Arkiv

24.6.2013

Juninumret av Diabetes: man kan inte ta semester från diabetes – ens på sommaren

här

Plock bland artiklarna i den 20-sidiga svenska bilagan:

Äntligen sommar – Är du garderad inför semestern?

Äntligen är sol, sommar och semester. Men, men … Man kan inte ta semester från sin diabetes – inte ens på sommaren. Diabetesläkaren Juha Saltevo och diabetessjuksköterskan Marianne Laukkanen ger råd och tips inför sommaren: stugsemester, utlandsresor, lata dagar, sen sänggång …

Stora krav på körförmågan

På drygt ett år har både körkortslagen och de medicinska kraven vid bilkörning ändrats. För diabetiker betyder det att körförmågan kommer att kontrolleras oftare och noggrannare. Var och en svarar själv för att vara kapabel att köra bil. Så sätt dig vid ratten först när du vet att det är riskfritt. Tänk på att alltid testa blodsockret innan du startar.

Rädd för insulinbehandling vid typ 2-diabetes?

En del med typ 2-diabetes känner sig misslyckade när de måste börja med insulin. Diabetesläkaren Vuokko Kallioniemi berättar varför insulinbehandling inte ska ses som ett nederlag.

Författaren Veli-Pekka Hänninen har haft typ 2-diabetes i tjugo år. Men det var först med insulinbehandlingen som han insåg vikten av att sköta sig och ta sitt hälsoproblem på allvar.

Varför sviker minnet?

Minnesproblem blir vanligare bland människor i aktiv ålder. Vanligen beror de på något annat än många människors skräck, en demenssjukdom.  Minnet kan svika när det är stressigt och man har många järn i elden.

Minnesbesvär kan förebyggas och sjukdomsförloppet bromsas upp med motion, hälsosam kost, goda sockervärden och behandling av högt blodtryck.

Känn din puls

Pulsen kan avslöja förmaksflimmer som kan skada hjärnan. Utan att palpera pulsen är det svårt att upptäcka flimmer. I värsta fall kan flimmer leda till hjärninfarkt.

För diabetiker är palpation av pulsen en ny självförsvarsteknik eftersom risken för förmaksflimmer ökar av diabetes.

Bättre rytm med ätandet

Är kvällsätande ditt problem? Kan det kanske hjälpa med lite bättre rytm i ätandet? Liisa Heinonen och Eija Ruuskanen, näringsterapeuter på Diabetesförbundet, visar hur du kan få bukt med kvällsätandet genom att äta två eller tre gånger om kvällarna.

Vid typ 1-diabetes leder småätandet till viktuppgång och ställer till problem med doseringen av direktverkande insulin.

Magen är långsam

Det bubblar, det kniper och det sväller i magen. Helt vanliga magbesvär, men det kan också vara gastropares, fördröjd magsäckstömning.

Symtomen på gastropares är smärta i övre delen av buken, uppsvullen buk, fyllnadskänsla, illamående och kräkning efter maten. Tänk på att andra sjukdomar i magsäcken kan ge samma symtom. Magsäcken varken tänjs, fylls eller dras amman på normalt sätt. Maginnehållet försvinner långsammare ur magsäcken.

Dessutom

Recept på en läcker sommardessert och information om föreningsverksamhet och diabeteskurser.


Tillbaka till rubrikerna