Siirry sisältöön

Verensokeritavoitteet

Verensokeritavoitteet asetetaan jokaiselle tyypin 2 diabetesta sairastavalle yksilöllisesti. Tavoitteet voivat olla yleisiä tavoitteita tiukemmat tai väljemmät, mutta yleiset verensokeritavoitteet sopivat suurimmalle osalle tyypin 2 diabetesta sairastavista.

Tavoitteisiin vaikuttavat esimerkiksi lääkitys, hoitotasapaino, ikä, muut sairaudet ja toimintakyky. Iäkkäillä verensokeritaso saa olla korkeampi. Työikäisillä tyypin 2 diabetesta sairastavalla verensokeritaso voi olla tiukempi: tavoitteena voi olla normaali verensokeritaso eli remissio. Remissio tarkoittaa, että diabetes katsotaan parantuneeksi.

Yleiset verensokeritavoitteet tyypin 2 diabeteksen omaseurannassa
– aamusokeri alle 7 mmol/l
– kaksi tuntia aterian jälkeen alle 8–10 mmol/l.

Aterian aiheuttamia verensokerinousuja arvioitaessa verensokeri mitataan mittausparina, koska yksittäiset arvot esimerkiksi aterian jälkeen eivät anna selkeää kuvaa verensokerin muutoksesta.

Ateriamittauspari
– mittaus ennen ateriaa ja kaksi tuntia aterian jälkeen
– verensokeri ei saa olla aterian jälkeen yli 2-3 mmol/l enemmän kuin ennen ateriaa mitattu arvo

Ilta-aamumittauspari
– mittaus illalla nukkumaan mennessä ja aamulla herätessä
– verensokeri ei saa nousta eikä laskea yön aikana yli 2-3 mmol/l

Jokaisen diabetesta sairastavan kuuluu tietää omat verensokeritavoitteensa. Jos et tiedä verensokeritavoitteitasi, kysy niitä seuraavalla vastaanottokäynnilläsi.

HbA1c:n eli sokerihemoglobiinin eli niin sanotun pitkäsokerin yleinen tavoitearvo tyypin 2 diabetesta sairastavalla on alle 48–53 mmol/l.

HbA1c kuvaa punasolujen sokeristumisen astetta eli sitä, kuinka paljon verenkierrossa kulkevaa sokeria on tarttunut punasoluihin. HbA1c kertoo keskimääräisen verensokeritason mittausta edeltävän 6–8 viikon ajalta. HbA1c tulisi ottaa laboratoriokokeena yleensä 1–2 kertaa vuodessa.

Verensokeritulkintaohjeet lääkitystä käyttävillä

Ilta-aamumittauspari
Ilta-arvo tavoitteessa ja aamuverensokeri koholla.
Syy:
– Maksa vapauttaa glukoosia yöllä vereen ja verensokeri nousee, mikä johtuu insuliiniresistenssistä.

Ateriaparimittaus
Aterian jälkeinen arvo nousee yli 2 – 3mmol/l.
Syyt:
– Liian iso ateria yhdellä kertaa, jolloin verensokeri nousee ateriasta niin korkealle, ettei verensokeri ehdi laskemaan kahdessa tunnissa.
– Insuliinin eritys on heikentynyt ja verensokeri jää tästä syystä koholle

Ilta-aamumittauspari
– Jos Ilta-arvo on tavoitteessa ja verensokeri nousee yön aikana yli 2-3 mmol/l, perusinsuliinia on liian vähän
– Jos ilta-arvo on tavoitteessa ja aamuverensokeri laskee yön aikana yli 2-3 mmol/l, perusinsuliinia on liikaa. Toisen polven ylipitkävaikutteisilla insuliineilla (Glargiini 300 iu/ml ja Decludec ja Icodec) verensokerin tulisi pysyä yön aikana vakaana.

Ateriaparimittaus
Aterian jälkeinen arvo nousee yli 2 – 3mmol/l.
Perusinsuliinilla ei voida vaikuttaa aterian jälkeisiin arvoihin.
– Liian iso ateria yhdellä kertaa, jolloin verensokeri nousee ateriasta niin korkealle, ettei verensokeri ehdi laskemaan kahdessa tunnissa.
-Insuliinin eritys on heikentynyt ja verensokeri jää tästä syystä koholle

Jos sairastat tyypin 2 diabetesta ja sinulla on monipistoshoito, lue lisää tyypin 1 verensokeriseurantaosiosta

Verensokerin mittaaminen

Verensokerimittarin ja siihen tarvittavat liuskat ja lansetit saa hoitovälinejakelusta. Osa hyvinvointialueista on määritellyt, ettei verensokerimittaukseen tarvittavia välineitä jaeta tyypin 2 diabetesta sairastavalle, jonka verensokerilääkitys ei aiheuta matalaa verensokeria.

