Arkiv

8.2.2017

Årets första nummer ute nu: Diabetes 1/2017

Diabetes-lehti kansi 12017Dagarna ljusnar och blir längre. Utvecklingen går framåt med stormsteg. Hur ser livet ut för människor med diabetes om tio år? Kolla in vad våra experter förutspår. Kan blodsockervärdena förbättras med konstgjord bukspottkörtel och varför införs nya behandlingsformer långsammare i Finland än i andra länder? Läs mer om allt detta och mycket mer i svenska bilagan till Diabetes 1/2017.

Med siktet inställt på 2027

Hur ser diabetesvården ut om tio år? Har tekniken tagit ett jättekliv framåt? Kommer vi att ha nya, högeffektiva och säkra läkemedel? Sex experter målar upp sin bild av läget 2017.

Finland på efterkälken med nya behandlingsmetoder

Finland inför många nya diabetesläkemedel och diabetesapparater senare än andra länder i västvärlden. Bland orsakerna märks långa handläggningstider för FPA-ersättningar, konkurrensupphandlingar och varierande praxis i kommunerna.

Färre hypoglykemier med insulinbyte

Laura Herrala, typ 1-diabetiker och bosatt i Lahtis, övergick till Toujeo för att få bukt med i synnerhet de allvarliga nattliga hypoglykemierna. Samma mål har flera andra som byter ut sitt insulin till något av de nya långverkande sorterna.

Konstgjord bukspottkörtel utvecklas av frivilliga


Eero Haro, fem år, har en konstgjord bukspottkörtel baserad på öppen källkod. På natten vakar systemet Nightscout över hans blodsocker på distans. Hans pappa Sulka Haro är med i en frivilliggrupp som utvecklar systemet.  Nu kan föräldrarna sova lugnt om nätterna.

Typ 2-diabetes och nya läkemedel, minskad risk för hjärtsjukdomar

De nyaste läkemedlen som används i Finland vid typ 2-diabetes filtrerar ut glukos. Blodsockret sjunker när läkemedlet filtrerar ut mer socker i urinen via njurarna. En del av läkemedlen förefaller också att skydda hjärtat. Det är en viktig aspekt vid valet av läkemedel eftersom hjärt–kärlsjukdomar är de vanligaste följdsjukdomarna vid typ 2-diabetes.

Ny livsstil efter dubbel diabetes


Miika Rautiainen trodde inte när doktorn sa att han håller på att utveckla typ 2-diabetes. En typ 1-diabetiker kan väl inte ha typ 2-diabetes! Hur är det möjligt att ha både typ 1- och typ 2-diabetes samtidigt?

Sov gott, må bättre

Många har den uppfattningen att en hälsosam livsstil är lika med regelbunden motion och hälsosam kost. Ofta glömmer man bort vikten av att sova tillräckligt mycket. – Sömnen är den tredje pelaren i en hälsosam livsstil. Sover man dåligt, är det svårt att må bra, säger Henri Tuomilehto, som på heltid behandlar patienter med sömnstörningar.

Dessutom

Läs dessutom Irene Vuorisalos ledare om läkemedelsersättningar.

När du blir medlem i en diabetesförening, får du årets alla sex nummer av tidningen Diabetes med svensk bilaga gratis. Dessutom får du tillgång till webbtidningen. Senare kan du prenumerera till ett fördelaktigt medlemspris.

Webbtidningen uppdateras regelbundet och den innehåller mestadels samma artiklar som den tryckta tidningen. Men tidpunkten skiljer sig eftersom en del av artiklarna kan läsas på webben redan innan den tryckta tidningen kommer ut.

Tillbaka till rubrikerna