Näin onnistut kenkäostoksilla
Jaana Huhtanen, Mervi Lyytinen

Tarkista kenkien pituus, tutki niiden sisä- ja ulkopohja, valitse matala korko, varmista että kengän kiinnitys ulottuu riittävän pitkälle ja tarkista, onko varpailla tilaa liikkua kengissä. Jalkojenhoitaja Jaana Huhtasen ohjeilla onnistut kenkäostoksilla.
Erilaiset kenkämuodit tulevat ja menevät. Niitä markkinoidaan kuluttajille myös erilaisin terveysväittämin. Näillä ohjeilla löydät turvalliset ja mukavat kengät.
Kenkiä ei enää valita kaupassa pelkästään koron, pohjan paksuuden, lestin ja muotivirtausten mukaan. Valintaan vaikuttavat myös tekniset ominaisuudet, joita valmistajat kehittävät tuotteisiinsa. Uusia innovaatioita markkinoidaan usein terveysväittämin. Nykyisin ”terveyskengilläkin” on omat muotinsa, esimerkiksi keinupohja- ja paljasjalkakengät viime vuosina.
Jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen ei pidä keskustelusta, jossa joitakin kenkien ominaisuuksia pidetään oikeina ja toisia väärinä. Mustavalkoinen ajattelu tekee kenkien valitsemisen turhan vaikeaksi: hyvä kenkä on monen asian summa. Kenkien valitseminen yhden yksittäisen ominaisuuden perusteella ei useinkaan johda parhaaseen lopputulokseen.
– Jalkaongelmien ehkäisy ja erityisesti niiden hoito koostuu kolmesta onnistuneesta asiasta: hyvistä, sopivan kokoisista kengistä, yksilöllisistä pohjallisista ja jalkojen toimintaa parantavista harjoituksista, hän sanoo.
Työssään hän on havainnut, että parhaiten rasitusoireita, vammoja ja asentomuutoksia ehkäisevät erilaiset tasapainoa haastavat harjoitukset ja voimaharjoittelu jäävät liian vähälle huomiolle.
– Valitettavan usein näen, ettei kokonaisuutta ole otettu huomioon, hän harmittelee.
Löydä oma malli ja merkki
Kenkien hankinta helpottuu, kun ehkä yritysten ja erehdysten kautta löytää sopivan mallin ja usein merkinkin. Kun nämä ovat tiedossa, kenkiä voi ostaa vaikka netistä.
Erilaisista nivelten asentovirheistä sekä nivelten toiminnallisista muutoksista kärsivä tarvitsee aina asiantuntijan apua ja ohjeistusta sopivien kenkien löytämiseen. Sopivia kenkiä ei välttämättä löydy suoraan kaupan hyllystä. Kenkien ulkopohjaan ja päälliseen voidaan tarvita muutostöitä ja myös toisenlainen kiinnitystapa voi olla tarpeen.
Paljasjalkatossut sopivat terveille jaloille
Mitä löysempi kengän pohja on, sitä normaalimpaa nivelten toimintaa, jalan asentoa ja tasapainokykyä se edellyttää erilaisilla pinnoilla käveltäessä.
– Paljasjalkatossutkaan eivät ole kiellettyjä. Ne sopivat terveille jaloille, jotka tarvitsevat lisää lihasvoimaa. Niitä ei suositella diabeetikoille, joilla on vaikeita hermoston ja verenkierron ongelmia ja joiden jalkojen riskiluokka on RL1–3. Keskustele tossujen hankinnasta tällöin jalkaterapeutin kanssa, Jaana Huhtanen kehottaa.
Keinupohja voi olla tarpeellinen erityistilanteissa, kun jaloissa on pahoja asentovirheitä tai varpaiden tai nilkan nivelissä on jäykkyyttä. Keinu ei valmiskeinukengässä kuitenkaan välttämättä ole oikeassa kohdassa. Keinupohja vaatii myös hyvää tasapainon hallintaa, joka voi olla vaikeaa erilaisten pysyvien hermostoperäisten oireiden vuoksi.
Markkinoilla olevissa kengissä on myös eriasteisia keinupohjia. Pyydä apua jalkojenhoidon ammattilaiselta.
Kuusi askelta kenkien hankintaan
1. Tarkista kenkien pituus
Varmista aina ensiksi kengän pituus. Kokeile, onko kengässä irrotettava sisäpohja. Poista se, ja aseta jalkasi pohjallisen päälle. Jalan ja pisimmän varpaan päähän pitää jäädä yhden senttimetrin verran ylimääräistä varaa. Jalka voi olla senttimetrin leveämpi kuin kengänpohjallinen. Testaa molemmat jalat.
