Arkiv

16.2.2021

Diabetes 1/2021 med svensk bilaga ute nu!

Årets första nummer av Diabetes behandlar sömnen och dess helande effekter. Du får många goda råd för bättre sömn och ett piggare liv. Det ingår också flera intressanta artiklar om avslappning med tips om enkla övningar och frigörande träning. Plock bland artiklarna i svenska bilagan.


Så påverkas din hälsa av sömnbrist

Dålig sömn eller alltför kort nattsömn ökar risken för många folksjukdomar, till exempel kranskärlssjukdom, cerebrovaskulära störningar, typ 2-diabetes och depression. Blodtrycket stiger, ämnesomsättningen störs, hormonfunktionen förändras och motståndskraften sjunker. En konkret effekt är också att aptiten ökar. I bakgrunden kan det finnas långvariga sömnstörningar, det vill säga att man inte har kunnat sova tillräckligt mycket eller medvetet lever med för lite sömn.

Vad är det som håller oss vakna?

Dagens livsstil innehåller många element som naggar sömnen i kanten. Först och främst har vi den psykiska belastningen i arbetslivet och den enorma användningen av telefoner och andra smarta apparater. När kroppen ständigt går på högvarv är det omöjligt att varva ner och sova längre i ett sträck. Dessutom kan osunda levnadsvanor och ett flertal sjukdomar försvåra sömnen.

Hjärnan behöver sömn för underhåll och vila

Visste du att hjärnan är mycket aktiv under sömn och ibland rentav aktivare under vissa sömnfaser än i vaket tillstånd? Sömnen är en nödvändig service- och vilopaus för hjärnan. Under sömn befrias

hjärnan från slaggämnen och vätskecirkulationen i hjärnan avlägsnar bland annat ett protein

som orsakar alzheimer. För fyrtio år sedan ansåg forskarna sömn vara slöseri med tid, men i dag vet vi att god sömn är en av stöttepelarna för god hälsa och en viktig faktor för hjärnverksamheten.

Nya läkemedel skyddar hjärtat hos typ 2-diabetiker

De senaste forskningsrönen bekräftar de goda nyheterna: De nya läkemedlen vid typ 2-diabetes skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Men trots att läkemedelsbehandlingen utvecklas, ändras inte grundläggande fakta. Typ 2-diabetes behandlas och förebyggs nämligen fortfarande med hälsosamma levnadsvanor och det första läkemedlet är metformin.

Vagusnerven – en väg till större avkoppling

Hur vore det med en reglerspak som du kan manövrera för att koppla bort kraftig stress när som helst? Tyvärr går det inte att installera reglerspakar i oss människor, men den goda nyheten är att det redan finns ett reglersystem i människokroppen, men den är ganska komplicerad. Med rätt stimulering kan reglerspaken få kropp och sinne att slappna av. Den kallas vagusnerven eller den kringströvande nerven.

Lugna rörelser lugnar sinnet

Yoga, tai chi, asahi, qigong …. Gemensamt för alla dessa träningsformer är att man koncentrerar sig på lugna rörelser, andning och sinne. Blodtrycket och hjärtfrekvensen sjunker, blodcirkulationen förbättras och utsöndringen av stresshormoner minskar. Samtidigt förbättras rörligheten, balansen och muskelstyrkan. Lugna träningsformer lämpar sig också vid bland annat artros och långvarig smärta.


Tillbaka till rubrikerna