Arkiv

8.9.2017

Nummer 4/2017 av Diabetes ute nu!

Diabetes-lehti 4/2017Hösten närmar sig. Kulna höstdagar är precis rätt tidpunkt för att läsa lite mer om den kommande vårdreformen i ett diabetesperspektiv, vikten av att äta fiberrik kost och till exempel råd för vård av sjuka diabetesbarn. Denna gång innehåller den svenska bilagan av tidningen Diabetes följande artiklar:

Diabetes och vårdreformen: Bra läge för att utöva påverkan

I den pågående vårdreformen är det viktigt att trygga tillgången till diabetes, men hur ska det gå till? I dagsläget råder det stor förvirring och det finns fler frågor än det finns svar. Som det ser ut nu träder reformen i kraft den 1 januari 2020. Så det finns tid kvar att påverka.  

Jari Lindström ändrade kurs i livet

I många år undvek arbetsminister Jari Lindström medvetet att uppsöka läkare. Men i mars var han tvungen att ge upp och gå till läkaren, när den ihållande huvudvärken blev outhärdlig. Det visade sig att han har typ 2-diabetes. Tidigare hade arbetsministern klarat sig helt utan mediciner, och nu fick han fem olika preparat utskrivna på en gång. Men inget om som inte för något gott med sig: Jari Lindström bestämde sig för att göra en total livsstilsförändring.

Fibrer – Ja, tack!

Får du i dig tillräckligt med fibrer? Det kan nämligen vara bra att tänka på fiberintaget eftersom fiberrik kost har många hälsofördelar. Den senaste forskningen visar att fiberrik kost hjälper tarmbakterierna att binda vissa föreningar som kan skydda mot typ 2-diabetes.

Lyssna på tandläkaren

Diabetes ökar risken för bland annat tandköttsinflammation och svampinfektion i slemhinnorna samt sjukdomar i tandfästet, bland annat parodontit. Därför är det bra att bara noga med munhygienen. Och ta tandläkarens råd om mun- och tandvård på allvar.

Taisto Inervos andra liv

Taisto Inervo hann ha inflammation i bukspottkörteln fyra gånger och bli sparkad från jobbet en gång innan han insåg att han har ett alkoholproblem. Då bestämde han sig för att bli nykter. För fem år sedan upptäckte han styrketräning och uppvisar idag häpnadsväckande resultat: han lyfter 177 kilo i bänklyft (för fem år sedan 85 kilo), konditionen ligger på 5 på en skala 1–5 och kolesterolvärdet är under tre.

Bra teamarbete ger bättre behandlingsresultat

För ett antal år sedan kom det glada nyheter från Sverige. Den metabola kontrollen hos barn och unga med diabetes hade förbättrats markant på kort tid. Förbättringarna kunde inte förklaras med nya hjälpmedel eller bättre resurser. I stället var det bättre samverkan och samarbete mellan vårdpersonalen som låg bakom den positiva trenden. Nu har samma metod testats i Finland – med goda resultat.

När diabetesbarn blir sjuka

Barnet har feber och blodsockret fortsätter att stiga. Vad ska man göra i det läget? Uppsöka sjukhus?

Diabetesskötare Anneli Jylhä och barnläkare Anu-Maaria Hämäläinen på Diabetesförbundet ger nyttiga råd för följande situationer: förkylning med feber, kräkning och diarré och höjda ketonvärden.

Läs också forskningsnyheterna i slutet av bilagan och kolla öppet arkiv.


Tillbaka till rubrikerna