Hyvässä kengässä on irrotettava sisäpohja. Siihen voidaan valmistaa erilaisia kevennyksiä tai tuentoja esimerkiksi jalkojenhoidon ammattilaisen vastaanotolla tai se voidaan korvata omalla, yksilöllisellä pohjallisella.
Hyvän irtopohjallisen voi pestä tai vaihtaa, jolloin kenkä pysyy sisältä puhtaana.
Yksilöllinen pohjallinen vaatii kuusi millimetriä tilaa korkeussuunnassa. Ota tämä huomioon, jos kengässä ei ole irrotettavaa pohjallista.
2. Tutki sisä- ja ulkopohja
Terve jalka ei tarvitse kengän sisäpohjan muotoiluja, eikä ulkopohjassakaan tarvita erikoisrakenteita, kuten keinurakenteita. Jalan liikkuvin osa on jalan etuosassa varpaiden tyvinivelissä, ja sieltä kengän tulee taipua riittävästi.
Kengän sisäpohjaan rakennetut valmiit tuennat eivät vastaa useinkaan ostajan jalan anatomista rakennetta. Erityisen ongelmallisia ovat jalan sisäkaaren kovat ja korkeat tuennat.
Ne estävät nilkan normaalia sisäjoustoa askelen aikana.
Ulkopohjan jäykkyyteen vaikuttaa alusta, jolla liikutaan. Mitä epätasaisempi ja vaativampi maasto, sitä tukevampia pohjan ja muun tuen täytyy olla. Valitse vaikeaan maastoon vaellus- ja maastokengät.
Tavallisessa käytössä kenkien ei liiemmin tarvitse tukea jalkaa, jotta kehon omat toiminnat aktivoituvat. Heikot jalkalihakset ja nivelten normaalia liikkumista estävät kengät voivat lisätä jalan asentovirheitä sekä iho- ja kynsiongelmia.
3. Valitse matala korko
Sopiva kannan korkeus on 1–2 senttimetriä. Kengän etu- ja takaosan välillä ei tulisi olla korkeuseroa. Tällaista kenkää sanotaan 0-kantaiseksi. Yli kahden senttimetrin kantakorkeus siirtää painon jalan etuosalle. Liian korkea kanta vaikuttaa kävellessä lihastyöhön ja nivelten asentoon koko kehon alueella.
4. Kiinnitä kenkä
Tarkista, että kengän kiinnitys ulottuu riittävän pitkälle nilkan ympärille. Riittävän ylös ulottuva kiinnitys estää kantapään nousun kantakapista. Jalka ei myöskään pääse valumaan kengässä kärkeen. Paras kiinnitys on nauhat tai tarrat. Hyvä kiinnitys varmistaa, että jalka pysyy kengässä.
Älä valitse kenkiä sen perusteella, että saat ne nopeasti jalkaan. Helposti jalkaan sujautettavassa kengässä suuaukko on laaja, minkä vuoksi kantapää nousee helposti kantiosta ylös. Tällöin moni ajattelee, että kenkä on liian iso, ja pyytää myyjältä pienemmän koon. Kun kengän pituus vähenee, jalan toiminta estyy ja seurauksena voi kehittyä vasaravarpaita, vaivaisenluita sekä erilaisia rasitusvammoja, kuten hermopinteitä sekä kantakalvon ja akillesjänteen rasitusvammoja.
5. Tarkista, onko varpailla tilaa liikkua
Kiinnitä huomiota jalan malliin. Älä osta leveälestistä kenkää, jos jalkasi on kapea.
Tarkista varpaittesi leveys suhteessa kengän kärjen leveyteen. Jalan etuosan, erityisesti varpaiden, tulee pystyä levittymään askeleen aikana.
Asentovirheiden hoidossa käytetään usein erilaisia tukia ja suojia, jotka vaativat tilaa jalkineessa. Kiinnitä huomiota myös kenkien varvaskorkeuteen eli tilaan varpaiden yläpuolella. Esimerkiksi vasaravarpaat tarvitsevat lisätilaa, jotta iho ei hankaudu. Jos varpaidesi kärkikorkeus on kolme senttimetriä tai enemmän, et enää löydä kenkiä tavallisesta kenkäkaupasta.
6. Kävele tietoisesti
Pane kengät jalkaan ja aktivoi kehoasi kävelemällä tietoisesti. Tunnustele askelen kaikki vaiheet: kanta – liikkeen eteneminen jalkapohjassa – varpaiden levittyminen – varvastyöntö – lantion ja ylävartalon liikkeet. Miltä liike tuntuu jalkaterän lisäksi muualla jalassa ja koko kehossa?
Toivottavasti löysit mieluisat ja hyvät kengät.
Nauti liikkumisesta!
Diabetesliiton pitkäaikainen jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen oikoo tässä juttusarjassa joitakin jalkojen terveyteen liittyviä harhaluuloja ja antaa vinkkejä jalkojen terveyden edistämiseen.