Arkiv

12.12.2018

Årets sista nummer ute nu: Diabetes 6/2018

Diabetes-lehti 0618 kansiÅrets sista nummer av Diabetes har utkommit. Svenska bilagan behandlar bland annat diabetes och arbetslivet och skuldkänslor och julmat. Dessutom finns det flera intressanta intervjuer som belyser diabetes ur olika perspektiv. Plock ur svenska bilagan:

Ryker jobbchanserna vid diabetes?

Sami Korkka har sökt jobb och stött på de mest konstiga uppfattningar om diabetes. I vissa företag verkar sjukdomen per automatik sätta stopp för rekrytering. Men han vill inte sticka under stol med att han har diabetes, när han söker jobb. Irene Vuorisalo, Diabetesförbundet, påminner om att det blir lättare och lättare att hålla blodsockret i schack också i tung och varierande arbetsmiljö. Det är tack vare moderna hjälpmedel och nya läkemedel.

En allvarlig sjukdom genererade förändring i Leif Wikholms liv

När Leif Wikholm var yngre ville han förändra världen och som kommunikationsdirektör på Post-Tele-koncernen fick han gå i spetsen för många förändringsprocesser. Men följdsjukdomarna vid diabetes har varit den allra svåraste förändringsprocessen i hans liv.  – Jag var tvungen att förändras för att jag ska klara av resten av mitt liv, säger han.

Läkare och patienter får hjälp av en matematiker

Matematikern Laura Elo tror att typ 1-diabetes beror på många olika faktorer. För att ta reda på dem behövs det forskare inom många olika områden. Med hjälp av matematiska modelleringsmetoder och riskkalkylatorer kan information selekteras ur data och användas för att beräkna sjukdomsrisken och lägga fast individuellt planerade behandlingsmetoder.

Skuldkänslor hör inte hemma vid julbordet

Näringsterapeuten Anette Palssa poängterar att ingen ska behöva ha skuldkänslor eller ta stress för sina matvanor under julhelgen. Inte ens om blodsockerkontrollen eller viktkontrollen tillfälligt sätts ur spel, säger hon, men hoppas att man ska kunna njuta av julen också i andra hänseende än bara av maten. Njut av fritid, trevlig samvaro, avstressande aktiviteter och motion.

Esko Vauhkonen: Jag insåg att jag inte är odödlig

Diabetes inverkar på många sätt också på psyket, och det är inte alltid lätt ens för människor i branschen att förstå att det är handlar om depression. Esko Vauhkonen har känt irritation, skuld och rädsla på grund av sin diabetes. – Sjukdomen är verkligen en stor extra bröda i livet, särskilt om livspusslet i övrigt inte går ihop, säger han. Det kan hända att man måste anpassa sig till sin diabetes varje gång det sker förändringar i livssituationen.

Välinställd typ 2-diabetes påverkar inte livslängden

Personer med typ 2-diabetes har ingen ökad risk för att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller för tidig död, förutsatt att riskfaktorerna ligger inom målvärdena. Det visar Aidin Rawshani och hans arbetsgrupp i en studie. Resultaten publicerades i The New England Journal of Medicine i augusti.

Ett gott liv som mål

Behandlingsresultaten bland barn och ungdomar har förbättrats avsevärt på de kliniker som deltar i utbildningen FinDiabKids.

– Det vore en sensation om vi med läkemedel kunde få en så här stor förändring i en så omfattande patientgrupp, och dessutom inom den här korta tiden, säger Anu-Maaria Hämäläinen, specialistläkare på Diabetesförbundet, om resultaten från Fin-DiabKids som nyligen avslutats.

Utbildningen har haft stor effekt för hur barn och unga med diabetes och deras familjer bemöts vid besöken på polikliniken. Personalen bemödar sig om att ge dem mer personligt stöd för egenvården.

God jul och gott nytt år!


Tillbaka till rubrikerna