70-vuotias Diabetesliitto on sinun puolellasi
Mervi Lyytinen
Shutterstock

Diabetesliitto jäsenyhdistyksineen tarjoaa diabetesta sairastaville ja heidän läheisilleen vertaistukea ja yhteisöllisyyttä. Viime vuosina luotettavan tiedon tuottaminen diabetesta sairastavien elämästä on lisännyt merkitystään yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä.
Diabetesliiton toiminnan ytimessä ovat paikalliset diabetesyhdistykset ja niiden aktiiviset toimijat, jotka järjestävät muun muassa vertaistapaamisia ympäri Suomen ja osallistuvat aktiivisesti diabeteksen hoidon kehittämiseen alueillaan.
Hyvinvointialueilla tarvitaan entistä vahvempia hartioita ja paikallisten yhdistysten yhteistoimintaa diabetesta sairastavien hyvän hoidon turvaamiseksi. Päätöksiin pitäisi pystyä vaikuttamaan myös jo ennen kuin heikennyksiä tapahtuu.
– Yhdessä ja isompana joukkona olemme vaikuttavampia alueellisesti ja koko Suomessa, järjestö- ja jäsenyyspalvelujen johtaja Janne Mikkonen sanoo.
Diabetesta sairastavien ääni suomalaisessa yhteiskunnassa
Diabetesliitossa on jäseniä paikallisyhdistysten ja ammatillisten yhdistysten kautta noin 45 000. Kaikkiaan diabetesta sairastavia on maassamme noin 500 000.
– Tämä tarkoittaa, että järjestön sanoilla on painoarvoa. Meitä kuunnellaan yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Diabeteksen vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan, sanoo Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic.
Hän edistää työkseen diabetesta sairastavien asiaa niin valtakunnallisesti, hyvinvointialueilla kuin monissa diabetes- ja terveysalan verkostoissakin. Hän vastaa myös viikoittain diabetesta sairastavien ja heidän läheistensä sosiaaliturvaa koskeviin kysymyksiin palvelupuhelimessa, joten hän on hyvin perillä siitä, mitkä asiat heitä huolestuttavat.
Vaikutusketjut ovat monimutkaisia. Ensin yritetään saada ääni kuuluviin hallitusohjelmassa, jonka kirjaukset vaikuttavat yleisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sen jälkeen seurataan asioiden etenemistä ja otetaan kantaa hallituksen esityksiin. Lausuntojen merkitys lisääntyy koko ajan, ja vuonna 2024 Diabetesliitto antoi ennätysmäärän lausuntoja – yhteensä 18 kappaletta.
Diabetesliitto nostaa myös ennakoiden esiin diabetesta sairastavien näkökulmaa suoraan päättäjille ja viestintävälineissä. Tutkimusten ja selvitysten avulla järjestö pystyy avaamaan ihmisille, miten päätökset vaikuttavat käytännön tasolla, eli diabetesta sairastavien arjessa.
Päättäjille kootaan vuosittain tietoa ihmisten arjesta
Diabetesliitossa on vahvistettu omaa tiedontuotantoa viime vuosina. Se tarkoittaa, että jäsenet saavat vuosittain kyselyn vastattavakseen. Kyselyssä tiedustellaan diabetesta sairastavilta itseltään ja heidän läheisiltään, miten diabeteksen hoito sujuu ja miten he pärjäävät elämässä. Rajoittaako diabetes elämää? Miten sairaus vaikuttaa jaksamiseen ja järjestyykö aika diabeteshoitajalle tai lääkärille?
– Lähes 10 000 vastaajaa kyselyssä on määrä, joka herättää päättäjät. Siksi jokaisen vastaus on erittäin tärkeä. Toteutamme vuorovuosina Diabetesbarometri- ja Diabetes arjessa -selvitykset, kertoo kehittämispäällikkö Reetta Korkki ja rohkaisee jokaista vastaamaan keväällä julkaistavaan Diabetesbarometri 2025 -kyselyyn.
Korkin työhön kuuluu kyselyiden ja selvitysten suunnittelu ja toteuttaminen.
Hän kertoo, että kohdennettuja tiedontarpeita varten Diabetesliitto tekee lisäksi kyselyjä yhteistyössä muiden toimijoiden, kuten muiden järjestöjen ja yritysten, kanssa. Arvokasta tietoa saadaan myös diabetespaneelista sekä sosiaalisen median ryhmiin kuuluvilta ja diabetesyhdistysten vapaaehtoisilta. Kerättyä tietoa käytetään päättäjäviestinnän lisäksi Diabetesliiton oman toiminnan kehittämiseen.
Vertaistuki auttaa jaksamaan
Diabetesliitto järjestää diabetesta sairastaville ja heidän läheisilleen kursseja, joiden ohjaajina toimivat terveydenhuollon ja liikunnan ammattilaiset. Kursseja järjestetään sekä kasvokkain että verkossa.
– Kurssit ovat monelle tarpeellinen pysähdys oman diabetesarjen ja omahoidon äärelle. Ne tarjoavat uusia kokemuksia ja auttavat jaksamaan. Sekä kasvokkain järjestettävien kurssien että verkkokurssien tavoitteena on auttaa osallistujia tiedon ja vertaiskeskustelujen avulla löytämään keinoja, joilla he pärjäävät entistäkin paremmin diabeteksen kanssa, kurssitoiminnan ja tietopalveluiden johtaja Sari Koski kertoo.
