Miksi kannattaa kävellä?
Eira Taulaniemi
Shutterstock

Käveleminen on helppo ja mukava liikuntamuoto. Sitä voi toteuttaa monin eri tavoin, yksin tai yhdessä toisten kanssa, työ- tai kauppamatkoilla, metsässä tai kaupungin kaduilla. Se vaikuttaa monin tavoin kehoon ja mieleen. Lähdetään kävelylle jo tänään.
Kaikenlainen liikkuminen ja kävely saa aikaan välittömiä positiivisia vaikutuksia varsinkin sokeriaineenvaihduntaan ja insuliiniherkkyyteen. Vaikutukset kohdistuvat myös vireystilaan, stressiin, uneen ja aivotoimintaan. Myös energiankulutus lisääntyy, mikä tuo tukea painonhallintaan ja vaikuttaa myönteisesti verensokeri- ja rasva-arvoihin.
Aineenvaihdunta paranee nivelrustoissa ja ympäröivissä kudoksissa, jolloin nivelten liikkuvuus usein paranee ja kivut voivat helpottua. Moni huomaa myös positiiviset vaikutukset verensokeritasoihin. Pidemmän ajan vaikutukset tukevat sydän- ja valtimoterveyttä, tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä, painonhallintaa, diabeteksen hoitotasapainoa ja mielen hyvinvointia. Säännöllinen kävely myös pienentää useiden pitkäaikaissairauksien riskiä. Se vähentää myös diabeteksen lisäsairauksien riskiä.
Mikä sinua innostaa ja innostaisi kävelemään? Mieti, miten kävely parhaiten ja helpoiten toteutuu elämässäsi – vaikkapa arki- ja hyötykävelynä, työmatkakävelynä, luontoliikuntana tai ystävän kanssa kävelylenkkinä. Sinun on tärkeä miettiä myös, minkälaisen kävelyn koet mielekkäänä, mikä tuntuu mukavalta ja mistä sinulle tulee hyvä olo.
Mieti myös, miksi lisäisit kävelemistä eli mihin itsellesi tärkeään asiaan toimintakykysi, terveytesi tai hyvinvointisi kannalta kävelyn lisääminen ja saaminen säännölliseksi tuo tukea. Mitä tavoittelet?
Monen mielestä kävely ilman päämäärää on tylsää. Mieti, pidätkö esimerkiksi museoissa käymisestä tai onko lähelläsi lintujärvi. Voit yhdistää kävelyn johonkin muuhun, sinulle hyvää oloa tuovaan tekemiseen. Näin askelia tulee huomaamatta lisää päiviin.
Pohdi, haluatko kävellä yksin, kaksin vai ryhmässä. Erilaisia toteutustapoja ja kävely-ympäristöjä on runsaasti. Suurin osa suomalaisista arvostaa ja tuntee mielihyvää kävelystä luonnossa. Jo lyhytkin oleskelu luonnossa laskee sykettä ja verenpainetta, rauhoittaa mieltä ja laskee stressiä.
Suomi on Euroopan metsäisin maa. Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää, joten kenenkään kotiovelta ei ole lähimpään metsään koskaan kovin pitkä matka. Lähimetsään on keskimäärin matkaa 700 metriä, mutta puolet suomalaisista asuu vain alle 200 metrin päässä metsästä.
Jos tällä hetkellä kävelet vain vähän, mieti millainen käveleminen ja millaiset tavoitteet tuntuvat sinusta mukavalta. Tuoko kävely sinulle lisää vuosia elämään? Emeritusprofessori Urho Kujalan sanoin: Aina liikunta ei tuo vuosia elämään, mutta se tuo taatusti elämää vuosiin.
Sanotaan, että koskaan ei ole myöhäistä aloittaa liikuntaa, mutta aina on liian aikaista lopettaa se.
Kävelykoulua, liikuntavinkkejä ja hyvää seuraa – tule mukaan kävelyhaasteeseen
Osallistu Diabetesliiton paikallisyhdistysten järjestämiin kävelytapahtumiin Diabetesviikolla 46. Tarjolla on kävelykouluja, vinkkejä arjen liikkumiseen, liikuntapalveluiden esittelyä sekä mukavaa yhdessäoloa ja yhteinen kävelylenkki. Lähde liikkeelle, tee hyvää itsellesi ja liity mukaan! Kävelytapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.