Arkiv

7.9.2015

Septembernumret 2015 av Diabetes ute nu!

Diabetes-lehti 042015 kansi
Sommarregnet och sommarvärmen är snart ett minne blott. I stället får vi välkomna en färgsprakande, kulen höst. Då kan det aldrig vara fel med en rad nya, intressanta artiklar om diabetes. Svenska bilagan ger bland annat råd om hur du kan ta dig ur en depression, hur bottenlös den än kan förefalla. Du får också veta bland annat hur och var du fritt kan välja vårdenhet. Ur innehållet i svenska bilagan till Diabetes 4/2015:

Diabetessjukskötarna har många roller

Diabetessjukskötarna spelar en extremt viktig roll i krävande diabetesvård. Själva skulle de gärna välkomna lite mer uppskattning för arbetet. De efterlyser större satsningar på utbildning, fler tjänster och bättre lön. Ny teknik och ny kunskap kräver att diabetessjukskötarna hela tiden uppdaterar sin kompetens samtidigt som ny information och nya tekniska lösningar gör arbetet mer intressant.

Tid för fest, tid för beslut

I slutet av maj firade Diabetesförbundet 60-årsjubileum i Tammerfors. Samtidigt sammanträdde förbundsmötet första gången efter den senaste stadgeändringen. Förbundsmötet fattade en rad beslut, men valde också ny ledning för förbundet. Det nya presidiet och den nya styrelsen presenteras i svenska bilagan.

Må bättre med insulin

- Redan en sänkning med en procentenhet av glykosylerat hemoglobin (långtidsblodsockret; HbA1c) minskar de diabetesrelaterade förändringarna i ögonbottnar, njurar och nerver med 37 procent, de diabetesrelaterade dödsfallen med 21 procent och hjärtinfarkterna bland diabetiker med hela 15 procent, säger diabetesläkaren Markku Vähätalo.

I våras disputerade han i medicin vid Åbo universitet med en avhandling om insulinbehandling vid typ 2-diabetes. Han säger att typ 2-diabetiker är mer rädda för att gå upp i vikt än för att ta sprutor, när insulinbehandling blir aktuell.

Förkyld – tänk på risken för syraförgiftning

Ketoacidos (syraförgiftning) kan utvecklas när det inte finns tillräckligt mycket insulin i kroppen. Det kan bero på att man glömmer att injicera insulin, att insulinpumpen krånglar eller att insulinet kommer i obalans vid någon inflammation.

- Många vet inte hur mycket insulinbehovet i själva verket ökar vid sjukdom, säger diabetesläkaren Atte Vadén. Blodsockret måste mätas också när man är sjuk.

Fritt fram att välja vårdenhet – var och när?

Lagen ger var och en av oss rätt att byta hälsovårdscentral om servicen eller de personliga relationerna inte fungerar. Vi kan också själva välja på vilket sjukhus vi vill ha specialiserad sjukvård. Dessutom har vi rätt att söka vård på den ort där sommarstället finns eller rentav i utlandet. Valfriheten betyder inte att det bara är att tuta och köra. Det finns många förbuds- och varningsmärken på vägen dit.

Vanliga frågor om social trygghet

Vad betyder invalidavdrag och när har man rätt att göra avdrag? Vem har rätt att få vårdbidrag för pensionstagare? Det är två frågor som Riitta Vuorisalo, specialsakkunnig på Diabetesförbundet, ger svar på i septembernumret.

Tugga och håll vikten

Visste du att mättnadssignalerna till hjärnan ökar och stärks om maten tuggas grundligt? Man blir alltså snabbare mätt och håller sig mätt längre av mat som ger ordentligt med tuggmotstånd. Mixa inte grönsakerna till smoothie utan ät dem i stället som de är. Läs mer om hur måltiderna kan erbjuda större tuggmotstånd.

När allt känns nattsvart – var finns hjälp?

Depression är minst tre gånger så vanlig bland diabetiker som bland icke-diabetiker. Den goda sidan är att det finns hjälp och att det går att ta sig ur nedstämdheten. Artikeln har en lista över var du kan söka hjälp.



Tillbaka till rubrikerna