Arkiv

22.12.2009

Diabetesförbundet motsätter sig strängare invaliditetsklassificering

Diabetesförbundet har yttrat sig om Social- och hälsovårdsministeriets utkast till förordning som ändrar invaliditetsklasserna i lagen om olycksfallsförsäkring. Förordningen hör ihop med en ändring av lagen om olycksfallsförsäkring som har antagits av riksdagen och träder i kraft den 1 januari 2010.

Invaliditetsklasserna i lagen om olycksfallsförsäkring är inte avsedda att vara kriterier för stöd och tjänster till långtidssjuka, men de tillämpas trots som ett kriterium bland flera andra, åtminstone när FPA beviljar handikappbidrag för personer över 16 år och vid invalidavdraget i beskattningen. Också kommunala tjänster kan i vissa fall vara beroende av invaliditetsklasserna.

I sitt yttrande motsätter sig Diabetesförbundet strängare invaliditetsklassificering. När de strängare klasserna tillämpas på bidrag och tjänster, kan det vara ännu svårare för långtidssjuka att få nödvändiga bidrag och tjänster.

I yttrandet påminner förbundet om att diabetes är en sjukdom som är förknippad med en rad allmänna funktionsnedsättningar: akuta, direkt livshotande komplikationer som beror på för lågt eller för högt blodsocker och senkomplikationer som kan vara förödande för funktionsförmågan.

I utkastet till förordning anses insulinbehandlade diabetiker med svåra komplikationer höra hemma i kategorierna 6–7 som är den lägre kategorin i klassen medelsvår. Däremot beskrivs kriterierna för invaliditetsklass 11–12 till exempel med att personen i viss mån behöver hjälp av någon annan för att kunna ta hand om sig. Där nämns inte diabetes alls trots att det är en situation som stämmer in exakt på diabetiker med återkommande svåra hypoglykemier.

Utkastet till förordning är skrivet som om de olägenheter som diabetes för med sig bara berodde på insulinbehandling eller antalet injektioner. I själva verket kan diabetes vara labil och inkräkta på livet trots att personen inte använder insulin.

Läs hela yttrande här (pdf på finska)


Tillbaka till rubrikerna