Arkiv

11.2.2013

Årets första nummer av Diabetes ute nu!

Diabetes-lehden kansi 12013
Det första numret 2013 av tidningen Diabetes är ute nu. I år kommer tidningen ut med sex nummer, men i gengäld är varje nummer betydligt tjockare och har mer varierat innehåll än tidigare. Svenska bilagan omfattar 16–20 sidor. Årets första bilaga har 20 sidor intressant och gediget innehåll om diabetes och diabetesrelaterade frågor.

Ur innehållet i svenska bilagan:

Hjärtesak

Diabetiker har många skäl att måna om sitt hjärta. Det visar de nya europeiska riktlinjerna för behandling av blodfetter och aterosklerotiska sjukdomar, som Mikko Syvänne, överläkare på Hjärtförbundet, informerar om. Samma budskap har Kari Kortelainen som berättar om sin hjärtsjukdom och den flera veckor långa vistelsen på sjukhus.

Nackdelen med god blodsockerbalans

God glukoskontroll är alltid förknippad med ökad risk för hypoglykemi, säger Satu Vehkavaara, specialist i invärtes medicin och endokrinologi. Om man drabbas ofta av hypoglykemi (lågt blodsocker) måste orsaken utredas. Ju oftare blodsockret sjunker alltför mycket, desto mer sannolikt är det att varningstecknen på hypoglykemi försvagas eller försvinner.

Magproblem?

Brukar du då och då ha ont i magen, känna dig uppkörd, ha diarré eller förstoppning? Du är långt ifrån ensam. Hela 15–20 procent av finländarna lider nämligen av olika funktionella magbesvär. Det finns ingen botande behandling vid irritabel tarm, som också kallas IBS (Irritable Bowel Syndrome), men symtomen kan lindras på många sätt. Ibland kan det vara bra att konsultera sin doktor.

Fetmaoperation tas eventuellt in i God medicinsk praxis vid diabetes

För de flesta överviktiga typ 2-diabetiker kan diabetesvården underlättas av fetmaoperation. Det är inte omöjligt att också normalviktiga med diabetes får liknande kirurgisk behandling i framtiden, säger Jussi Pihlajamäki, professor i klinisk näringslära.

Läs också om Anne från Åbo som gick ner 50 kilo tack vare fetmaoperation. Samtidigt blev hon av med sina hälsoproblem.

God vård börjar med egna mål

- Alla kan inte behandlas med samma metoder. Därför kan inte vårdpersonalen bara läsa om behandlingsmålen i böcker. De måste också kunna lyssna och ta hänsyn till en diabetikers hela livssituation, påpekar Sari Härmä-Rodriguez, diabetessjuksköterska på Diabetesförbundet.

Har du snart tid hos din diabetesläkare eller diabetessköterska? Då kan det vara bra att fundera på två saker: vad har du för mål för behandlingen och vad kan du göra för att nå dem?

Frisk och oskadad hud besparar många problem

Jästsvamp, diabetisk dermopati, granuloma annulare, necrobiosis lipoidica, bullae ...

Diabetiker är mer mottagliga för hudinfektioner och vissa hudförändringar än andra. Oftast är de ofarliga så länge huden inte är sårig.

- God metabol kontroll, det vill säga blodsockerbalans, är den bästa garantin för frisk hud, säger Eeva Vainio, hudspecialist på hudkliniken vid Åucs.

Dessutom

Bilagan informerar dessutom om nyheter inom den sociala tryggheten och sjukförsäkringen, bl.a. läkemedelsersättningar. Testa också de enkla matrecepten ensam eller tillsammans med barnen.


Tillbaka till rubrikerna