Siirry sisältöön

Erityisen tärkeää verenpaineen mahdollisimman hyvä hoito. Ylipainoisella henkilöllä pienikin painonpudotus alentaa verenpainetta. Ravitsemuksessa keskeisiä asioita ovat maltillinen suolan saanti ja runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö. Näin verenpaineelle haitallisen natriumin määrä vähenee ja verenpaineelle edullisen kaliumin määrä lisääntyy. Lue lisää suolan vähentämisestä ja kasvisten lisäämisestä.

Verenpaineen hoidossa on lisäksi hyvä huomioida, että alkoholin käyttö on kohonneen verenpaineen riskitekijä ja mustien makeisten (esimerkiksi lakritsi ja salmiakki) sisältämä lakritsihappo eli glykyrritsiini voi joillakin nostaa verenpainetta.  

Diabeteksen munuaistauti lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta sitä voidaan pienentää veren rasva-arvojen hyvällä hoidolla. Ruokavalinnoissa keskeistä on kovien rasvojen (tyydyttyneet rasvahapot) mahdollisimman vähäinen käyttö ja pehmeiden rasvojen (tyydyttymättömät rasvahapot) suosiminen. Lue lisää rasvan laadusta.

Myös kuitupitoiset elintarvikkeet ovat eduksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa. Hyviä kuidun lähteitä ovat esimerkiksi täysjyvävilja, palkokasvit, hedelmät ja marjat.

Eläinkunnan tuotteista kertyy helposti liikaa kovaa rasvaa ja suolaa, ja hyvin runsas proteiinimäärä saattaa rasittaa munuaisia. Siksi proteiinipitoisten ruokien käyttömäärä on hyvä pitää suosituksen mukaisena. Lautasmalli sopii ohjeeksi kohtuullisesta eläinkunnan tuotteen määrästä (eli neljännes lautasesta) aterialla.

Tutustu tarkemmin lautasmalliin.

Sydänterveydelle on eduksi, jos punaisen lihan sijaan valitsee kalaa ja kasviproteiinia. Nestemäisten maitotuotteiden (maito, piimä, viili, jugurtti ja rahka) käyttömääräksi sopii kansallisten ravitsemussuositusten mukainen määrä eli enintään 5 dl päivässä. Lihaleikkeleissä on paljon suolaa, joten niitä on syytä syödä mahdollisimman vähän. Juustoista löytyy vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita, ja siksi juusto on maltillisesti käytettynä lihaleikkelettä parempi vaihtoehto.  

Käytännön vinkkejä munuaisten ja verisuonten parhaaksi

Edeltävät ohjeet sopivat alkuvaiheen munuaismuutoksissa eli lisääntyneessä albuminuriassa (entinen mikroalbuminuria). Jos munuaistauti etenee, tarvitaan yksilöllistä ravitsemusohjausta.