Arkiv

19.11.2019

Diabetesbarometern: Diabetesvården förfaller med svidande nota som följd

Det blir allt svårare för diabetiker att få vård och behandling för sin sjukdom. Regionerna uppvisar stora skillnader i möjligheterna att få vård och tillgången till hjälpmedel och förbrukningsartiklar.

Antalet diabetiker stiger inte längre okontrollerat, men äldre med diabetes ökar i rasande takt. I fjol fanns det 204 572 pensionärer med diabetes, vilket var nästan 17 000 fler än 2016. I Finland har ungefär en halv miljon människor diabetes; de flesta av dem har typ 2-diabetes.

Till följd av besparingarna inom hälso- och sjukvården anlitar allt fler diabetiker privata diabetesläkare eftersom det är svårt att få läkartid inom den offentliga vården. Det framgår av Diabetesbarometern 2019 som Diabetesförbundet publicerade nyligen.

– Om det inte går att få vård på hälsovårdscentralen, måste vuxna med diabetes anlita privata vårdgivare eller helt enkelt vara utan nödvändig vård, vägledning och uppföljning. Men det vore av största vikt att satsa på god vård av diabetes för att undvika dyra följdsjukdomar, säger Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare på Diabetesförbundet.

Diabetikerna själva ansvarar för den dagliga egenvården. Men kommunerna sparar och typ 2-diabetiker drabbas av allt fler begränsningar i tillgången till blodsockermätare och teststickor till dem. På vissa orter får personer med typ 2-diabetes över huvud taget inga hjälpmedel eller förbrukningsartiklar längre.

– Det är mycket kortsiktigt att spara in på egenvården. Frågan gäller livskvalitet och likabehandling för en stor grupp människor. Adekvat stöd till egenvården och tillgång till hjälpmedel och förbrukningsartiklar är vid sidan om annan fokuserad behandling de mest effektiva metoderna för att minska både diabetesrelaterade följdsjukdomar och antalet väglednings- och kontrollbesök. Följdsjukdomar blir en verkligt dyr affär, tillägger hon.

Några kommentarer från personer med typ 2-diabetes:

”Min behandling är egenvård. Ingen frågar hur min diabetesvård är ordnad.”

”Jag har typ 2-diabetes och har därför aldrig fått tid till någon läkare med inriktning på diabetes.”

”Jag oroar mig för följdsjukdomar och alla symtom som inte har undersökts. Det finns inga pengar för att hela tiden själv köpa dyra teststickor för blodsockermätning.”

”Jag får tid till läkarbesök bara en gång vartannat år. Det är för sällan, tycker jag. Teststickor slutade jag få för ungefär två år sedan. Så det är svårare att kontrollera egenvården och gör mig mindre motiverad. Eventuella följdsjukdomar kommer inte fram.”

”Jag skulle behöva stöd från andra diabetiker, rådgivning och livsstilsvägledning, erfarenheter.”

Diabetesbarometri 2019 (pdf) (1.6 MB) (på finska)




Tillbaka till rubrikerna