Juha Tall: Muiden diabetesta sairastavien seurassa voimaannun

Kun sain tyypin 1 diabetesdiagnoosin 27 vuotta sitten, minuun iski välittömästi kova tiedonjano. Halusin oppia lisää diabeteksesta ja sen hoidosta. Toinen saman tien tekemäni päätös oli liittyä paikalliseen diabetesyhdistykseen. Halusin tavata ja tuntea muita diabetesta sairastavia. En silloin tiennyt diabeteksesta juuri mitään enkä tuntenut muita, joilla olisi sama sairaus. Nämä molemmat päätökset ovat osoittautuneet oikeiksi. Ymmärrys diabeteksesta ja liittyminen muiden diabetesta sairastavien yhteisöön ovat voimauttavia kokemuksia.
Kolmas, pienempi ja arkisempi päätös näkyi jääkaapissani. Vaihdoin saman tien voin kasvirasvalevitteeseen.
Olen koulutukseltani agronomi ja kauppatieteiden tohtori. Työskentelen Seinäjoen ammattikorkeakoulussa omistajanvaihdosasiantuntijana. Työhöni kuuluu jonkin verran opettamista, mutta pääasiassa työskentelen omistajanvaihdosten kehittämishankkeiden parissa.
Viimeistään diabeteksen myötä olen kiinnittänyt vahvasti huomiota terveisiin elämäntapoihin. Harrastan ulkoilua ja istumatyön vastapainoksi pilatesta. Minulla on sähköpöytä, jonka lukuisten etäpalavereiden ajaksi nostan yläasentoon eli hoidan palaverit seisten.
Säännöllisessä ruokailurytmissä pysyminen on vaatinut ponnisteluja ja ainakin itse ajattelen, että ruokavalioni on terveellinen. Näiden haasteiden kanssa vaimo on ollut tärkeänä tukena.
On ehkä liioiteltua sanoa, että olen kiitollinen diabeteksestani. Paljon hyvää se on silti elämääni tuonut. Olen saanut toimia kotipaikkakunnallani Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan diabetesyhdistyksen puheenjohtajana ja Diabetesliiton hallituksen jäsenenä ja nyt sen puheenjohtajana. Oman diabeteksen ja järjestötyön myötä olen tajunnut vertaistuen ja yhteisön merkityksen. Se on valtava. Liian moni jää diagnoosin saatuaan ihan yksin, mikä lisää henkistä kuormitusta.
Toivoisin, että Diabetesliitto jäsenyhdistyksineen tavoittaisi diabetesta sairastavat heti, kun diabetes on todettu. Kovin avuntarve on siinä hetkessä. Haaveilen, että jokaisella paikkakunnalla olisi oma ryhmä, josta löytyisi vertaisia. Toinen diabetesta sairastava tietää parhaiten, miten diabetes vaikuttaa kehoon ja mieleen.