Arkiv

12.6.2020

Diabetes 3/2020 ute nu: Corona, kilon och kroppsuppfattning

Årets tredje nummer av Diabetes kommer ut när den skira sommargrönskan är som vackrast och träden står i blom. Det kan vara en bra tid för att läsa om kroppsbilden och kroppsuppfattningen ur varierande perspektiv, bland annat med avseende på vikt, sexualitet och inre tankar. Vi bjuder också på en artikel om coronaviruset och diabetes.

Plock bland artiklarna i svenska bilagan:

Pyttelitet virus har förändrat vår värld

I mitten av mars införde regeringen restriktioner i människors rörelsefrihet och lättade på dem i början av maj. Ändringarna trädde i kraft den 1 juni. Hur förändrar de vårt liv? Kan vi nu återgå till vår normala vardag?

Tysta din inre kritiker

Uppskattningsvis 60 000 tankar per dag strömmar igenom människans hjärna. Det är funderingar som pågår inne i huvudet. De hjälper oss att kommunicera med andra, styra våra handlingar och finna kreativa lösningar på problem. Ibland kan vår inre kritiker dominera oss med krävande och nedslående kommentarer och orsaka skam och självförakt.

Den sexuella lusten finns inne i huvudet

Problem med kroppsbilden kan göra det svårare att uttrycka sig sexuellt och njuta av sex. I sådana situationer vill sexualterapeuten Elina Tanskanen uppmana människor att vända blicken mot den inre kroppsupplevelsen. Man kan befria sig själv genom att stärka kontakten mellan kropp och själ och skrota onödiga barriärer. Också en breddad uppfattning av sexualitet och sex kan vara till hjälp.

Gryningsfenomenet – blodsockret stiger på småtimmarna

Vad innebär gryningsfenomenet och hur blir man av med det? Diabetologen Markku Saraheimo berättar vad som sker i kroppen på en diabetiker under efternatten och hur man kan förebygga gryningsfenomenet. Alla får inte likadana symtom vid gryningsfenomenet och behandlingen varierar därför individuellt.

Mulliga motionärer möts av elaka blickar

Överviktiga nämner ofta en rad psykiska och sociala skäl som hinder för att inte vara fysiskt aktiva. Rädsla för negativ uppmärksamhet, kritik och förnedring förekommer allmänt, och inte helt utan orsak. Fetma är förknippad med många negativa och klichéartade uppfattningar. Extra stigmatiserande är fetma för kvinnor. Men alla har vi oberoende av vikt och storlek rätt att njuta av motion, utan att behöva tänka på bantning.

Fokus på munnen

Högt blodsocker ökar risken för inflammationer i munnen och undergräver blodsockerbalansen. Inflammationer i munnen i sin tur får blodsockret att stiga och ökar risken för diabeteskomplikationer. Munhälsan spelar en stor roll för hälsan i övrigt. Därför är det bra att måna om munnen.

Uppdämda känslor snedvrider förhållandet till mat

Många försöker kontrollera en kaotisk värld genom att petnoga reglera vad de äter. Då förvrängs lätt kroppsuppfattningen och inställningen till vad som rätt kost. En störd relation till maten och kroppen kan ta sig många uttryck, allt från känsloätande och överdrivet hälsosam kost till ätstörningar. I läkningsprocessen är det som sker inom oss allra viktigast.

Öppet arkiv


Tillbaka till rubrikerna