Arkiv

10.4.2017

Diabetes 2/2016 ute lagom till påsk

Diabetes-lehti 2/2017Lagom till påsk utkommer årets andra nummer av Diabetes med svensk bilaga. Läs om läkemedelsprisnämnden, om mjölk som födoämne och om hudproblem vid diabetes. Missa inte heller artiklarna om hur du kan måna om ditt minne och vad neuropati innebär vid diabetes.

Kolla ledaren så får du veta vad chefredaktören drömmer om. Vad drömmer du om själv? Glad påsk och skön läsning!

Läkemedelsinformation på första parkett

Lauri Pelkonen står i spetsen för läkemedelsprisnämnden och följer introduktionen av nya läkemedel i Finland från första parkett. Det är en värld där den hårda läkemedelsverkligheten och den sociala tryggheten möts. Det är en intressant men samtidigt mycket svår miljö att arbeta i. På fritiden utforskar Lauri Pelkonen gärna världen genom kameralinsen.

Sant än så länge

Allt emellan slår medierna upp braskande rubriker om mjölk som är dödfarlig och andra konstiga nyheter. Sättet att sprida information har förändrats i grunden av klickjournalistik, lögnmedier och bloggare som är självutnämnda experter. Hur ska vanliga människor som är intresserade av hälsofrågor kunna veta vad som är sant och vad som falskt?

Mjölk – hälsodryck eller kalvmat?

Är mjölk en hälsodryck eller snarare kalvmat? Klarar sig människan utan mjölkprodukter? Ökar risken för vissa sjukdomar om man dricker mjölk? Mjölk hör till de vanligaste livsmedlen i Finland, men vågar man över huvud taget dricka mjölk längre?

Oskadad hud skyddar mot bakterier

Bästa möjliga blodsockerkontroll är det bästa skyddet mot hudproblem. Ta hand om minsta lilla skråma med största noggrannhet för att de inte ska släppa in bakterier i kroppen.

Måna om minnet senast i medelåldern

Vad kan du själv göra för att trimma minnet? Hälsosam kost, regelbunden motion, rökfrihet, tillräckligt med sömn, goda sockervärden och behandling av högt blodtryck skyddar hjärnan. Kom också ihåg att sova tillräckligt mycket. Under djupsömnen försvinner slaggämnen från hjärnan. Dessutom vill hjärnan ha stimulans. Ju mer du använder hjärnan desto större motståndskraft får den mot minnesstörningar.

Neuropati drabbar nerverna

Neuropati drabbar nerverna och besvären kan förekomma på många olika ställen i kroppen. Sjukdomen är en följd av högt blodsocker och den kan ge många olika besvär. Terhi Mäkilä lyckades få sin neuropati i schack, när hon ställde om egenvården helt och hållet.


Tillbaka till rubrikerna