Håll koll på nyheter

Aktuellt

14.12.2023

Årets sista nummer ute nu: Diabetes 6/2023 med svensk bilaga

Diabetesbarometern pekar på brister i diabetesvården, men god vård kan ge fler år i livet

Årets sista nummer av svenska bilagan tar fasta på både fördelar och brister i diabetesvården. Diabetesbarometern ger värdefull information om tillståndet i diabetesvården i hela landet. Med god vård får man fler år i livet trots typ 2-diabetes, visar en av artiklarna. Vidare kan du läsa om bland annat vad tobak och rökning gör med kroppen och vad man ska vara uppmärksam på vid kortisonkurer. Glöm inte att söka hjälp och stöd när sjukdomen känns för tung – och sätt skelettet i rörelse alltid när tillfälle ges!

Vi på svenska bilagan önskar alla läsare god jul och gott nytt år!

Plock bland artiklarna:

Ledaren

I ledaren kommenterar chefredaktören resultaten från Diabetesbarometern 2023.

Diabetesbarometern 2023: ”Orken prövas allt emellanåt”

Det varierar hur diabetesvården och stödet för egenvård genomförs i välfärdsområdena. De största orosmomenten är att klara av egenvården

och få stöd för att må psykiskt bra, visar Diabetesbarometern 2023. Vården för personer med typ 1-diabetes har blivit sämre. För en del med typ 2-diabetes fungerar vården fortfarande bra, men för många andra är det svårt att över huvud taget få kontakt med en läkare eller en diabetesskötare. Personer med diabetes hade gärna använt digitala tjänster i större utsträckning än vad som erbjuds i dagsläget, visar barometern. 

Fler år i livet med god vård

Ju yngre debutålder vid typ 2-diabetes, desto kortare förväntad livslängd. Det visar en nyligen genomförd internationell studie, som understryker vikten av prevention och tidig behandling av typ 2-diabetes. Resultaten kan förefalla skrämmande, men med god vård kan följdsjukdomar förebyggas eller sjukdomsdebuten åtminstone skjutas fram. Dessutom kan sockeromsättningen rentav normaliseras om man lyckas göra sig av med överflödskilon.

Ingen del av kroppen är förskonad från tobaksskador

Rökning skadar hela kroppen eftersom de skadliga ämnena i tobak transporteras till samtliga vävnader via blodbanan. Nikotin påverkar det centrala nervsystemet och är kraftigt beroendeframkallande. För personer med diabetes innebär rökning en dubbel risk. Att sluta röka är alltid värt besväret – och det är inte alls så svårt som du kanske tror.

Sök stöd vid allvarlig sjukdom

En allvarlig sjukdom innebär oftast en kris både för den drabbade själv och för närstående och anhöriga. Sjukdomen väcker många och tunga känslor. Var inte ensam med din oro och dina tankar. Ta i stället mod till dig och sök hjälp. Goda och trygga relationer är en oas vid allvarlig sjukdom. Också kamratstödsgrupper är till stor hjälp. Professionell hjälp behövs när man känner att ens egna resurser räcker till för att klara av svåra upplevelser.

Den allvarligaste av allvarliga fotskador

Charcotfot är en sjukdom som är förknippad med diabetesneuropati. Den drabbar vanligen personer med typ 1-diabetes i 50–60-årsåldern och personer med typ 2-diabetes tio år senare. I vissa fall läks foten helt, i andra fall kvarstår en betydande skada. Tveka därför inte att kontakta läkarmottagningen när ena foten sväller, rodnar och är värmeökad.

Blodsockret stiger av insulinantagonisten kortison

Var extra noga med blodsockerkontrollerna när du har en kortisonkur. En kortisontablett på morgonen håller blodsockret på en bra nivå på morgonen, men det är högt vid lunch och middag. Efter klockan sex på kvällen är effekten av kortisontabletten över. Hur effekten på blodsockret ska justeras beror på behandlingsformen.

Sätt skelettet i rörelse

Benstommen är ett levande skelett och ett viktigt element i kroppens ämnesomsättning. Motion hjälper till att hålla skelettet intakt, att stärka benstommen och förbättra balansen. Uthållighetsträning som bär upp kroppsvikten är den effektivaste träningsformen för benstommen, men tänk ändå att röra dig varierat och öka intensiteten när konditionen stiger.

Svenska träffen: Våga leva – orka leva med diabetes

I år gick Svenska träffen av stapeln i Vasa med temat ”Våga leva – orka leva med diabetes”. Läs ett reportage om träffen i svenska bilagan.

Resumé på finska


Tillbaka till rubrikerna