Lapsen ja nuoren diabetes -polku:
Ruoka
Lapsiperheen ruokasuositukset
Lapsiperheille laaditut kansalliset ruokasuositukset sopivat hyvin myös sellaiselle perheelle, jonka lapsella on diabetes. Suosituksiin on koottu yleiset terveyttä edistävän monipuolisen ruokavalion periaatteet ja esitellään keinoja hyvän ruokavalion toteuttamiseen lapsiperheissä.
Suosituksissa painotetaan ruokakasvatusta, lapsen syömään oppimisen tukemista ja ruokailoa.
Pitkällä tähtäimellä terveelliset ruokavalinnat ovat tärkeitä tyypin 1 diabeteksen kokonaishoidossa. Esimerkiksi riittävään kuitujen ja kasvisten määrään ja rasvan laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.
Lue lisää
Lapsen ja nuoren elämässä tehdään kuitenkin ruokailuissa yksilöllisiä kompromisseja, koska silloin vasta opetellaan uusia makuja ja ruokailutottumuksia.
Keskeistä on se, millainen mielikuva lapselle ja nuorelle muotoutuu terveellisestä ruokailusta ja miten hyvän syömisen periaatteet toteutuvat myös aikuisuudessa läpi elämän.
Insuliini ja hiilihydraatit
Insuliinihoito sovitetaan lapsen tai nuoren syömisiin sopivasti. Jokapäiväisessä hoitamisessa tarvitaan ruuan hiilihydraatin ja insuliinin yhteensovittamista. Lapsen ja nuoren insuliinihoitoon annetaan yksilöllinen ohjaus, mutta yleisperiaatteet insuliinin annostelusta ovat suuntaa-antavia myös kasvuikäisille.
Ruuan hiilihydraattimäärien arviointi vaatii harjoittelua. Diabetesliiton hiilihydraattien arviointitaulukosta voi kätevästi tarkistaa monien ruoka-aineiden ja ruoka-annosten hiilihydraatit.
Lapsille ja nuorille makeat herkkuhetket ovat tärkeitä. Diabetes ei ole niille esteenä, mikäli herkuttelu ei jatkuvasti ylitä terveellisen ruokailun suositusta ja pikainsuliinin annostelu sovitetaan herkuttelujen mukaisesti. Tähän saa ohjausta omasta diabeteksen hoitopaikasta.
Haluatko lisätietoa lapsen diabeteksen omahoidosta?
Lapsen diabetes – Opas perheelle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on käytännönläheinen tietopaketti alle 15-vuotiaana diabetekseen sairastuneiden lasten huoltajille. Se on tarkoitettu sekä sairastumisvaiheen perusoppaaksi että tueksi myöhemmin lapsen kasvaessa.
Tilaa myös kätevät keittokirjat arjen helpotukseksi
Diabetesliiton keittokirjojen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ruokaohjeissa on kiinnitetty huomiota erityisesti suolan ja rasvan määrään sekä rasvan laatuun. Resepteihin on laskettu hiilihydraatti- ja energiasisällöt. Tutustu ja tilaa!