Arkiv

3.12.2013

Årets sista nummer ute nu: Diabetes 6/2013

Diabetes-lehden kansi 62013
Också årets sista svenska bilaga innehåller många nyttiga och intressanta artiklar att fördjupa sig i så här i adventstider. Läs om de nya reglerna för gränsöverskridande hälso- och sjukvård, lär dig känna igen symtomen på stroke och hjärtinfarkt och informera dig om nya diabetesläkemedel. – Det och mycket mer kan du läsa om i svenska bilagan. Ur innehållet:

Gränsöverskridande vård

Vid årsskiftet utvidgas rätten att välja vårdenhet till hela EU. Laura Tuominen-Lozic, social- och hälsovårdspolitisk expert på Diabetesförbundet, bedömer att reformen inte kommer att inverka särskilt mycket på diabetikernas liv eftersom det är viktigt att diabetiker får vård nära och vården finns tillgänglig nära. Ersättning för vård utomlands ges ut bara om man har rätt att få samma vård här hemma. Därför måste Finland ta fram ett så kallat tjänsteutbud som anger vilken typ av vård och behandling samhället erbjuder. Det är dock förknippat med en del problem …

Är allt bättre i Sverige?

Diabetologen Markku Saraheimo är oroad över Sverige utan svårighet klår Finland med 6–0 i vårdresultaten vid diabetes. Han menar att Finland bör ta efter Sverige och koncentra diabetesvården till särskilda kompetenscentra. En undersökning som Socialstyrelsen i Sverige har gjort visar att behandlingsresultaten mestadels är bra, men att det finns en hel del som kunde vara bättre också i Sverige.

Mer individuella mål för HbA1c

HbA1c-värdet ger värdefull information om egenvården. Men det avslöjar inte allt. Till exempel de dagliga variationerna i blodsockervärdet kan man bara upptäcka genom att mäta blodsockret.

HbA1c-målen har blivit alltmer individuella. Alla diabetiker bör diskutera med sin läkare vad som är en bra nivå just för dem.

Större läkemedelsutbud vid typ 2-diabetes

Det tas hela tiden fram nya läkemedel för blodsockerbehandling vid typ 2-diabetes.

De så kallade SGLT2-hämmarna är ett tablettläkemedel av ny typ och med en ny verkningsmekanism. De förhindrar att glukos återupptas i njurgångarna och gör att glukosen i stället utsöndras i urinen. Än så länge finns det bara ett SGLT2-preparat på marknaden i Finland.

Dessutom har det också kommit ut nya injicerbara läkemedel och ett flertal inkretinläkemedel i tablettform på marknaden.

Ett halvt kilo grönt – också mitt i vintern

På sommaren är det ingen match att äta mycket grönsaker. Men under vinterhalvåret är grönsaker dyra. Med tipsen i artikeln går det att följa regeln ”ett halvt kilo grönt om dagen” året runt utan att anstränga budgeten alltför mycket.

Känn igen infarkt och ring 112

När stroke eller hjärtinfarkt slår till är varje minut dyr. Det är därför viktigt att känna igen symtomen och genast ringa nödnumret 112. Vid snabbt insatt vård minskar skadorna.

Vid stroke kan propplösande behandling ges om det har gått mindre än fyra och en halv timme sedan symtomen satte in och det inte finns något annat som hindrar behandlingen. Skador på hjärtmuskeln kan undvikas så gott som helt och hållet, om det tilltäppta kärlet kan öppnas senast två timmar efter att symtomen satt in. Då minskar risken för att dö med 80 procent.

Våga skaffa barn

Sandra Neuman berättar om sitt liv med typ 1-diabetes och beskriver sina vedermödor innan hon kunde bilda familj och få sin efterlängtade son.

Dessutom

Svenska bilagan har också ett recept på rödbetor i ugn.


Tillbaka till rubrikerna