Verensokerimittarin voi kuitenkin ostaa myös itse esimerkiksi apteekista.

Verensokerin mittaustiheys

Verensokerin mittaustiheys on yksilöllinen. Siihen vaikuttaa esimerkiksi diabetesta sairastavan ikä ja hoitomuoto. Verensokerin mittauksen tarpeellisuudesta ja mittaustiheydestä tulee keskustella hoitopaikasta.

Jos HbA1c eli pitkäsokeri on tavoitteessa eikä käytössä ole matalaa verensokeria aiheuttavaa lääkitystä eikä insuliinia, ei verensokerin omamittausta välttämättä tarvita.

Tilanteita, jolloin verensokerin omaseuranta on tyypin 2 diabeteksessa tarpeellinen
– Diabetes on juuri todettu, jolloin verensokerimittauksilla saa käsityksen lääkehoidon vaikutuksesta ja oppii arvioimaan miten liikunta ja ruoka vaikuttavat verensokeritasoon.
– Diabeteksen seurantavälit ovat pitkät, jolloin omaseurannalla voidaan todeta sokeritasapainon heikkeneminen.
– Perusinsuliinihoito, jolloin tarkistetaan insuliiniannostelu ja verensokeritason muutokset.
– Monipistoshoito, jolloin verensokeriseurannalla pyritään saamaan perusinsuliinin ja ateriainsuliinin annostelu kohdalleen sekä tilapäiset korkeat verensokeriarvot korjatuiksi.

Mittaaminen sormenpäästä

Verensokerimittareita ja verinäytteenottoon käytettäviä pistolaitteita on monenlaisia, mutta niiden toimintaperiaatteet ovat hyvin samanlaisia. Mittaamisessa tulosten luotettavuuden kannalta on tärkeä käyttää oikeaa mittaustekniikkaa ja säilyttää mittausvälineet oikein.

Uudenmallisissa verensokerimittareissa on mahdollisuus saada tulokset siirtymään suoraan tietokoneelle tai mobiilisovellukseen. Niiden avulla voi tarkastella tuloksia tarkemmin ja saada erilaisia sokeritasapainoa kuvaavia lukuja ja kuvaajia.

Kertaa verensokerin mittaustekniikka

Glukoosisensorointi

Glukoosisensori mittaa kudossokeria eli glukoosia soluvälinesteestä ja lähettää arvon diabetesta sairastavan kännykkään tai sensorin vastaanottimeen.

Sensorointi mahdollistaa jatkuvan verensokerin seuraamisen. Se luo turvaa, ja sen tarkoitus on helpottaa päivittäistä elämää. Verensokeri liikkuu soluvälinesteeseen hitaammin, joten sensorointi on sormenpäämittaukseen verrattuna hivenen jäljessä. Jos verensokeritaso vaihtuu nopeasti, sensori ei ehdi muutokseen mukaan.

Tyypin 2 diabeteksessa jatkuva glukoosisensorointi on tällä hetkellä harkitusti käytössä vain monipistoshoidossa olevilla tyypin 2 diabetesta sairastavilla, ja senkin osalta hyvinvointialueilla on erilaisia hoitotarvikkeiden jakoperusteita.

Abbot FreeStyle 3 -sensorimainos

Tärkeää tietoa verensokerista

Hypoglykemia
Hypoglykemia eli matala verensokeri eli hypo on alle 4 mmol/l verensokeri. Tyypin 2 diabetesta sairastavalla suurin osa diabeteslääkkeistä ei aiheuta matalaa verensokeria. Insuliinihoito altistaa matalalle verensokerille eli hypoglykemialle.

Lue lisää hypoglykemiasta ja sen hoidosta

Kertaa verensokerin mittaustekniikka

Video: Verensokerin mittaaminen sormenpäästä (Diabetesliitto, kesto 4’15 min.)

Eri verensokerimittareiden ja pistolaitteiden toimintaperiaatteet ovat hyvin samanlaisia. Niiden tulokset ovat luotettavia, jos mittaustekniikka on kunnossa ja mittausvälineitä säilytetään oikein.

Haluatko lisää tietoa tyypin 2 diabeteksesta?

Tutustu Hyvän hoidon avaimet -esitteisiimme, saat tietoa mm. miten terveydentilaasi tulisi suositusten mukaan seurata.  Sosiaaliturvaopas tarjoaa kootusti tietoa saatavilla olevasta tuesta pitkäaikaissairauden aiheuttamiin kustannuksiin.  Hyvän hoidon avaimet -esitteet ja Sosiaaliturvaopas ovat maksuttomia.

Haluatko perehtyä syvemmin diabeteksen omahoitoon ja saada vertaistukea? Hae mukaan Tyyppi 2 tutuksi -verkkokurssillemme.