Arkiv

14.12.2021

Årets sista nummer ute nu: Diabetes 6/2021 med svensk bilaga

Julen står för dörren och svenska bilagan kommer snart på posten: posten har meddelat att distributionen av årets sista nummer 6/2021 av Diabetes tyvärr försenas i vissa delar av landet. Det beror på att en del av tidningarna inte hann ut från tryckeriet i tid. Vi beklagar missödet och det besvär det orsakar de prenumeranter som inte hinner få sin tidning i morgon onsdagen den 15 december 2021.

Du som är medlem i en diabetesförening kan läsa nättidningen på adressen diabeteslehti.diabetes.fi. Nättidningen har ett öppet arkiv med artiklar som är tillgängliga för alla.

Årets sista nummer innehåller återigen intressanta artiklar. En del stämmer till eftertanke, andra kommer med glädjande nyheter. Varför dör män i Finland tidigare än kvinnor? Den frågan får du svar på i en artikel med senaste fakta på området. Upptäck också varför choklad kan smaka bättre i sällskap. Tillsammans mår vi nämligen bättre. Dessutom får du mer information om nedsatt funktion i bukspottkörteln, muntorrhet och organtransplantationer. Det är inte lätt att bli fri från beroenden, men det går. Läs vår artikel om beroenden.

I en intervju berättar Ebba Håkans om sin passion för matlagning och hur matlagning hjälper henne att hantera sin typ 1-diabetes.

Vi på tidningen Diabetes önskar god jul och gott nytt år 2022!

Varför dör män tidigare än kvinnor?

Män i Finland dör vanligen i betydligt yngre ålder än kvinnor. Skillnaden kan till största delen förklaras med levnadsvanorna. Dessutom är det svårare för män än för kvinnor att söka hjälp för psykiska problem. Därför begår män självmord oftare än kvinnor. Män har också sämre immunitet mot många infektioner än kvinnor. Vidare inverkar inkomstskillnader på den förväntade livslängden: De fattigaste männen dör mer än tio år tidigare än de rikaste.

Tillsammans mår vi bättre

Social kompetens kan rosta vid långvarig isolering. Men kompetensen kommer tillbaka när du vågar dig ut bland folk på nytt. Det är till fördel, för vi mår bättre av att ha sällskap. Det första steget är att gå ut genom dörren och nästa steg är att le mot personer du möter. Vi är sociala varelser och behöver andra människor. Att vara tillsammans gör att vi mår bättre i många hänseenden. Olika typer av stöd- och hobbygrupper är bra ställen för att hitta ny gemenskap och nya vänner.

Mindre matportioner hjälper vid nedsatt funktion i bukspottkörteln

Nedsatt pankreasfunktion är en mycket vanlig åkomma hos personer med långvarig diabetes. Pankreas betyder bukspottkörtel. Vid nedsatt funktion minskar eller upphör produktionen av matsmältningsenzymer. Typiska symtom är smärta särskilt efter maten, lös avföring, svullen buk och gasbesvär. Senare kan fettdiarré (steatorré) uppträda. Mindre matportioner underlättar besvären och bristen på matsmältningsenzymer kan ersättas med enzymkapslar som tas till maten.

Vad hjälper mot muntorrhet?

Muntorrhet är ett problem som framför allt drabbar äldre. Med åldern minskar salivutsöndringen och med åren kommer det till sjukdomar och läkemedel som ger en känsla av torr mun. Torr mun ger upphov till karies och tandköttsinflammation och nedsatt salivutsöndring ökar risken för parodontit, som är en sjukdom i tandfästet. Det kan också uppstå besvär med att äta. Torr mun kan behandlas med gel eller konstgjord saliv, som kan köpas på apoteket. Också xylitoltuggummi eller xylitoltabletter stimulerar salivutsöndringen.

Organtransplantation – ny framtid för allvarligt sjuka

Organ som kan transplanteras till människor är hjärta, lungor, lever, bukspottkörtel, njure och tunntarm. Vanligen kommer det nya organet från en avliden givare, men en ny njure kan också komma från en levande givare. Tidigare godkändes bara nära anhöriga som givare, men nu kan givaren rentav vara en okänd person. Ofta kan en organtransplantation rädda livet på en allvarligt sjuk människa och höja livskvaliteten. Men operationen är också lönsam i ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger transplantationskirurgen Marko Lempinen.

”Matlagning mitt sätt att hantera sjukdomen”

Ebba Håkans
älskar att lag mat. Hon har arbetat som kock i Finland, Norge och Tjeckien. En av hennes arbetsplatser var en Michelin-rekommenderad restaurang. Senare blev hon tvungen att sluta som kock och började i stället jobba som journalist, eftersom de långa arbetsdagarna och det den uppskruvade arbetstakten inte var bra för hennes blodsocker. Hemma lagar hon fortfarande mat och hon har lyckats anpassa maten efter blodsockret utan att behöva ge avkall på det hon helst äter.

Fri från beroenden

Man kan bli beroende av till exempel alkohol, hetsätning, spelande, shoppande eller porr. Gemensamt för alla beroenden är att de börjar inkräkta på vardagen så mycket att allt annat försummas. Det går att bli fri från ett beroende, men det krävs vilja och motivation. Abstinensbesvären kan vara svåra och eventuella skulder till följd av ett beroende enorma. Ibland räcker inte krafterna till för att göra sig fri, utan det behövs professionell hjälp.

Resumé på finska.


Tillbaka till rubrikerna