Arkiv

8.11.2010

Diabetesförbundet i Finland: Tillgången till första vård och information till nyinsjuknade måste bli bättre vid diabetes

Internationella diabetesfederationen IDF:s och FN:s globala temadag firas den 14 november i fler än 160 länder. I dag finns det 300 miljoner människor med diabetes i världen. Som under tidigare år är den blå färgen ett konkret ledmotiv: byggnader belysta i blått, blå stearinljus och lampor och människor klädda blått. Över hundra bemärkta byggnader eller andra objekt över hela världen kommer att lysa i blått. Världsdiabetesdagen firas den 14 november som är Frederick Bantings födelsedag. Han var den ena av de två forskare som upptäckte insulinet för snart nittio år sedan.

På Världsdiabetesdagen vill Diabetesförbundet i Finland vädja till hälso- och sjukvården för bättre handledning och rehabilitering för människor med diabetes. Forskningen ger mer och mer information som visar att effektiv vård i början av sjukdomen spelar en stor roll för de kommande åren med diabetes.
– För att diabetikerna själva och deras närstående ska få en bra start med vården måste det finnas kurser eller grupper för nyinsjuknade. Också längre fram är samarbete med vårdenheten, adekvat handledning och stöd i egenvården av avgörande betydelse, understryker Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare på Diabetesförbundet.

Till exempel Esbo stad har satsat mycket på diabetesvården de senaste åren, säger hon. I den nya vårdmodellen ingår bland annat ett anamnesformulär att fylla i genast i början av vårdrelationen och vid de årliga besöken, en långsiktig vård- och rehabiliteringsplan och grupphandledning.

Det lönar sig att förbereda sig väl inför varje besök på diabetesmottagningen, är Pirjo Ilanne-Parikkas råd till diabetiker.

– Det är bra att fundera i förväg vilka frågor man har. Skriv gärna upp dem på en lapp. Var inte rädd för att tala om för sjukskötaren eller läkaren hur du känner det, vad du tycker och vilka önskemål du har. Kom gärna tillsammans överens om kortsiktiga mål för egenvården och var noga med att uppföljningsbesöken är så många som du behöver per år.

– I Diabetesförbundets och diabetesföreningarnas verksamhet spelar kamratstöd till alla diabetiker och deras närstående en framträdande roll oberoende av ålder och diabetestyp. Föreningarna ordnar föredrag, jourdagar, klubbar, grupper och rekreation. Om det inte finns sådan verksamhet på din hemort, kan du gärna ta initiativ till kamratstöd, säger Janne Mikkonen, organisationsdirektör på Diabetesförbundet. Han vill också påminna om det aktiva debattforumet på webbsidan www.diabetes.fi/kohtauspaikka där man kan få stöd och hjälp från andra i samma situation.

Det finns en hel del att förbättra i rehabiliteringen för diabetiker och Diabetescentrum i Tammerfors, som är Diabetesförbundets kurscentrum, har dragit sitt strå till stacken i trettio år vid det här laget. Varje år går över tusen diabetiker i olika åldrar på kurs där.

Läs mer om Världsdiabetesdagen och hur den firas:
www.worlddiabetesday.org, www.facebook.com/pages/Brussels-Belgium/World-Diabetes-Day, twitter.com/wdd, www.youtube.com/worlddiabetesday och www.flickr.com/groups/WDD.

För mer information:
Diabetesförbundet

Tillbaka till rubrikerna