Siirry sisältöön
Nukkuva mies. Tekstissä kerrotaan, että hyvä nukkuminen kohentaa terveyttä. Hyvää nukkumista auttavat säännöllisyys ja toistuvat unirutiinit. Huonot unet heikentävät verensokeritasapainoa.

Uneen kannattaa panostaa ja huolehtia riittävästä nukkumisesta. Ei ole olemassa yhtä, oikeaa unen pituutta, mutta riittävästä nukkumisesta kertoo se, että herää pääsääntöisesti pirteänä. Elintavoilla on merkitystä unen kannalta, joten terveiden elintapojen ylläpitäminen vaalii myös hyvää unta.

Hyvää unta edistäviä tekijöitä

Hyvään uneen ei ole oikotietä, mutta unen kannalta merkittäviä asioita ovat esimerkiksi omasta terveydentilasta huolehtiminen ja sairauksien hoito, tasapainoinen ravinto ja nautintoaineiden kohtuukäyttö. Myös unilääkkeiden tarpeetonta käyttöä on hyvä välttää.

Tärkeitä ovat myös mielihyvää tuottavien asioiden harrastaminen, sosiaaliset suhteet, työn ja levon suhde, mahdollisuudet käydä läpi elämän vaikeuksia ja huolia ja rentoutua.

Oman lisänsä nukkumiseen tuovat sensorit ja pumput erinäisine hälytyksineen. Tekniikan tarkoitus on kuitenkin parantaa ja rauhoittaa myös yöaikaa, joten kannattaa pohtia asiaa ja ottaa esimerkiksi pumpun hälytyksistä käyttöön yöaikana vain ne itselle välttämättömimmät.

Unenhuoltovinkkejä

Jollakulla voi olla luontaisesti hyvät unenlahjat, ja hänellä riittää unta keskeytymättä illasta aamuun. Joku toinen taas valvoo pitää unta odotellen, kolmas herää aamuyöllä murehtimaan vaikka tulevan päivän töitä.

Oheisesta kymmenen kohdan listasta voi löytyä käyttökelpoisia ohjeita unenhuoltoon. Säännöllisyys ja toistuvat rutiinit ovat yksi keino päästä parempaan unen laatuun.

1 Säännöllinen päivärytmi on osa hyvää nukkumista.
Herää aamuisin suurin piirtein samaan aikaan. Malta iltaisin mennä ajoissa nukkumaan.

2 Säännöllinen ateriarytmi edesauttaa hyvää unta.
Muista myös kevyt, hiilihydraattipitoinen iltapala.

3 Säännölliset iltarutiinit viestivät keholle, että kohta on aika käydä nukkumaan.
Luo itsellesi sopivat iltarutiinit: iltapala, hampaidenpesu, kirja tai muu rentoutuminen.

4 Hämärä valaistus illalla helpottaa unentuloa.
Huolehdi, että makuuhuone on hämärä. Vähennä myös muuta valaistusta illalla.

5 Sulje kännykkä ja tietokone ajoissa ennen nukkumaanmenoa.
Älylaitteet pitävät yllä vireystilaa ja voivat siten häiritä nukahtamista.

6 Rentoutushetki ennen nukkumaanmenoa voi helpottaa unentuloa.
Pyri irrottautumaan päivän kiireistä hyvissä ajoin.

7 Kuuntele kehoasi ja hyödynnä luonnollinen väsymyksen hetki.
Mene sänkyyn, kun tunnet itsesi väsyneeksi.

8 Vältä pitkiä päiväunia, koska päivällä nukkuminen sekoittaa unirytmiä.
Jos yöunet ovat jääneet lyhyiksi, ota enintään 20 minuutin iltapäivänokoset.

9 Kofeiini saattaa häiritä unta.
Jos nukut huonosti, vältä kofeiinipitoisia juomia tai rajoita niiden käyttö vain aamupäivään.

10 Huolia ei kannata pohtia aamuyöllä.
Keskustele mieltä painavista asioista päivällä. Käsittele sekä ilot että surut.

Unettomuus

Unettomuus voi vaikuttaa diabetekseen ja diabetes unettomuuteen. Usein unettomuuden hoito parantaakin verensokeritasapainoa. Diabeteksen hyvä hoito puolestaan parantaa unen laatua.

Lue lisää

Unenpuutteen vaikutuksia (riski sairastua diabetekseen -polulla)

Uni ja vireystila vaikuttavat kehon energia-aineenvaihduntaan, eli nukkumisella on merkitystä myös painonhallinnan kannalta. Sekä lyhyet että pitkät yöunet voivat vaikeuttaa painonhallintaa. Jos nukkuu vain 5 – 6 tuntia tai yli 9 tuntia yössä, paino voi nousta herkästi.

Liian vähäinen uni paitsi heikentää sokeriaineenvaihduntaa, myös nostaa verenpainetta. Lisäksi väsyneenä voi olla vaikea pitää yllä terveellisiä elintapoja.

Lue lisää

Tietoa tyypin 2 diabeteksesta

Tietoa elintavoista (riski sairastua diabetekseen -polulla)

Ohimenevää unettomuutta on ajoittain kaikilla. Yölliset havahtumiset ja heräämiset kuuluvat normaaliin nukkumiseen.

Linkkejä lisätietoihin

Unettomuuden omahoito
Yölliset havahtumiset ja heräämiset sekä toisinaan ilmenevä ja ohimenevä unettomuuskin ovat tavallisia. Jos unettomuus jatkuu pitempään ja alkaa häiritä elämää, asialle kannattaa tehdä jotain. Omahoito-ohjelma auttaa alkuun.

Lisää tietoa ja taitoja omahoitoon Diabetesliiton kursseilta

Virkeyttä ja toimintakykyä liikkumalla -kurssi on eläkeikäisille suunnattu lähikurssi, jossa keskitytään itsenäisen liikkumisen, liikkumisvarmuuden ja toimintakyvyn säilymisen ylläpitoon. Hae mukaan!

Puhtia omahoitoon on työikäisille tyypin 1 diabetesta sairastaville suunnattu kurssi, jossa saat tiedon ja vertaisuuden kautta ymmärrystä omasta tilanteestasi, löydät työkaluja arkeen ja tukea hoidossa jaksamiselle. Hae mukaan!

Virkeyttä hoitoon on eläkeikäisille tyypin 1 diabetesta suunnattu kurssi, jossa keskitytään tyypin 1 diabeteksen omahoidon osa-alueisiin ja omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa diabeteksen hoitotasapainoon, verisuoniterveyteen sekä toimintakykyyn. Hae mukaan nyt!