Arkiv

7.6.2016

Diabetes 3/2016 med svensk bilaga har utkommit!

Diabetes-lehti 32016
Diabetes 3/2016 har utkommit lagom till midsommaren och semestern. Också denna gång innehåller svenska bilagan många artiklar med varierande teman som är till både nytta och nöje. Läs till exempel om diabetes och bilkörning eller kolla checklistan för årliga kontroller.

Har du sett nättidningen på adressen diabeteslehti.diabetes.fi? Nättidningen har också artiklar på svenska. Där finns också ett arkiv som är öppet för alla med många artiklar inom flera diabetesområden. Klicka på Öppet arkiv.



Plock bland artiklarna i juninumret


Säker i trafiken

I början av året kom Trafiksäkerhetsverket (Trafi) med nya anvisningar för hur läkare ska bedöma körförmågan hos långtidssjuka.

– Var och en i första hand själv svarar för sitt hälsotillstånd i trafiken. Man får bara köra bil när man är kapabel till det, påminner Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare på Diabetesförbundet.

Blodsockerskanning ger säkrare resultat

Freestyle Libre är en apparat befriar diabetiker från sticken i fingertoppen. Den har nyligen kommit ut på marknaden. Sensorn fäster på baksidan av överarmen och den avläser blodsockernivån i interstitialvätska, som finns mellan vävnadernas celler. Apparaten mäter blodsockret kontinuerligt och man behöver inte längre bekymra sig över blodsockervärdena mellan mätningarna.

Sök vård hemma i soffan

Snart kan vi själva göra en hälsocheck, kolla våra symtom och bedöma vårt vårdbehov på webben. På framtidens onlineklinik kan vi också analysera vår sjukdomsrisk och få hjälp med livsstilsförändringar.

Vi kan också ha videokontakt med läkaren hemifrån eller varför inte från sommarstugan.

Tillsammans med sina samarbetspartner har Sitra tagit fram en modell för en virtuell klinik. Den bygger på projektet Egenvård och digitala värdetjänster (förkortat ODA på finska), som finansierats av Social- och hälsovårdsministeriet. Projektet ska ta fram en nationell handlingsmodell av ny typ för inom social- och hälsovård.

Biobanken gömmer unik information

Biobanker samlar in prover och data för medicinsk forskning. I Finland finns det nio biobanker. För ungefär tre år sedan fick Finland en biobankslag. Den anger hur prover från människa får användas i medicinsk forskning. Ett prov får användas för flera studier.

En halv miljon euro till diabetesforskning

I år firar Stiftelsen för Diabetesforskning 40-årsjubileum. Jubileumsåret till ära har stiftelsen delat ut det största stipendiebeloppet någonsin i sin historia, nämligen 500 000 euro. Det största stipendiet gick till biträdande professor Kirsi Pietiläinen. Hon undersöker hur glukosomsättningen kan förbättras av bantning.

Checklista för årliga kontroller

Diabetikers hälsa följs upp på många sätt. Vilka undersökningar görs vid varje besök på mottagningen och vilka bara en gång om året? Vilken information ger laboratorievärdena?

Hur kan jag skydda njurarna?

Typ 2-diabetes har länge varit den vanligaste orsaken till att konstgjord njure måste sättas in. Typ 1-diabetes är den näst vanligaste orsaken.

Vi kan alla själva skydda våra njurar och undvika njurpåverkan eller åtminstone bromsa upp njurförändringar en aning.

Nya och gamla behandlingsmetoder vid erektionsstörningar

Lågintensiv stötvågsbehandling är en ny läkemedelsfri behandlingsform vid erektionsstörningar. Också traditionell behandling med tabletter är fortfarande ett bra alternativ. Dessutom är pubisring till hjälp. Docent Juhana Piha säger att behandling med injektioner så gott som allt fungerar. Nyligen har de efter en lång paus kommit ut ett nytt injektionsmedel på marknaden.

Mattips: Håll hungern borta med mellanmål

Testa sommarens enkla recept för läckra mellanmål.



Tillbaka till rubrikerna