Arkiv

8.2.2016

Årets första nummer av tidningen Diabetes ute idag

Diabetes-lehti 012016
Det nya året har hunnit bjuda på en del överraskningar i värdet. Det nya numret av svenska bilagan till Diabetes berättar bland annat om en annan typ av överraskning: glaukom, som kan komma som fullkomligt oväntat för många. – Här följer lite plock bland innehållet. Trevliga lässtunder med Diabetes!

Avtar diabetesepidemin?

Diabetesbarometern 2015 avslöjar att det är betydligt färre människor som använder diabetesläkemedel i Finland. Den pekar också på en del problem i vår diabetesvård: det finns för lite vägledning i livsstilsförändringar, det kan vara svårt att få tid till mottagningen och läkarna byts ofta.

Lyckad viktnedgång med hjärngympa

Vid viktnedgång spelar det som sker inne i huvudet en viktig roll: för att bantning ska lyckas måste man själv vilja ha förändring.

– Kilona försvinner inte bara för att någon annan vill det, säger Eeva-Leena Ylimäki, som är doktor i hälsovetenskaper och har forskat kring frågan. Vilket annat personligt skäl som helst är mer motiverande.

Hur ska man samordna motion och insulin?

Det är inte helt lätt att kombinera motion och insulin. Det krävs planering och analys om man vill börja med en regelbunden träningsform. Annars kan lågt blodsocker slå till i motionsspåret. Hur mycket man än garderar sig kan det komma överraskningar och felbedömningar eftersom blodsockret påverkas av så många olika omständigheter.

Glaukom upptäcks ofta av en händelse

Diagnosen glaukom kommer som en fullständig överraskning för många eftersom sjukdomen fortskrider länge utan att ge symtom. Det typiska fallet är att glaukom upptäcks av en händelse när någon skaffar nya glasögon. Glaukom kan inte stoppas, men ofta kan sjukdomsförloppet bromsas upp avsevärt med behandling.

Ambitiöst stamcellsprojekt

Timo Otonkoski, professor i stamcellsforskning, och hans forskningsgrupp utvecklar experimentella modeller för sjukdomsmekanismer. Modellerna är tänkta att vara till hjälp för att skapa större kunskap om de händelsekedjor som leder till att betacellerna i bukspottkörteln förstörs. I förlängningen kan forskarna ta fram nya läkemedelsbehandlingar för diabetes.

Måltidsordningen ändras vid bukspottkörtelsvikt

Återkommande kraftig buksmärta efter måltider kan vara ett tecken på bukspottkörtelsvikt. Vid typ 1-diabetes kan nedsatt funktion i bukspottkörteln tillstöta efter mycket långvarig sjukdom och oberoende av om blodsockerkontrollen är bra eller inte. Vid typ 2-diabetes ökar risken för bukspottkörtelsvikt av följdsjukdomar.

Förmaksflimmer är en nyckfull typ av arytmi

Förmaksflimmer utan symtom kan ge upphov till kärltilltäppning. Det är alltså viktigt att upptäcka och behandla förmaksflimmer. En stor del av hjärninfarkterna relaterade till förmaksflimmer kan förebyggas med antikoagulantia, som hindrar att blodet levras.

Bli av med övervikt genom operation

Fetmaoperation, eller överviktsoperation som det också kallas, kan vara bra behandling av fetma när alla andra behandlingsformer är uttömda. Vanligen får feta personer med typ 2-diabetes stor hjälp av en operation för sin behandling. Den som vill operera sig måste förbinda sig att ändra sin livsstil för gott.


Tillbaka till rubrikerna