Miten voit ja saatko tarvitsemaasi hoitoa?
Reetta Korkki
Shutterstock

Diabetesbarometri 2025 selvittää diabetesta sairastavien kokemuksia muun muassa hoitoon pääsystä ja hoitotarvikkeiden saatavuudesta valtakunnallisesti ja hyvinvointialueittain. Vastaa, jotta päättäjät kuulevat juuri sinun äänesi.
Diabetesbarometrikyselyyn vastaamalla jokainen pystyy antamaan tärkeää tietoa hoidostaan ja siten vaikuttamaan diabetesta sairastavien hoidon tilaan Suomessa. Tavoitteena on saada 10 000 vastausta 31.8. mennessä.
Yhdessä vastaukset rakentavat tarkemman kuvan diabetesta sairastavien todellisuudesta ja tuovat esiin ne asiat, joihin on tärkeä tarttua. Diabetesta sairastavien kokemukset arjesta ja hoitoon pääsystä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Selvityksistä saatua tietoa käytetään Diabetesliiton vaikuttamis- ja kehittämistoiminnan tukena.
Diabetesliitto esittele Diabetesbarometrin tulokset myös suoraan päättäjille ja toimittaa ne laajasti päätöksenteon pohjaksi. Kyselyn tulokset ovat nostaneet kysymyksiä ja keskustelua muun muassa kansanedustajien keskuudessa.
– Diabetesliiton kyselyjen avulla kerätty tieto on meille päättäjille erittäin arvokasta, koska se tuo esiin suoraan diabetesta sairastavien ja heidän läheistensä kokemuksia ja tarpeita, Eduskunnan diabetesverkoston puheenjohtaja Pia Sillanpää toteaa.
– Tieto auttaa meitä hahmottamaan, missä palveluissa ja tukimuodoissa on kehittämisen tarvetta. Itse hyödynnän tätä tietoa vaikuttamistyössä, lainsäädäntöön liittyvissä keskusteluissa ja päätöksenteossa, jotta voimme antaa entistä toimivampaa ja tasa-arvoisempaa diabeteksen hoitoa ja ehkäisyä Suomessa, Sillanpää jatkaa.
Hoitoon pääsy on vaikeutunut
Diabetesbarometrin pitkittäisseuranta osoittaa, että sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavien pääsy lääkärin vastaanotolle on huonontunut.
Vuonna 2019 tyypin 1 diabetesta sairastavista 68 prosenttia koki pääsevänsä tarpeen mukaan diabeteksen hoitoon erikoistuneen lääkärin vastaanotolle, vuonna 2023 lääkäriin pääsi entistä harvempi eli 57 prosenttia vastaajista. Tyypin 2 diabetesta sairastavista 62 prosenttia koki pääsevänsä tarpeen mukaan lääkärin vastaanotolle vuonna 2019, vuonna 2023 tilanne oli pahempi ja lääkäriin pääsi vain 49 prosenttia vastaajista. Lääkärin vastaanotolle pääsy on tyypin 1 diabetesta sairastavilla huonontunut 11 prosentilla ja tyypin 2 diabetesta sairastavilla 13 prosentilla.
Miltä hoitoon pääsy näyttää vuonna 2025?
Sen saamme selville, jos sinä ja tuhannet muut vastaavat nyt Diabetesbarometriin. Vastaamiseen menee aikaa 10–15 minuuttia, mutta vaikutukset voivat näkyä hoitokäytännöissä vuosia eteenpäin.
Vastaa Diabetesbarometri-kyselyyn täällä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Kysely on avoinna 31.8. asti. Jaa linkki kyselyyn myös läheisellesi.
Diabetesbarometrin tulokset julkaistaan Maailman diabetespäivän tienoilla marraskuussa 2025.