Arkiv

28.10.2013

Nya bevis för koppling mellan virus och typ 1-diabetes

Nya forskningsresultat tyder på att typ 1-diabetes hos vissa människor kan förhindras med ett virusvaccin, uppger Tammerfors universitet.

De senaste decennierna har typ 1-diabetes ökat snabbt. Ökningen har gått så snabbt att sjukdomen antas beror på någon miljöfaktor och virusinfektioner har länge misstäkts vara en sjukdomsalstrare. Det är känt att virusinfektioner orsakar diabetes hos djur och att de förstör insulinproducerande celler. Vissa virusinfektioner har också kopplats till diabetes hos människor. Därför har man utgått från att det går att förhindra en del av fallen om barn vaccineras mot diabetes.

På senare tid har forskarna gjort stora framsteg i sin forskning kring en grupp av enterovirus, som redan i ett stort antal tidigare studier har kopplats till typ 1-diabetes. Enterovirus förekommer allmänt bland barn och det finns över hundra kända undergrupper av viruset. En del av virusen ger upphov till allvarligare infektioner, exempelvis infektioner i hjärtmuskeln eller centrala nervsystemet, vesikulös stomatit (även kallad höstblåsor eller hand-fot-munsjuka), neonatal sepsis och förlamning (bl.a. förlamning på grund av poliovirus).

Det finns mycket som tyder på ett samband mellan enterovirus och typ 1-diabetes, men än så länge har forskarna inte lyckats klarlägga vilka undergrupper av viruset det är fråga om.

Diabetesrelaterade undergrupper av enterovirus identifierade

Nu har en grupp vetenskapsmän publicerat två studier i en auktoritativ tidskrift (Diabetes), där man för första gången kunnat identifiera två diabetesrelaterade undergrupper av enteroviruset. Den ena studien bygger på den finländska DIPP-studien (prediktion och prevention av typ 1-diabetes) som följer upp barn med genetisk diabetesrisk ända från födelsen tills de är femton år gamla.

Det andra projektet bygger på den internationella studien VirDiab, där det ingår barndiabetiker från fem olika länder. Resultaten visar att enterovirus i gruppen Coxsackie B är kopplad till risken för diabetes, medan de andra utforskade grupperna av enterovirus inte uppvisade någon sådan koppling. Resultaten stämmer överens med tidigare studier, som upptäckt Coxsackie B-virus i bukspottkörteln hos personer med diabetes och visat att virusen ger upphov till diabetes hos försöksdjur.

Stort behov av diabetesvaccin

De nya resultaten banar väg för fortsatta studier med siktet inställt på att ta fram ett vaccin mot typ 1-diabetes. Gruppen Coxsackie B omfattar bara sex enterovirus och de kan därför ingå i samma vaccin. Redan nu finns det ett effektivt vaccin mot en annan sjukdom orsakad av enterovirus, nämligen polio. Vaccinet innehåller tre typer av poliovirus.

Det finns ett stort behov av ett vaccin mot typ 1-diabetes eftersom sjukdomen inte går att förebygga. De nya forskningsresultaten ger hopp om att man med ett virusvaccin ska kunna förebygga en betydande del av diabetesfallen. Redan nu pågår närmare undersökningar kring hur de virusrelaterade diabetesmekanismerna är uppbyggda och vad som är den optimala sammansättningen för ett diabetesvaccin.

Läs nyhet om temat på Yles webbsida (på finska)

Se nyhet i Yles nyhetssändning 21.10 (på finska)

Temat diskuteras också på förbundets debattforum Kohtauspaikka (på finska)

En forskningsgrupp som leds av Heikki Hyöty, professor i virologi, undersöker sambandet mellan enterovirus och det naturliga immunsystemet vid uppkomsten av typ 1-diabetes. Gruppen premierades med det stora stipendiet från Stiftelsen för Diabetesforskning 2010. Se också Hyötys föredrag på stiftelsens webbsida, Världsdiabetesdagen 14.11.2011.



Typ 1-diabetes

Typ 1-diabetes beror på att de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln förstörs. Sjukdomen debuterar ofta redan i barndomen och den kräver livslång behandling med insulinsprutor som måste tas varje dag. Vid långvarig diabetes ökar risken för att få komplikationer i bl.a. cirkulationsorganen och nervsystemet, skador på näthinnan i ögonen och njurarna, vilket i slutändan kan förkorta den genomsnittliga livslängden. I dag har omkring 40 000 finländare och 15 miljoner människor i världen typ 1-diabetes. Finland har den högsta incidensen av typ 1-diabetes i hela världen.

DIPP-studien

Studien DIPP (prediktion och prevention av typ 1-diabetes) pågår vid universiteten i Tammerfors, Uleåborg och Åbo. Den följer upp barn med genetisk risk att få typ 1-diabetes ända från födelsen. Totalt 12 000 barn har ingått i studien. De har följts upp tills de är femton år gamla eller tills de utvecklar typ 1-diabetes. Under studiens gång har nästan 300 barn fått sjukdomen och många andra har drabbats av ett symtomfritt förstadium. DIPP har flera olika finansiärer, bl.a. EU, Juvenile Diabetes Research Foundation och Finlands Akademi.

VirDiab-studien

Studien VirDiab undersöker infektioner hos barn med nydebuterad typ 1-diabetes. Fem europeiska länder deltar i studien, som har fått bidrag från bl.a. EU.


Tillbaka till rubrikerna