Arkiv

12.12.2017

Diabetes 6/2017: Årets sista nummer ute nu!

Diabetes 62017 kansiLagom till jul kommer årets sista nummer av Diabetes med intressanta artiklar. Plock ur svenska bilagan:

Pengar ger fördelar inom vården

I Finland är hälso- och sjukvården inte rättvist fördelad mellan alla. Människor med höga inkomster går oftare hos läkare och får bättre vård än andra, visar studier. De som har det sämre ställt blir utan både företagsvård och privat hälso- och sjukvård.

Tvillingstudie undersöker ämnesomsättningen i fettvävnad

Professor Kirsi Pietiläinen undersöker fetma och ämnesomsättningen i fettvävnad hos identiska tvillingpar. Hon har lokaliserat fetma till mitokondrierna, som kan ha större eller mindre störningar i sin funktion. Hos en del människor förändras fettvävnadens funktion till följd av fetma. Andra har någon skyddande faktor som gör att fetma inte leder till störningar i fettvävnaden.

Motverka lågggradig inflammation med din livsstil

En låggradig inflammation är en bakomliggande faktor vid många folksjukdomar. Ett inflammatoriskt tillstånd uppstår när man går upp i vikt och i synnerhet när bukfettet ökar. Då frisätts det allt mer signalsubstanser som ger upphov till inflammation. Varför och hur detta ökar sjukligheten, finns det än så länge ingen exakt kunskap om. Däremot är det säkert att livsstilen spelar en roll när en låggradig inflammation uppstår.

Depression svårupptäckt vid diabetes

Diabetes ökar risken för depression och depression ökar risken för diabetes. Sjukdomarna uppträder ofta sida vid sida, men många gånger upptäcks inte depression vid diabetes. Det beror på att båda sjukdomarna har likartade fysiska symtom, det vill säga trötthet, sömnlöshet och smärta.

Typ 1-diabetiker behöver insulin livet ut

Får man bara smärtlindring i livets slutskede, men inget insulin? Den frågan har många diabetiker, deras närstående och vårdpersonal ställt sig. Upprinnelsen till debatten var en nyhet som stod att läsa i tidningen Etelä-Suomen Sanomat i juli. Tidningen skrev att det kan förekomma att diabetiker i livets slutskede inte får någon insulinbehandling.

-Om det har skett, har personalen handlat fel, svarar Paula Poukka, överläkare på Helsingfors stads hemsjukhus.

Överträffar broccoli tallriksmodellen?

Medierna ropar allt emellanåt ut att något enskilt födoämne skyddar mot cancer, förebygger hjärtsjukdomar, hjälper mot viktuppgång, dämpar blodsockerstegring och mycket annat. Hur ska man förhålla sig till sådana nyheter? Spelar de någon roll för hälsan? En näringsforskare och en näringsterapeut svarar på våra frågor.

Varierande praxis för screening av ögonbottnar

Kommunerna har varierande praxis för hur de screenar förändringar i ögonbottnar hos diabetiker. A och O är att informationen förmedlas utan problem mellan den screenande enheten, ögonläkaren och diabetesenheten.

Mellan 2007 och 2011 minskade synskadorna på grund av diabetes med 86 procent i Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt. En medverkande faktor var den mobila bilddiagnostikenheten i Simo har funnits sedan 2006. Tack vare den har screeningen och behandlingen av diabetesretinopati blivit heltäckande i området.

Vi på redaktionen önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år 2018!

Öppet arkiv


Tillbaka till rubrikerna