Lapsen ja nuoren diabetes -polku:
Uni
Uni on tärkeää koko perheelle
Uni on tärkeää lapsen kasvulle ja kehitykselle, mutta myös aivojen toiminnalle. Uni mahdollistaa uuden oppimisen ja opitun muistiin painumisen. Tunne-elämän, keskittymiskyvyn ja mielialan kannalta riittävä lepo on tärkeää.
Lepo on välttämätöntä myös perheen aikuisille, sillä hyvillä unilla on suuri vaikutus koko perheen hyvinvointiin.
Aikuisen tehtävä on huolehtia lapsen riittävästä unesta. Lapsella saattaa olla tilapäisiä univaikeuksia eri kehitysvaiheissa. Lapsen saattaa olla hankala rauhoittua ja laskeutua uneen, uni saattaa olla katkonaista tai herääminen uuteen päivään tuottaa vaikeuksia. Usein edellä mainitut haasteet liittyvät toisiinsa. Lisäksi perheenjäsenten unen laatua saattavat heikentää yön aikaiset ennalta arvaamattomat, diabetekseen liittyvät hoitotoimet ja hälytykset.
Lapsen uni ja unenhuolto
Unen tarve vaihtelee iän mukaan. Kolmen kuukauden ikäinen lapsi nukkuu keskimäärin 14 tuntia vuorokaudessa, kun taas viisivuotias nukkuu keskimäärin noin 10 tuntia. Unen tarve on myös yksilöllinen. Unen määrä ja laatu ovat todennäköisesti sopivat, kun lapsi on virkeä päivällä ja nukahtaminen sujuu vaivattomasti.
Laadukas uni rakennetaan jo päivän aikana tehtyjen valintojen kautta. Aktiivinen arki, positiiviset ihmissuhteet, iltarutiinit ja säännöllinen vuorokausirytmi ovat hyvän unen perusta. Jos perheessä on univaikeuksia, kannattaa pysähtyä tarkastelemaan arjen sujumista ja ennen kaikkea pohtia digilaitteiden käytön määrää.
Koko perheen rauhoittuminen iltaa kohden rakentaa pohjaa hyville yöunille. Päivän tapahtumien läpikäyminen, rauhalliset iltarutiinit ja iltasadun lukeminen auttavat turvallisen tunteen saavuttamisessa ja hyvään uneen laskeutumisessa.
Aikuinen toimii esimerkkinä lapselle hyvien iltarutiinien luomisessa. Myös nukkumisympäristöön kannattaa kiinnittää huomiota. Rauhoittuminen ja perheen jäsenten välinen myönteinen vuorovaikutus edistävät hyvää unta.
Diabeteksen hoito ja uni
Diabeteksen hoidossa käytettävä tekniikka hälytyksineen turvaa koko perheen unta. Jos uni kuitenkin keskeytyy toistuvasti hälytyksiin tai varoituksiin, on hyvä pohtia syitä siihen.
Jos uniasiat vaivaavat mieltä eivätkä omat pohdinnat rauhoita öitä, kannattaa uni ja nukkuminen ottaa puheeksi hoitoyksikössä. Kullakin perheellä on omat tarpeensa, joten yhtä oikeaa tapaa toimia ei ole. Asiasta on hyvä keskustella jo ennen kuin unettomuus ja väsymys ottavat vallan.
Vaikka hoitovälineet ovat kehittyneet, on elimistön insuliininerityksen jäljittely vaativaa. Insuliinin tarpeeseen vaikuttavat päivän tapahtumat ja myös useat hormonaaliset tekijät, jotka osaltaan vaikuttavat unen määrään ja laatuun ja vaikeuttavat perheen yön aikaista lepoa.
Haastetta rauhallisiin uniin saattavat aiheuttaa muun muassa
– aamunkoittoilmiö (verensokeritaso nousee varhain aamulla)
– get up -ilmiö (verensokeritaso nousee heti sängystä noustessa)
– illankoittoilmiö (verensokeri lähtee jyrkkään nousuun nukkumaanmenon jälkeen).
Myös näiden syiden vuoksi perheen uni saattaa välillä häiriintyä hyvästä arkirytmistä sekä huolellisen diabeteksen hoidon toteutuksesta huolimatta.
Arjen iltarutiineihin saattaa aikuisella kuulua lapsen glukoositietojen tarkistaminen ennen nukkumaan menoa. Siitä huolimatta herätyksiä saattaa tulla yön aikana toistuvasti ja verensokerit saattavat elää omaa elämäänsä.
Monet diabetesta sairastavien lasten läheiset mainitsevat riittämättömyyden tunteen kulkevan ajoittain arjessa vahvana. Tämän rinnalla kulkevat kuitenkin myös ilon ja onnistumisen tunteet. Hyvä olo ja ilo ovat vahvempina läsnä, kun koko perhe saa riittävästi laadukasta unta.
Haluatko lisätietoa lapsen diabeteksen omahoidosta?
Lapsen diabetes – Opas perheelle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on käytännönläheinen tietopaketti alle 15-vuotiaana diabetekseen sairastuneiden lasten huoltajille. Se on tarkoitettu sekä sairastumisvaiheen perusoppaaksi että tueksi myöhemmin lapsen kasvaessa.