Arkiv

16.6.2021

Diabetes 3/2021 med svensk bilaga: miljö och hälsa och mycket mer

Sommarnumret av Diabetes kommer lagom till midsommar och handlar om miljö och hälsa ur flera perspektiv. Har du tänkt på hur de små besluten i vardagen kan på verka hälsan? Njut av att promenera och titta dig omkring i naturen. Kan det vara så att hälsan påverkas av personligheten? Läs om allt detta och mycket med i svenska bilagan.

Vardagens val påverkar nu och i framtiden

Miljön mår dåligt och det försämrar redan nu vår välfärd. Ändå är det många konsekvenser som vi än så länge är totalt omedvetna. Coronapandemin ger oss en påminnelse om det. Nästa pandemi eller någon annan katastrof kommer med all säkerhet, om vi inte förmår tänka om och ändra vår livsstil. Våra egna dagliga handlingar har stor inverkan på tillståndet i miljön och mångfalden i naturen. Det kan vara vad vi äter, hur vi rör oss mellan olika platser och hur vi semestrar.

Från asfaltvägar ut i naturen

Vi behöver alla ha kontakt med naturen. Skogar, åkrar och vattendrag berikar människans mikrobiom och det stärker kroppens immunsystem och skyddar oss mot sjukdomar. Till följd av urbanisering och förändrade levnadsvanor har människan inte längre lika naturliga kontakter med den omgivande naturen som tidigare, och det påverkar mikrobiomet. När biodiversiteten krymper utarmas mikroorganismerna i miljön. Allt detta påverkar vår hälsa och vår sjuklighet.

Gå dig i form

För att fysisk aktivitet ska bli en vana måste aktiviteten vara lätt och enkel. Promenader är precis den typen av aktivitet som inte bara är bra för kroppen utan också gynnar psyket och miljön. Sirpa Hytönen började promenera när hon fick höra att hon skulle bli farmor och insåg att hon var i så dålig kondition att hon inte skulle orka ta hand om barnbarnet. Nu väger hon 40 kilo mindre än tidigare och vill för ingenting i världen återgå till det gamla.

Bra för knoppen att sticka och snickra

Det är lugnande och uppfriskande att göra något med händerna. Det är också bra för minnet och kan tjäna som tröst. Samtidigt utvecklas finmotoriken och kreativiteten. Det spelar inte så stor roll vad du gör. Det viktigaste är att det känns bra.

Ibland känns det ångestfyllt, men för det mesta är jag glad


Ett stort spektrum av känslor kom fram i svaren på Diabetesförbundets enkät om corona. Den bevarades i mars-april av personer med diabetes och deras närstående. De svarande bedömde att deras mående var på relativt bra nivå och för en stor del av dem hade coronapandemin bara liten inverkan i vardagen. Många uppgav trots det att deras välbefinnande hade försämrats.


Delaktighet skapar hälsofrämjande nytta – en intervjustudie med deltagare i Botniaprojektet


Botniaprojektet startade 1990 vid några hälsovårdscentraler i Österbotten och har nu pågått i över trettio år. Det har undersökt arvs- och livsstilsrelaterade riskfaktorer för typ 2-diabetes. Forskningen har gett resultat som kan vara revolutionerande för behandlingen av diabetes. De nya forskningsrönen ger mer exakt diagnostisering och kan visa vägen för bättre och mer individuell behandling.

Ljusa utsikter för behandling av retinopati

Många med diabetes är fortfarande rädda för att drabbas av synnedsättning, även om nästan varje åkomma kan behandlas med dagens moderna behandlingsmetoder och synförmågan bevaras. De senaste decennierna har det skett stora förändringar i behandlingen av diabetesretinopati och utsikterna är ljusa. Men det är fortfarande viktigt att delta i överenskomna kontroller och ögonbottenfotograferingar.

Påverkas hälsan av personligheten?

Samvetsgranna människor är friskare än andra. Känslomässig obalans förutspår i sin tur psykisk ohälsa. Vi föds med våra personlighetsdrag och de är relativt bestående. Men vi kan trots det ändra våra vanor och tankemönster. Personlighetsdrag kan förändras även om de är relativt bestående. De omformas av individuella livssituationer, omgivningen och mognad som kommer med åldern.

Glad midsommar och trevlig sommar!


Tillbaka till rubrikerna