Arkiv

17.12.2020

Årets sista nummer av Diabetes ute nu!

Årets sista nummer av Diabetes är ett gediget läspaket inför jul- och nyårshelgen. Svenska bilagan behandlar bland annat hjärnan, tarmsjukdomar och alkohol. Så trimma hjärnan med svenska bilagan i allsköns ro under juldagarna. – Vi på tidningen Diabetes önskar alla god jul och gott nytt år!

Må bra i arbetet

Vi tillbringar en stor del av vår vakna tid på jobbet. Hur påverkar det vår hälsa? Hälsosamma mellanmål, vardagsmotion, en uppmaning från datorn eller någon annan smart enhet att stiga upp och röra på benen, lite snack med arbetskompisarna på eftermiddagen … Det är små men viktiga inslag som kan få alla på jobbet at må bättre. Nu har 21 EU-länder sammanställt en verktygslåda med 127 olika metoder för att främja hälsa i arbetslivet.

Fokus på kolhydrater och fibrer


Visste du att upp till 70 procent av alla finländare äter för lite kolhydrater? De tre stora kolhydratgrupperna är stärkelse, sockerarter och fibrer. Vi finländare behöver i synnerhet få i oss mer fibrer, som finns exempelvis i fullkornsspannmål, rotsaker, baljväxter, nötter, frön, frukt och bär. Däremot äter eller dricker vi mer socker än rekommenderat. – Men vad är resistent stärkelse och var finns den?

Motionera så trimmar du hjärnan

Motion sätter fart på hjärnan och håller hjärnan flexibel, påskyndar inlärning och förbättrar minnet. Samtidigt stimuleras cirkulationen i hjärnan. Syre- och näringsupptaget förbättras. Allt detta får hjärncellerna att förnya sig. och inte nog med det: fysisk aktivitet frisätter transmittorsubstanser i hjärnan och tillväxtfaktorer i hjärncellerna. Det stimulerar också plasticiteten i hjärnan, det vill säga hjärnan blir mer formbar. Motion är alltså ett verkligt mirakelmedel. Dessutom spelar inte själva motionsformen så stor roll. Huvudsaken är att du rör på dig.

När hjärnan går på högvarv

Stress är en nyttig drivkraft i lagom stora doser. Då blir man mer fokuserad och koncentrerad. Det får helt enkelt människan att göra sitt bästa. Stress blir en negativ kraft när den stannar kvar och blir utdragen. Vid långvarig stress i flera månader eller år minskar kroppens motståndskraft, ökar inflammationsrisken och påverkas hjärna, hjärta och kärl på ett negativt sätt. Framför allt är det utmattande. Också när man låtit sig ryckas med och gett järnet för det man brinner för kan man bli stressad.

Tarmsjukdomar – en ny folksjukdom?

Inflammatoriska tarmsjukdomar ökar kraftigt. Varje år får drygt 2 000 finländare diagnosen inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Dessutom drabbas allt fler diabetiker av tarmsjukdomar. Varför det är så, är fortfarande okänt. Det finns inget effektivt läkemedel som biter på alla tarmsjukdomar. Akuta tarmsjukdomar behandlas med kortison, men det kan ställa till med en del problem vid diabetes. Kortison får nämligen blodsockret att stiga. Människor med inflammatoriska tarmsjukdomar efterlyser mer psykiskt stöd. Upp till en femtedel av IBD-patienter under trettio år upplever att de inte klarar av vardagen med sin tarmsjukdom.

Måtta med alkohol

Uppe i åren är det bäst att gradvis minska alkoholkonsumtionen, eftersom ålder, sjukdom och medicinering ökar riskerna med drickande. Kända risker är bland annat akut bukspottkörtelinflammation, allvarlig hypoglykemi och olycksfall. Dessutom är alkohol skadligt och ibland rentav farligt i kombination med vissa läkemedel. Fler än 200 000 äldre finländare dricker för mycket alkohol, visar statistiken. Personer över 65 år är den enda åldersgruppen, där alkoholrelaterade dödsfall har ökat det senaste decenniet.


Tillbaka till rubrikerna