Siirry sisältöön

Korkea verensokeri vaarantaa suun terveyden

Virve Järvinen

Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes altistaa suun sairauksille: ientulehdukselle, hampaiden kiinnityskudoksen sairaudelle eli parodontiitille ja suun limakalvojen sienitulehduksille. Korkea verensokeri ja diabeteksen hoitoon käytetyt lääkkeet kuivattavat suuta, ja kun syljen antama suoja puuttuu, suun sairaudet voivat edetä. Parodontiitti voi heikentää myös diabeteksen hoitotasapainoa, edistää sydän- ja verisuonitautien kehittymistä ja lisätä sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Ientulehdus, parodontiitti ja suun sieni-infektiot ovat diabeetikoilla muita tavallisempia, mutta torjuttavia tauteja. Pienet, päivittäiset teot pitävät ne loitolla.

Mitä diabetekselle kuuluu? Suuhun kurkkaavan hammaslääkärin kysymys voi yllättää diabeetikon. Näkyykö perussairaus suussa?

– Kyllä, diabetes voi näkyä suussa, suun terveyden professori Anna Maria Heikkinen Tampereen yliopistosta vastaa.

– Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes altistaa suun sairauksille: ientulehdukselle, hampaiden kiinnityskudoksen sairaudelle eli parodontiitille ja suun limakalvojen sienitulehduksille.

– Korkea verensokeri ja diabeteksen hoitoon käytetyt lääkkeet kuivattavat suuta. Kun syljen tuoma suoja puuttuu, suun sairaudet voivat edetä ja myös hampaat reikiintyä herkemmin, hän lisää.

Verensokerin nousu uhkaa suun terveyttä, sillä se lisää syljen ja hammasta ympäröivän ientaskunesteen sokeripitoisuutta ja tekee elinolosuhteet suussa otollisiksi suun sairauksia aiheuttaville bakteereille. 

Lisäksi korkea verensokeri vaurioittaa kudoksia. Se heikentää hampaan tukikudoksen kollageenisäikeiden muodostusta ja siten sen rakenteita sekä kiihdyttää hammasta ympäröivän luun menetystä.

Diabetesta sairastavalla suun sairaudet myös pahenevat herkemmin ja paranevat hitaammin.

– Diabetekselle ominainen verisuonten paksuuntuminen haittaa elimistön kykyä torjua taudinaiheuttajia. Ienverisuonten paksuuntuminen vaikeuttaa tulehdukselta suojaavien solujen kulkua ikeniin, jolloin ienkudoksen puolustuskyky heikkenee, Heikkinen kertoo. 

Ientulehdus on helppo hoitaa itse

Verenvuoto ikenistä on merkki ientulehduksesta ja tarpeesta tehostaa suun omahoitoa. Tupakoijalla ientulehdusta voi olla vaikeampi huomata, sillä nikotiini supistaa verisuonia ja hillitsee verenvuotoa. Punoittavat, turvonneet ikenet ja mahdollinen paha haju hengityksessä ovat verenvuodon ohella ientulehduksen, mutta myös parodontiitin oireita.  

– Syy ientulehdukseen on ienrajaan ja hammasväleihin kertyvässä bakteeripeitteessä. Ellei sitä poisteta, se kovettuu hammaskiveksi, Heikkinen kuvailee.

Bakteeripeite poistuu harjaamalla hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Hampaissa on kaikkiaan viisi pintaa, joista harja yltää vain kolmeen. Hammasvälit hoituvat hammasväliharjalla, harjatikulla tai hammaslangalla. 

– Jos on vaikea saada käsivoimin aikaan puhdasta, apuna voi käyttää laitetta, joka yhdistää antibakteerisen suuhuuhteen ja sitä tehostavan valon, Heikkinen vinkkaa. 

Hammaslääkäriin täytyy ottaa yhteyttä, ellei verenvuoto lakkaa ikenistä viikon, parin tehopuhdistuksen jälkeen.

