Arkiv

6.11.2018

Diabetes 5/2018 ute nu!

Diabetes-lehti 52018 kansiHöstmörkret smyger sig på. Men ingen fara! Svenska bilagan till tidningen Diabetes bjuder på intressant och nyttig läsning under kulna höstdagar och mörknande kvällar. I ledaren behandlar chefredaktören Världsdiabetesdagen och den gemenskap den i bästa fall kan skapa. Plock bland artiklarna på svenska:

Hu mår dina fötter?

Det är bra att inspektera fötterna varje dag för att upptäcka eventuella fotproblem i tid. Små skråmor, blåsor eller sprickor kan utvecklas till fotsår med allvarliga följder. Dessutom ingår det i regelbunden egenvård att tvätta och torka fötterna, klippa naglarna samt smörja in fötterna, när det behövs.

Fötterna och blodcirkulationen – Risk för artärtrombos

Cirkulationen i fötterna försämras vid diabetes. Tyvärr upptäcks cirkulationsrubbningar hos diabetiker ofta först när fötterna har drabbats av gangrän eller långsamt läkande sår.

– Uppskattningsvis 70 procent av patienterna på kärlkirurgiska kliniken vid Helsingfors universitetssjukhus har diabetes, säger kärlkirurgen Pirkka Vikatmaa.

Sök läkare genast om foten är varm och svullnar

Man får över huvud taget inte stiga på foten efter diagnosen Charcotfot eller vid blotta misstanken om Charcotfot. Risken är att foten kollapsar. För tolv år sedan drabbades Turjo Lehmusvuori av denna följdsjukdom som hör ihop med diabetesneuropati. Än så länge är uppkomstmekanismerna okända. Så god diabetesvård är den bästa boten och det enda botemedlet vid Charcotfot.

När vanliga skor inte räcker till

Individuellt tillverkade fotbäddar och specialskor är viktiga hjälpmedel för många diabetiker. De kan bli aktuella när fötterna behöver extra stöd och skydd. Men vem står för kostnaderna och vem bestämmer när man behöver sådana hjälpmedel?

Hudbesvär av sensorer för glukosövervakning

Glukosövervakningssystem för kontinuerlig mätning av blodsockret (CGM) är till stor hjälp för diabetiker, men limmet på sensorerna har blivit ett problem. De kan ställa till med så stora hudbesvär att man i värsta fall måste sluta använda apparaten. Anne tycker att fördelarna med kontinuerlig glukosmätning är större än nackdelarna, trots att hon får röda fläckar av sensorn och fläckarna sitter kvar länge.

Hur går det med insulinbehandling vid sjukhusvistelse?

I våras upptäckte Olavi Ropponen att det inte är någon självklarhet att sjukhusen kan behandla diabetes på rätt sätt. Han blev själv tvungen att be personalen om rätt insulindoser. Sjukhusavdelningen hade mycket schablonmässiga principer för insulinbehandling.

Världsdiabetesdagen firas den 14 november! Läs mer på diabetes.fi (på finska)

Som en medlem på ett diabetesförening har du tillgång till webbtidningen Diabetes. Och webbtidningens öppet arkiv erbjuder artiklar till alla.






Tillbaka till rubrikerna