Siirry sisältöön

70 vuotta diabetesta sairastavien asemaa parantamassa

Riikka Nurmi

Suomessa oli 40- ja 50-lukujen taitteessa vahva yhteiskunnallinen tilaus diabetesta sairastavien järjestötoiminnalle. Valtio oli lopettanut sotavuosina harjoittamansa insuliinin hinnan subventoinnin. Tämän myötä tapahtunut insuliinin räjähdysmäinen hinnannousu ja diabetesta sairastavien sosiaalisen aseman parantaminen vaativat töitä. Olosuhteet olivat tuolloin muutoinkin vaikeat, koska sairautta kohtaan tunnettiin ennakkoluuloja ja sairauteen perehtyneistä lääkäreistä sekä hoitajista oli pulaa.

Diabetesliiton juuret ulottuvat aina vuoteen 1955, jolloin Suomeen perustettiin Sokeritautisten yhdistys, joka tunnetaan tänä päivänä Diabetesliittona. Paikallisyhdistyksiä oli syntynyt jo aiemmin, mutta koko maan diabetesta sairastavien etujen ajaminen ja paikallisyhdistysten lisääntyminen johtivat koordinoinnin tarpeeseen.

Keskusjärjestön toiminta lähti kangerrellen liikkeelle niukkojen resurssien takia. Tunnustetun aseman ja selkeän roolin Diabetesliitto sai 70-luvulla, kun yhteiskunta tuli mukaan diabeteksen hoidon kehittämiseen. 80-luvulla lähtien järjestö on antanut panoksensa myös alan kansainväliseen yhteistyöhön.

Diabetesliitto on ollut aktiivinen vaikuttaja suomalaisessa terveyspolitiikassa. Liitto on edistänyt diabetesta sairastavien oikeuksia, parempaa hoitoa ja lääkkeiden saatavuutta. Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten ja päättäjien kanssa on ollut keskeistä diabeteksen hoidon kehittämisessä Suomessa. Keskusjärjestön tehtävänä on ollut myös tukea yhdistyksiä ympäri maata.

Liiton tavoitteena oli alusta alkaen tarjota edunvalvonnan ohella tietoa ja tukea diabetesta sairastaville ja heidän läheisilleen. 1960-luvulta lähtien liitto on järjestänyt kursseja diabetesta sairastaville ja heidän perheilleen sekä koulutuksia terveydenhuollon ammattilaisille. Tampereen Näsijärven rannalle vuonna 1980 valmistunut Diabeteskeskus toimi pitkään kurssikeskuksena, jossa jaettiin tietoa diabeteksen hoidosta ja tarjottiin vertaistukea. Vielä tänäkin päivänä moni Diabeteskeskuksessa käynyt muistelee erityisellä lämmöllä paikan henkeä. Kurssien ohella Diabetes-lehti on toiminut tärkeänä tiedonlähteenä diabetesta sairastaville ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Diabeteksen hoito on kehittynyt harppauksilla viimeisten vuosikymmenten aikana. 70-luvulla insuliiniruiskut olivat vielä keittämällä steriloitavia, ja neulat olivat paksuja käyttää. Moderni terveysteknologia tarjoaa huomattavasti kehittyneempiä hoitovälineitä, mikä on parantanut diabetesta sairastavien elämänlaatua. Vaikka 70 vuotta on tuonut mukanaan merkittäviä edistysaskeleita, työ diabeteksen parissa vaatii aktiivisuutta tänään ja huomenna.

Diabetesliiton 70-vuotinen historia on osoitus sitoutumisesta, yhteistyöstä ja jatkuvasta kehityksestä. Diabetesyhteisön tuki ja yhteistyö ovat avainasemassa, kun rakennamme tulevaisuutta vahvoille juurillemme.

Juhlavuoden kunniaksi Diabetesliitto järjestää tapahtumia ympäri Suomea. Ohjelmassa on muun muassa etäluentoja, hyvinvointitapahtumia ja perhepäiviä. Tule mukaan juhlavuoden kohtaamisiin!

Riikka Nurmi

päätoimittaja, Diabetesliiton mediajohtaja