– Hoitamattomana ientulehduksesta voi kehittyä parodontiitti. Se on diabeetikoilla muuta väestöä jopa neljä kertaa yleisempi sairaus, Heikkinen huomauttaa.

Parodontiitti elää hammaskivestä

Kovettuneen hammaskiven poistoon tarvitaan suun terveydenhuollon ammattilaista. Hoitamattomana hammaskivi voi tunkeutua ikenen alle ja muodostaa ikenen ja hampaan väliin taskun. Tällöin hammasta ympäröivät kiinnityssäikeet ovat katkenneet ja luun tuki hampaaseen on heikentynyt.

Ellei asialle tehdä mitään, ientasku voi syventyä ja hammas alkaa irrota leukaluusta. Kyseessä on tällöin parodontiitti. 

– Parodontiitti ei uhkaa vain hammasta, sillä suu ei louskuta itsekseen, professori Heikkinen muistuttaa.

– Suu on osa ruuansulatuskanavaa ja verenkierron välityksellä yhteydessä koko elimistöön. Parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa, edistää sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä ja lisätä sydän- ja aivoinfarktin riskiä, hän selventää. 

Parodontiitti ei aiheuta kipua, ja siksi sitä voi olla itse vaikea huomata. Se ei pääse yllättämään, kun huolehtii säännöllisistä hammaslääkärillä käynneistä. Osalla hammaslääkäreistä on käytössään aMMP-8-sylkitesti, joka paljastaa parodontiitin riskin. Jokaiselta vastaanotolta löytyvän ientaskumittarin avulla selviää, kuinka pitkälle parodontiitti on edennyt. 

– Ientulehduksesta ei tule parodontiittia muutamassa viikossa. Ientulehduksesta voi parantua omin avuin, parodontiitista ei, Heikkinen tähdentää.

Sieni viihtyy kuivassa suussa

Punainen, poltteleva, kipeä suun limakalvo, vaalea kielen peite ja pahanhajuinen hengitys voivat kertoa suun sieni-infektiosta. Tavallisin aiheuttaja on suun normaaliin mikrobiflooraan kuuluva Candida-suvun hiivasieni. Ongelma siitä tulee, kun se alkaa lisääntyä liikaa. 

– Kuiva suu ja varsinkin pidempään koholla ollut pitkän aikavälin verensokeritasoa kuvaava sokerihemoglobiini HbA1c lisäävät suun hiivasieni-infektiota, Heikkinen kertoo.    

Suun hiivatulehdusta hoidetaan ja ehkäistään tehostamalla suun puhdistusta. Hampaiden ja hammasvälien lisäksi mahdollinen purentakisko ja proteesi pitää muistaa puhdistaa päivittäin. Kieli puhdistuu pehmeällä harjalla tai omalla kaapimellaan.

– Puolukkaa sisältävä suuhuuhde voi vähentää Candida-hiivasienten määrää suussa. Lisäksi voidaan käyttää paikallisesti annosteltavaa, hammaslääkärin määräämää sienilääkettä, Heikkinen vinkkaa. 

Sieni-infektio kannattaa hoitaa kuntoon, sillä pitkäaikainen, hoitamaton suun sieni-infektio voi lisätä pahalaatuisia limakalvomuutoksia.

Suun sairauksia lisäävää kuivaa suuta hoidetaan juomalla riittävästi vettä eli päivittäin vähintään 1,5 litraa. Vettä kannattaa nauttia tasaisesti pitkin päivää. 

– Apteekissa myydään suuta kostuttavia geelejä, suihkeita ja suuvesiä sekä kuivasuisille suositeltavia hammastahnoja. Ne ovat tahnoja, joissa ei ole natriumlauryylisulfaattia, hammastahnan vaahtoavaa ainesosaa, Heikkinen kertoo.


Näin suu pysyy kunnossa

Lähde: Terveyskirjasto