Tyypin 2 diabetes -polku:
Painonhallinta
Tällä sivulla:
Painonpudotuksen vaikutus sokeriaineenvaihduntaan Oman painonhallintatavoitteen laatiminen ElintapamuutoksetUusimpien tutkimusten mukaan 10 prosentin painonpudotus normalisoi verensokeriarvot lähes joka toisella tyypin 2 diabetesta alle viisi vuotta sairastaneella.
Myös pidempään sairastaneella painonpudotus vaikuttaa yleensä verensokeria alentavan lääkityksen tarpeeseen. Omat suunnitelmat painonhallinnasta kannattaakin ottaa puheeksi terveydenhuollon käynnillä ja keskustella lääkityksestä ja sen mahdollisista muutoksista.
Painon suhteen jokaisen tilanne on yksilöllinen, ja siksi aihetta kannattaa pohtia juuri oman tarpeen ja tilanteen pohjalta. Painonhallinnan tavoite voi olla nykypainon ylläpitämistä, painonnousun taltuttamista tai painon pudottamista.
Hyvä olo voi olla tärkein painonhallinnan tavoite.
Painonpudotuksen vaikutus sokeriaineenvaihduntaan
Ylipainoisilla jo muutaman kilon eli viiden prosentin painonpudotuksella on tutkitusti terveyshyötyä. Vyötärölihavuus liittyy kiinteästi sokeriaineenvaihdunnan heikkenemiseen. Keskivartalolle kertyvä rasva lisää myös maksan rasvoittumista. Tällöin painon pudottaminen on diabeteksen kannalta erityisen hyödyllistä.
Vaikuttavimpia ovat pysyvät muutokset, joten kuuriluonteista painonpudotusta kannattaa välttää. Vaa’an lukeman rinnalla hyvä mittari on vyötärönympärys. Sen kaventuminen kertoo terveydelle haitallisen, sisäelinten ympärille kerääntyneen rasvakudoksen vähenemisestä. Tärkeintä kuitenkaan ei ole mitatut lukemat, vaan tavoite vaikuttaa omaan hyvinvointiin.
Ylipainoon ja lihavuuteen vaikuttavat monet yksilölliset ja yhteiskunnalliset tekijät.
Oman painonhallintatavoitteen laatiminen
Painonhallinnassa ei tarvitse panna kaikkia elintapoja uusiksi eikä keskittyä omiin puutteisiin. Jokaisen arjesta löytyy jo paljon hyvää, joiden vahvistamisesta on helppo lähteä liikkeelle.
Kun kiinnität huomion sinulle tärkeään ja hyvinvointiasi lisäävään asiaan ja alat toistaa sitä useammin, alat jo voida paremmin.
Painonhallinnan kulmakivet ovat syöminen, liikkuminen, riittävä uni ja stressinhallinta.
Lue lisää tämän polun muista osioista
Jos tavoitteena on painonhallinta tai laihduttaminen, kannattaa omat tavoitteet pilkkoa pienempiin osatavoitteisiin. Pienillä, pysyvillä muutoksilla saavutettu hidas painonlasku tuottaa useimmiten myös pysyviä muutoksia.
Muutosmatka on hyvä aloittaa myös tunnistamalla muutokseen liittyviä tunteita ja ajatuksia sekä pohtimalla mahdollisia muutoksen paikkoja ja tekemällä omaan arkeen sopiva suunnitelma.
Painonhallinnan kannalta on tärkeää myös osata tunnistaa oman kehon viestejä. Kehon viestien väärä tulkinta voi altistaa esimerkiksi tunnesyömiseen tai energiantarvetta suurempaan syömiseen. Näläntunteen lisäksi on merkittävää tunnistaa ja toisaalta erottaa oikein kehon viestit esimerkiksi väsymyksestä, surusta tai ylivireydestä.
Taustalla saattaa olla pitkän ajan kuluessa opitut tavat, ja niistä poisoppiminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Keho myös pyrkii herkästi pitämään kiinni saavutetuista kiloista, koska painonlasku on aiemmin ollut uhka ihmisen eloonjäämiselle.
Elintapamuutokset
Elintapamuutoksissa tavoitteena on löytää sellaisia omaan elämään sopivia terveyttä edistäviä ruokailu- ja liikuntatottumuksia, jotka auttavat pysyvässä painonhallinnassa.
Elintapamuutosten edistämisessä oikea-aikainen tuki sekä ruokailu- ja liikuntatottumusten muutosesteiden tunnistaminen toimivat paremmin kuin epäterveellisten elintapojen välttämisen ja lihomisen riskien korostaminen.
Lue lisää
Elintapamuutos
Haluatko vinkkejä ja ohjeita tyypin 2 diabetesta sairastavan arkeen?
Perusopas – Tyypin 2 diabetes(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) kertoo ymmärrettävästi, mitä diabetes tarkoittaa, miten syödä ja liikkua sekä miten sairauden kanssa jaksaa. Oppaan ote on kannustava ja ymmärtävä. Tilaa nyt!
Tyypin 2 diabetes – omahoidon tietopaketti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on kattava tuki tyypin 2 diabetesta sairastavan arjen tueksi. Paketti sisältää tukea mm. ravitsemukseen ja jalkojen hoitoon. Lisäksi saat tueksesi diabeteksen omahoidon työkirjan. Tutustu ja tilaa!
Haluatko perehtyä syvemmin diabeteksen omahoitoon ja saada vertaistukea? Hae mukaan Tyyppi 2 tutuksi -verkkokurssillemme.