Arkiv

7.2.2018

Årets första nummer ute nu: Diabetes 1/2018

Diabetes-lehti kansi 12018Årets första nummer av Diabetes är fullspäckat med intressanta artiklar och intervjuer. Läs om läkaren som tänjer gränser, nya behandlingsrekommendationer, system för kontinuerlig glukosmätning och mycket mer. Plock bland innehållet i svenska bilagan:

Läkaren som tänjer gränser


Lorenzo Sandini, specialist i invärtes medicin och bosatt i Villmanstrand, blev så intresserad av konstgjorda bukspottkörtlar baserade på öppen källkod att han först konstruerade en testversion och sedan hjälpte en av sina patienter att konstruera sin egen version. Han menar att konstgjorda bukspottkörtlar som diabetiker själva konstruerar är ett bevis på deras engagemang och vilja att själva göra något för behandlingen av sin sjukdom. Varför ska man behöva invänta att de stora tillverkarna lanserar sina produkter, frågar han.

Ny behandlingsrekommendation för insulinbristdiabetes


Det har kommit en ny rekommendation för behandling av diabetes som   karakteriseras av brist på insulin, bland annat typ 1-diabetes. Den fokuserar starkt på livskvalitet. Däremot tar rekommendationen inte ställning till var diabetiker ska behandlas, men den understryker att diabetesskötare har hand om patientundervisningen vid typ 1-diabetes. Från och med i år är behandlingsrekommendationen uppdelad i två delar: en rekommendation för behandling av diabetes till följd av insulinbrist och en för typ 2-diabetes.

Tre glukosmätningssystem under lupp


Vår tidning har testat tre system för kontinuerlig glukosmätning, nämligen Dexcom G5, Freestyle Libre och Senseonics Eversense. Systemen uppvisar många likheter, men det finns också tydliga skillnader. Alla tre systemen underlättar egenvården, men det finns fortfarande rum för förbättringar.

Mindre tillgång till teststickor – färre blodsockermätningar


En del tablettbehandlade typ 2-diabetiker kommer inte längre att få blodsockermätare eller lika många teststickor som förr. Vad betyder det här och vilka berörs av de nya restriktionerna?

Ny indelning av diabetestyperna?

I stället för två diabetestyper behöver vi en indelning med minst fem diabetestyper, anser professor Leif Groop. Han menar att den nuvarande oprecisa indelningen leder till både underbehandling och överbehandling. Upp till hälften av typ 2-diabetikerna kan höra till två olika grupper med en mycket lindrig form av sjukdomen och liten risk för komplikationer.

Mer individuell behandling med nya läkemedel

Det kommer ut nya diabetesläkemedel på marknaden som ger verktyg för individuella lösningar och nya metoder för att använda läkemedel i behandlingen av typ 2-diabetes. Men behandlingen kan individanpassas på riktigt först när sjukdomen kan delas in i fler undergrupper. Då är det lättare att bedöma vilket läkemedel som fungerar i varje enskilt fall.

Lagom tjock

På sikt är det ingen bra bantningsmetod att plåga sig, hata sig själv eller avsky sin kropp. Den som har en positiv attityd till sin kropp vill sig själv väl och tycker att han eller hon är värd att må bra, trots att vikten inte är vad den borde vara. Med den inställningen är det lättare att ändra sin livsstil.

Vad vet vi om uppkomsten av typ 1-diabetes?

Det har visat sig vara svårare än förväntat att ta reda på orsakerna bakom typ 1-diabetes. På senare tid har blickarna särskilt riktats mot tarmsystemet och bland annat enterovirus.


Tillbaka till rubrikerna