Arkiv

6.4.2016

Diabetes 2/2016 har utkommit!

Diabetes-lehti kansi 022016
Diabetes
2/2016 innehåller information bland annat om social trygghet vid flyttning utomlands, tips för blodtrycksmätning hemma och en solskenshistoria om Roope och hans mamma. Ur innehållet i svenska bilagan:

Roope har äntligen en assistent för skoldagen

Roopes skoldag försvåras inte bara av diabetes utan också av inlärnings- och koncentrationssvårigheter. Nu har han äntligen assistans för skoldagen. Men det föregicks av en lång och seg kamp som hans mamma förde med skolan och myndigheterna.

Flytta utomlands

Det kan hända att jobbet eller studieplatsen du drömmer om finns i något annat land än Finland. Många söker sig till soligare breddgrader när det är dags för pensionering.

Så snart du har fått klartecken för en flytt utomlands är det bäst att kontakta FPA och din diabetesmottagning. Det är nämligen ett och annat som måste ordnas med de sociala trygghetsförmånerna och diabetesvården.

John Blund – vad dröjer du?

För att kunna sova måste man ha lugn i sinnet och lugnt omkring sig. Också sömnhormonet melatonin kan hjälpa, men andra sömnmedel ska man bara använda vid tillfällig och kortvarig behandling av sömnlöshet, säger experterna. Rekommendationen för god medicinsk praxis vid sömnlöshet har nyligen uppdaterats.

Uppdatera läkemedelslistan och följ ordinationen

Många människor går hos flera läkare och använder egenvårdsmedel vid sidan av receptbelagda preparat. Vid en utvärdering av din läkemedelsbehandling tar en expert inom farmaci reda på vilka biverkningar din medicinering kan ha, om du använder överlappande mediciner och hur nödvändiga läkemedlen är. Eventuella ändringar av medicineringen ska göras av en läkare.

Egenmätning av blodtrycket visar den verkliga nivån

När blodtrycket mäts av en läkare eller en sjukskötare spänner de flesta sig och blodtrycket stiger. Hemma är man mer avslappad och kan spänna av före mätningen. Då visar mätningen sannolikt den verkliga nivån. Med dagens moderna blodtrycksmätare är det både lätt och tillförlitligt att mäta blodtrycket hemma.

Neuropatisk smärta är tålamodsprövande

Neuropati är en vanlig följdsjukdom vid diabetes. Det betyder att de perifera nerverna tagit skada. Symtomen kan vara dels känselnedsättning, dels smärta av olika slag.

Smärtsam neuropati förekommer oftare vid typ 2-diabetes än vid typ 1-diabetes. Smärtbehandlingen med läkemedel kan skräddarsys individuellt.

Vid sjukdom behövs det hopp

Var ska man få ny kraft och nytt ljus när man drabbas av en sjukdom till utöver diabetes? Kaija Saarelma, specialistläkare, understryker att vårdpersonalen ska både uppmuntra och ingjuta hopp. Helena Nuutinen, psykolog på Diabetesförbundet, tycker det är viktigt att man inte fastnar i grubblerier kring sjukdomen ensam utan att man söker hjälp i stödgrupper eller på kurser.

Tiina Korkealehto berättar hur konsten gett henne nytt hopp i livet.


Tillbaka till rubrikerna