Siirry sisältöön

Mitä on hyvä seksuaali- ja lisääntymisterveys?

Seksuaali- ja lisääntymisterveys kulkevat käsi kädessä ja muodostavat kokonaisuuden, jossa ovat mukana paitsi keho ja tunteet, myös henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Seksuaali- ja lisääntymisterveys on siis enemmän kuin sairauden tai toimintahäiriön puuttumista.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan hyvä seksuaali- ja lisääntymisterveys on

  • kykyä nauttia kaikkia osapuolia tyydyttävistä seksuaalisista suhteista
  • mahdollisuutta olla altistumatta seksuaaliselle kaltoinkohtelulle
  • suojaa seksitaudeilta
  • onnistunutta raskauden suunnittelua
  • mahdollisuutta turvalliseen raskauteen ja synnytykseen.

Diabetes ja raskaus

Tyypin 2 diabetes ei ole este raskaaksi tulemiselle ja terveen lapsen synnyttämiselle. Kuitenkin jo raskauden suunnittelusta kannattaa keskustella vastaanottokäynnillä. Raskautta suunniteltaessa pitää huomioida verensokeritasapaino ja tarvittaessa tarkistaa verensokeria alentavaa lääkitystä.

Raskautta suunniteltaessa pitää huomioida verensokeritasapaino ja tarvittaessa tarkistaa verensokeria alentavaa lääkitystä. Huono hoitotasapaino, samoin kuin ylipaino, voivat heikentää hedelmällisyyttä.

Hyvä sokeritasapaino ennen raskautta vähentää muun muassa keskenmenon ja sikiön kehityshäiriöiden riskiä.

Lue lisää verensokeritasapainosta

Lisää aiheesta muualla

Vaihdevuodet

Diabetesta sairastavien vaihdevuosioireet ovat samankaltaisia kuin muillakin naisilla: vaihdevuodet voivat tuoda mukanaan muun muassa kuumia aaltoja, hikoilua, mielialamuutoksia ja univaikeuksia.

Oireita voidaan lievittää hormonihoidolla. Hormonihoito suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Korkea verensokeritasapaino voi lisätä myös erilaisia gynekologisia oireita. Niitä ovat esimerkiksi virtsavaivat, limakalvo-oireet sekä virtsatie- ja emätintulehdukset.

Erektiohäiriöt

Keski-ikäisillä diabetesta sairastavilla miehillä ilmenee hieman muuta väestöä enemmän erektio-ongelmia. Ne saattavat johtua diabeteksen aiheuttamista hermo- ja verenkiertovaikutuksista. Sen vuoksi hyvä verensokeritasapaino on tässäkin asiassa tärkeässä roolissa.

Toiminnallisista syistä johtuvia ongelmia voidaan hoitaa lääkehoidolla, ja myös elintavoilla on vaikutusta.

Haluatko lisää tietoa tyypin 2 diabeteksen omahoidosta?

Järjestämme käytännönläheisiä kursseja diabeteksen omahoidosta ja tarjoamme vertaistukea sitä tarvitseville. Kursseillamme saat lisätietoa mm. liikunnasta, ravitsemuksesta, verensokerin omaseurannasta ja jalkojenhoidosta. Tutustu nyt tyypin 2 diabetesta sairastavien kursseillemme ja hae mukaan!

Tietopaketti seksuaalisuudesta