Arkiv

13.12.2019

Årets sista nummer av Diabetes ute nu: Det lackar mot jul med många intressanta diabetesartiklar

Årets sista nummer av Diabetes informerar om diabetikers möjligheter att få låneskydd, diabetes och alkohol, fettlever, sköldkörtelbesvär och konsekvenser av ensamhet. Artikeln om ett fall av diabetes hos småbarn är en nyttig påminnelse. Trots att artiklarna bitvis går i moll, inger de hopp och visar att det går att till exempel ändra sina alkoholvanor eller att leva ett bra liv trots benamputation. – Vi på svenska bilagan önskar alla läsare god jul och gott nytt år!

Kan jag få låneskydd för mitt bostadslån?

Diabetes är inget hinder eller försvårande omständighet för att få ett stort banklån. Däremot är en kronisk sjukdom, till exempel diabetes, i många fall ett hinder för att få en försäkring av typ låneskydd. Bankerna förutsätter eller kräver trots allt inte att låntagarna skaffar låneskydd för att få lån. Vår tidning ställde frågan till de fyra största finansiella instituten som beviljar privathushåll lån.

Tig inte ihjäl alkoholproblem

I Finland finns det tiotusentals diabetiker som dricker för mycket. Ofta åtföljd diabetes och alkoholism av depression. I artikeln berättar två alkoholister sin egen historia. Tillsammans med en läkare vill de ingjuta hopp i alkoholsjuka: Det går att bli av med sina vanor, men först måste man erkänna för sig själv att man har problem.

Fettlever – en lömsk sjukdom

Fettlever är en åkomma som drabbar i synnerhet fysiskt inaktiva människor med bukfetma. Den goda nyheten är att också diabetiker med fettlever vanligtvis återhämtar sig om de får bukt med vikten och ändrar livsstil. En ny studie visar att redan små mänger alkohol är en risk vid fettlever. Vid långt gången levercirros är levertransplantation den enda behandlingsmöjligheten.

Tung blöja och törstig hela tiden

Det kan vara svårt att uppfatta att konstiga symtom hos ett barn beror på diabetes, särskilt hos småbarn. Därför hinner tillståndet många gånger bli allvarligt innan en diagnos kan ställas och behandling sättas in. Det var precis det som hände lille Sisu i Kotka. Han hann utveckla syraförgiftning innan han fick diagnosen diabetes. Syraförgiftning beror på insulinbrist och är ett livshotande tillstånd som kräver vård på sjukhus. Det har blivit vanligare med syraförgiftning hos nyinsjuknade. Läs på öppet arkiv.

Sjuk av ensamhet

Människan behöver andra människor omkring sig. Ofrivillig ensamhet är en risk för hälsan – risken för hjärt- och kärlsjukdomar och till och med risken för att dö ökar.

Men ensamhet går att övervinna, steg för steg. Ibland kan det dock krävas att man ändrar sina tankemönster och omvärderar sin uppfattning om sig själv och andra.

Problem med sköldkörteln

Sköldkörtelfunktionen är en av de undersökningar som görs vid den årliga diabeteskontrollen. Obehandlad hypotyreos kan öka risken för hypoglykemi och hypertyreos ökar insulinbehovet. Hypotyreos betyder underfunktion och hypertyreos överfunktion i sköldkörteln. Vid långvarig obehandlad hypotyreos eller hypertyreos kan risken för hjärtsjukdomar öka.

Felsteg på grusväg

Allt började med en liten sten. Ett gruskorn som hittade sin väg in i Markku Rajalas sko som sällskap till foten som led av nedsatt känsel. Lång arbetsdag, stress, värme, ingen känsla av smärta – stenen fick i lugn och ro skava ett hål i foten. Det först den femte läkaren som undersökte foten noggrannare och remitterade honom till magnetkameraundersökning. Undersökningen visade att det inte fanns någon frisk vävnad alls kvar i hälen. Och hur gick det sedan? Det blev många turer i långdansen, men slutet gott, allting gott.

God jul och Gott nytt år!

Visste du att artiklar ur svenska bilagan finns också på nätet diabeteslehti.diabetes.fi/sv?


Tillbaka till rubrikerna