonal, översyn av arbetsfördelningen, intensifiering av behandlingen och effektiv screening har en nyckelroll för god vård vid diabetes och prevention av typ 2-diabetes.

Dessa element återfinns i diabetesprojekten i Lojo, Övre Birkaland, Syd-Österbotten och Mellersta Satakunta. Projekten premierades av det nationella diabetesprogrammet Dehko på Dehkodagarna i Tammerfors i februari.

I Lojo fick patienterna nytta av de nya arbetsmetoderna snabbt och utan större omställningar. - Kötiderna till diabetessjukskötaren förkortades från tre månader till en vecka, berättar Päivi Juselius, diabetessjukskötare på hälsovårdscentralen i Lojo.

Diabetesprojektet inom primärvården i Övre Birkaland (DILLI 2006-2008) fokuserade på att förebygga senkomplikationer vid typ 2-diabetes och resulterade i en modell för diabetesbehandling inom den regionala primärvården.

- Det har funnits regionala skillnader i diabetesvården. Den nya modellen tar sikte på att ge diabetiker likvärdig vård och behandling oberoende av var diabetesmottagningen finns, säger Sanna-Leena Paarlahti, diabetessjukskötare i Mänttäområdet.

Det tredje prisbelönade projektet var materialpärmen och utbildningsprojektet Tervehet Mukulat i Syd-Östersbottens sjukvårdsdistrikt. Projektet tar sikte på att förebygga fetma bland barn. Juryn framhöll att projektet har ett genialt enkelt grepp för att sytematiskt förebygga typ 2-diabetes bland barn och i familjer.

- Inspirerade av projektet FIN-D2D startade skolor, daghem och vårdpersonal projekt för att lyfta fram exempel på bra livsstil, berättar Arja Hyytiä, t.f. utvecklingsplanerare på enheten för hälsofrämjande inom Syd-Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Det fjärde prisbelönta projektet, en vårdmodell i Mellersta Satakunta, backade upp arbetet med en brett upplagd screeningundersökning där tusentals odiagnostiserade personer i åldrarna 45-70 år som behövde skyndsam behandling på grund av diabetes, förstadier till diabetes, metabolt syndrom eller högt blodtryck. 

- Dessutom tog samkommunen Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä fram en ny strategi för prevention av diabetes och åderförkalkningssjukdomar. Ett ambulerande team bestående av sjukskötare med inriktning på åderförklakningssjukdomar, en diabetessjukskötare och en invärtesläkare besöker hälsostationerna i kommunerna för att följa upp riskindivider och redan insjuknade, säger Päivi Korhonen, specialist i invärtes medicin.

I Dehkopriserna ingår en uppmuntringspeng på 2 000-4 000 euro. Dehkodagarna lockade nästan tusen deltagare från hela landet.

För mer information:

Maria Aarne, generalsekreterare/Dehko, Diabetesförbundet, tfn 050-310 66 02, maria.aarne@diabetes.fi
Päivi Juselius, diabetessjukskötare, Lojo stad, tfn 019-369 23 56, paivi.juselius@lohja.fi
Sanna-Leena Paarlahti, diabetessjukskötare, Mäntän seudun terveydenhuoltoalue, tfn 03-3116 86 83, sanna-leena.paarlahti@pshp.fi
Arja Hyytiä, t.f. utvecklingsplanerare/hälsofrämjande, Syd-Österbottens sjukvårdsdistrikt, 06- 415 41 11, 044 415 52 16, arja.hyytia@epshp.fi
Päivi Korhonen, specialist i invärtes medicin, Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, tfn 040-765 32 57, paivi.e.korhonen@fimnet.fi
http://www.diabetes.fi/


Tillbaka till rubrikerna