Arkiv

10.4.2013

Aprilnumret av Diabetes proppfullt med intressant läsning

Diabetes-lehti 2/2013
Aprilnumret av Diabetes är ute nu. Den svenska bilagan innehåller en massa intressant läsning för typ 1- och typ 2-diabetiker i alla åldrar.

Nedan presenteras ett urval artiklar som ingår i svenska bilagan. Prenumerera på tidningen Diabetes om du vill läsa artiklarna i sin helhet. Bli medlem i en diabetesförening. Då får du tidningen inklusive svensk bilaga gratis det år du blir medlem. Prenumerationspriset 2013 är 14 e/år för medlemmar och 40 e/år för icke-medlemmar.

Kontinuerlig blodsockermätning skingrar rädslan

Särskilt diabetiker som söker lösning på något visst problem i egenvården har nytta av kontinuerlig blodsockermätning. Det kan vara lågt blodsocker på natten, uteblivna känningar vid blodsockerfall eller höga blodsockervärden som det inte finns någon förklaring till. Uppföljningen hjälper också till att samordna egenvården med oregelbundet arbete eller motionsaktiviteter. Men man ska inte reagera alltför snabbt på resultaten. Då kan blodsockret börja svänga kraftigt, säger endokrinologen Päivi Hannula.

Viktkontroll på nätet och med smarttelefon

Modern teknik är till hjälp för den som bantar, men kilona måste man fortfarande göra sig av med själv. – Viktnedgångstjänsterna är till nytta, om man ser dem som verktyg för att bedöma och bearbeta sina mat- och motionsvanor, säger Riikka Turku, psykolog och utbildare inom hälso- och sjukvård.

Det finns en uppsjö av program för livsstilsförändringar, också för smarttelefoner.

Hon platsar inte socialförsäkringssystemet

En 40-årig frilansöversättare och guide från Helsingfors har fallit genom praktiskt taget alla skyddsnät i samhället. Hon har diabetes och fyra andra autoimmuna sjukdomar. Dessutom drabbas hon av fullkomligt oförutsebara hypoglykemier flera gånger om dygnet. Det gör att hon inte han arbeta. Hon önskar att hon åtminstone kunde få partiell sjukpension, men för tillfället får hon bara grunddelen till handikappbidraget, 89 euro i månaden.

Vad ger gentester för information?

Kommersiella gentester för att mäta diabetesrisken har mycket litet informationsvärde. – Livsstil och nära anhöriga med diabetes är mer tillförlitliga informationskällor, säger forskningsprofessor Markus Perola.

Men är gentester till någon nytta?

På sjukhus: Se upp med din diabetes

Diabetiker kan inte sluta med egenvården när de blir intagna på sjukhus. Du kan aldrig vara för minutiös med sockertestning och insulindoser! Det händer ett och varje på sjukhus, berättar flera som intervjuas i bilagan.

– Alla sjukhusavdelningar har hela tiden patienter med diabetes så det behövs mer utbildning i diabetesfrågor. Det vore bra om varje avdelning hade en sjukskötare med diabetesansvar, säger Pirkko Nyländen, specialist i invärtes medicin.

Smärta utan varningsfunktion

Akut smärta varnar och skyddar, men det finns också utdragen smärta som inte har någon varningsfunktion. Läkemedel kan hjälpa, men ibland behövs det psykologisk och kirurgisk behandling.

– Man ska inte dra sig för att prata om smärta och värk med sin läkare. Oftast visar undersökningar vad de beror på. Det händer att det inte går att få en förklaring och då handlar det om funktionell smärta, säger neurologen Hanna Harno.

Konditionen avgörande i diabetesvården, inte åldern

Åldern påverkar diabetesbehandlingen. Minnet börjar krångla, symtomen på hypoglykemi blir mindre påtagliga och man blir fysiskt inaktiv.

– Uppe i åren är det inte längre lika viktigt att eftersträva så normala blodsockervärden som möjligt. Målvärdena kan vara mer flexibla, säger professor Timo Strandberg.

Däremot är fysisk aktivitet viktig så länge man över huvud taget kan rör sig. Motion är bra för den fysiska funktionsförmågan, förbättrar sockeromsättningen och piggar upp.

Stickfri blodsockermätare är snart här

Utvecklingen mot stickfria blodsockermätare har pågått redan länge. Nu får vi äntligen goda nyheter: en blodsockermätare som inte gör hål i huden.


Tillbaka till rubrikerna