Kursseja järjestään pääasiassa Tampereella, mutta myös muualla Suomessa. Verkkokurssille voi osallistua oman aikataulun mukaan missä päin maata tahansa.
Painettu Diabetes-lehti on pitänyt pintansa luotettavana diabetestiedon ja vertaistarinoiden lähteenä. Se on maan suurimpia järjestölehtiä, jonka kokonaisjakelu on yli 50 000. Lukijoita on säännöllisesti vähintään kaksinkertainen määrä.
Diabetes-lehti ilmestyy myös verkossa. Verkkolehden lukuoikeus on jäsenillä, jotka ovat tilanneet painetun Diabetes-lehden.
Diabetesliiton palveluvalikoimaan on viime vuosina kehitetty useita uusia vertaistuen muotoja, muun muassa deelähettiläät, jotka kertovat Instagramissa omasta elämästään diabeteksen kanssa, sekä videovertaistuen ryhmät ja puhelinvertaistuki.
Vertaistuen tarjoajina myös verkon diabetesyhteisöillä on iso merkitys. Some-ryhmiä on nykyisin yhteensä pitkästi toistakymmentä eri-ikäisille, eri diabetestyyppejä sairastaville sekä heidän läheisilleen.
Koulutusta tuhansille terveydenhuollon ammattilaisille
Hoitotarvikkeet ovat yksi esimerkki siitä, miten Diabetesliitto pyrkii vaikuttamaan niin valtakunnallisesti kuin hyvinvointialueillakin. Viime kädessä kyse on terveydenhuoltoon kokonaisuudessaan yhteiskunnassa käytettävistä varoista ja niihin vaikuttamisesta.
Terveydenhuoltoon varatun resurssin jakautumisesta päätetään hyvinvointialueilla, jotka antavat itsenäisesti hoitotarvikkeiden jakeluohjeet. Näiden ohjeiden tulisi perustua kansallisiin hoitosuosituksiin. Aina suositukset eivät toteudu, ja silloin paikalliset yhdistykset tarvitsevat apua tilanteen korjaamiseksi.
Tärkeässä asemassa hoitotarvikepäätöksissä ovat terveydenhuollon ammattilaiset, ja he tarvitsevat koulutusta diabeteksesta ja hoitotarvikkeiden merkityksestä hoidossa. Diabetesliiton tarjoamissa etä- ja lähikoulutuksissa sekä koulutustapahtumissa tuhannet terveydenhuollon ammattilaiset perehtyvät diabeteksen hoitoon vuosittain. Uusimman tiedon lisäksi Diabetesliiton kouluttajat pyrkivät näissä tilanteissa aina tuomaan diabetesta sairastavien äänen kuuluviin.
Diabetesliiton lääkärineuvostossa on vahvaa valtakunnallista asiantuntemusta, ja sillä on suuri merkitys lausuntojen antajana. Alkuvuodesta julkaistu hoitotarvikekannanotto on painava esimerkki sen työstä.
Diabetes ja lääkäri -lehti, jota Diabetesliitto julkaisee painettuna ja verkossa, on yksi tärkeä kanava terveydenhoidon ammattilaisten tavoittamiseksi.
Verkostoista joukkovoimaa
Diabeteksen hoidon edistämisen lisäksi Diabetesliiton vaikuttamistoiminnan ydintä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Tällöin puhutaan erityisesti tyypin 2 diabeteksesta ja lisäsairauksien ehkäisemisestä. Tässä Diabetesliitto tekee yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa esimerkiksi, jotta maksuton elintapaohjaus saataisiin kaikkien tarvitsevien ulottuville.
Kampanjoiden ja tapahtumien avulla pyritään lisäämään yleistä tietoutta diabeteksesta ja sen merkityksestä kansanterveydelle. Esimerkiksi Maailman diabetespäivänä järjestettävät tilaisuudet tavoittavat laajan yleisön ja tarjoavat konkreettisia neuvoja terveellisiin elämäntapoihin.
Lisäksi tarvitaan aikaa ja tarmoa ylläpitää vaikuttamisen verkostoja. Näitä ovat eduskunnan diabetesverkosto, jonka kautta Diabetesliitto tavoittaa keskeiset puolueet. Tarttumattomat sairaudet -verkosto on eri järjestöjen yhteenliittymä, jonka tehtävä on vaikuttaa keskeisten kansansairauksien ehkäisemiseksi. Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen järjestöjen asiantuntijaryhmä on yksi verkostoista, joissa Diabetesliitto on mukana, tänä vuonna puheenjohtajana ja vetovastuussa.
Verkostojensa kautta Diabetesliitto on tuonut esille muun muassa biologisia lääkkeitä koskevista muutoksista tiedottamisen tärkeyttä eri kanavissa.
Diabetes.fi – näyteikkuna palveluihin
Uudistetut verkkosivut diabetes.fi ovat näyteikkuna Diabetesliiton monipuolisiin palveluihin. Sieltä löytyy tietoa ajankohtaisista tapahtumista, tutkimusuutisia, oppaita, artikkeleita ja vinkkejä diabeteksen hoidosta ja ehkäisystä. Näitä tietolähteitä voivat hyödyntää niin diabetesta sairastavat, heidän läheisensä kuin terveydenhuollon ammattilaisetkin.
Verkkosivuilta löydät myös tiedot Diabetesliiton järjestämistä kursseista diabetesta sairastaville ja heidän läheisilleen, diabetesammattilaisten koulutuksista sekä jäseneksi liittymisestä.



Tuominen-Lozic Laura
sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija
