Lapsen ja nuoren diabetes -polku:
Tietoa lapsen ja nuoren diabeteksesta
Tällä sivulla:
Tyypin 1 diabetes lapsella ja nuorella Diabeteksen hoito Insuliinihoito Diabeteksen hoito eri ikäkausina Vinkkejä elämän eri tilanteisiin Diabeteksen seuranta Tietoa diabetesta sairastavien lasten kanssa työskentelevilleSuurin osa sairastuu tyypin 1 diabetekseen lapsuus- tai nuoruusiässä, sillä 70 prosenttia sairastuneista on alle 20-vuotiaita. Sairastua voi kuitenkin missä iässä tahansa.
Tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 50 000 suomalaista.
Tyypin 1 diabetes lapsella ja nuorella
- Tyypillisiä oireita lapsella ovat jano, virtsamäärän lisääntyminen ja väsymys. Toisinaan oireita voi olla vaikea tunnistaa.
- Sairastumisen taustalla on autoimmuunitulehdus, joka tuhoaa haiman insuliinia tuottavat solut.
- Tyypin 1 diabeteksen kehittyminen on kuukausien tai vuosien mittainen prosessi.
- Diabeteksen oireet syntyvät vasta, kun haiman insuliinia tuottavista soluista on jäljellä arviolta 10–20 prosenttia. Sen vuoksi diabeteksen puhkeaminen tulee yleensä yllätyksenä.
Jos epäilet lapsesi sairastuneen tyypin 1 diabetekseen, ota heti yhteyttä terveydenhuoltoon.
Katso video lapsen sairastumisesta tyypin 1 diabetekseen
Diabeteksen hoito
Tyypin 1 diabetesta hoidetaan insuliinilla, jota verensokeriseuranta ohjaa. Terveelliset elintavat tukevat hoitoa. Tätä kokonaisuutta kutsutaan omahoidoksi. Omahoito ei tarkoita yksin hoitamista, vaan diabetesta sairastava ja hänen perheensä saa lapsen diabeteksen hoitoon oppia ja tukea hoitopaikasta.
Sairastumisen alkuvaiheessa hoito on usein kaavamaista. Silloin lapsi tai nuori ja hänen perheensä tarvitsevat enemmän tukea hoitopaikasta. Ajan kuluessa ja kokemuksen karttuessa hoidosta tulee joustavampaa ja hoito mukautuu erilaisiin arjen tilanteisiin.
Lapsen sairastuminen on perheelle usein järkytys. Sopeutumisessa auttaa luotettava tieto sairaudesta ja sen hoidosta, sillä sairastuminen herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia.
Insuliinihoito
Kun perheessä on tyypin 1 diabetesta sairastava lapsi tai nuori, verensokerin seuranta ja insuliinin annostelu kuuluvat jokaiseen päivään. Tyypin 1 diabetesta hoidetaan aina insuliinilla, joka on diabetesta sairastavalle elintärkeää. Insuliinihoitoa toteutetaan joko insuliinikynillä annosteltuna monipistoshoitona tai insuliinipumpulla.
Monipistoshoito tarkoittaa insuliinikynillä annosteltua hoitoa. Käytössä on kahta eri insuliinia: pitkävaikutteinen eli perusinsuliini ja pikainsuliini eli ateriainsuliini.
Pitkävaikutteinen eli perusinsuliini huolehtii insuliinin tarpeesta aterioiden välillä ja yöllä. Pitkävaikutteisia insuliineja on vaikutusajoiltaan erilaisia valmisteita, ja insuliinin valinta on yksilöllinen. Perusinsuliinin määrä on yleensä korkeintaan 50 prosenttia kokonaisinsuliinimäärästä.
Ateriainsuliinia eli pikainsuliinia pistetään aterioilla hiilihydraattimäärän mukaan. Tyypin 1 diabetesta sairastavan on tämän takia tiedettävä, kuinka monta yksikköä hän tarvitsee insuliinia 10:tä grammaa hiilihydraattia kohti. Tätä kutsutaan insuliini-hiilihydraattisuhteeksi. Päivän eri aterioilla suhde voi olla eri, tavallisesti insuliinisuhde on aamupalalla isompi kuin iltapalalla.
Pikainsuliini alkaa vaikuttaa 10 – 20 minuutissa. Tämän vuoksi se pyritään pistämään ennen ateriaa.
Pikainsuliinia käytetään myös korjaamaan korkeaa verensokeria eli korjausinsuliinina. Tätä varten tyypin 1 diabetesta sairastavan on tiedettävä oma insuliiniherkkyystekijänsä eli kuinka paljon yksi yksikkö laskee verensokeria. Korjaus tehdään siihen verensokeriarvoon, jota tavoitellaan.
Lue lisää
Insuliinipumppu annostelee lyhyen kanyylin kautta insuliinia ihon alle. Pumppumalleja on kahdenlaisia, letkullisia ja letkuttomia.
Letkullisissa malleissa insuliini kulkee pumpusta ohuen letkun kautta ihon alle. Letkuttomissa malleissa insuliinipumppu on kiinni ihossa, jolloin insuliini kulkee ihon alle vain kanyylin kautta.
Osaan insuliinipumppuja voi liittää glukoosisensorin, jolloin sensorin lukeman näkee pumpusta. Osassa insuliinipumppuja on tekoälyä hyödyntäviä ominaisuuksia, ja ne säätelevät insuliinin eritystä tai katkaisevat insuliinin syötön glukoosisensorin arvojen mukaan.
Insuliinipumpussa insuliinina on vain pikainsuliini. Perusinsuliinitarpeeseen pumppu annostelee pikainsuliinia muutaman minuutin välein pieninä annoksina. Tätä kutsutaan basaali-insuliiniksi. Ateriainsuliiniannos eli bolus otetaan nappia painamalla.
Insuliinipumpun avulla pyritään matkimaan terveen haiman insuliinieritystä. Basaalia eli perusinsuliiniannosta voidaan säädellä eri vuorokauden aikoina, ja sen määrää voidaan vähentää esimerkiksi liikuntasuorituksen ajaksi.
Ateriainsuliini eli bolus otetaan pumpun annosoppaan avulla. Pumppuun on valmiiksi ohjelmoitu yksilölliset tiedot insuliini-hiilihydraattisuhteesta, insuliiniherkkyystekijästä ja tavoiteltavasta verensokeritasosta. Aterioilla pumppuun näppäillään syötävä hiilihydraattimäärä, ja pumppu ehdottaa insuliiniannosta pumppuun ohjelmoitujen tietojen perusteella.
Katso lapsen kanssa video Inskamiehestä
Diabeteksen hoito eri ikäkausina
Insuliinihoidon toteutusmuodon valinnassa otetaan huomioon lapsen ikä, lapsen tai nuoren ja hänen perheensä toive sekä perheen elämäntilanne.
Lapsen ja nuoren diabeteksen hoito pyritään aina suunnittelemaan niin, että hoito sopii mahdollisimman hyvin perheen normaaliin elämään. Vastuu hoidosta on perheen aikuisilla, ja lapsi tai nuori osallistuu oman hoitonsa käytännön toteuttamiseen yksilöllisesti oman ikävaiheensa mukaisesti.
On hyvin yksilöllistä, minkä ikäisenä diabetesta sairastava lapsi alkaa osallistua omaan hoitoonsa ja ottaa siitä enemmän vastuuta. Tähän vaikuttavat lapsen ikätasoinen kehitys, diabeteksen sairastamisaika sekä käytössä oleva hoitomuoto.
Alle kouluikäinen
- Leikki-ikäinen voi olla aktiivisesti mukana jokapäiväisissä hoitotilanteissa.
- Esikouluikäinen voi jo vanhemman kanssa harjoitella esimerkiksi insuliinin pistämistä tai verensokerin mittaamista.
- Ruokailutilanteissa lapsi voi opetella tunnistamaan hiilihydraatteja sisältäviä ruokia.
Alakoululainen
- Lapsi voi valvottuna suorittaa hoitoon liittyviä asioita.
- Lapsi oppii arvioimaan tavallisimpien ruokien hiilihydraattimääriä.
- Insuliiniannosten määrittäminen ja hoitomuutokset ovat vielä vanhempien vastuulla.
Yläkoululainen
- Nuori opettelee hallitsemaan insuliinin annostelua ja verensokerin seurantaa sekä harjoittelee erityistilanteissa toimimista.
- Nuori harjoittelee hoitopäätösten tekemistä.
- Nuori tarvitsee kuitenkin edelleen vanhempien ja hoitotiimin tukea.
Vinkkejä elämän eri tilanteisiin
Diabetesta sairastavan lapsen tai nuoren on tärkeä saada samanlaisia kokemuksia kuin muutkin ikätoverit. Monet tilanteet vaativat kuitenkin yleensä hieman suunnittelua.
Kyläilyt
Ei ole olemassa yhtä tiettyä ikää, jolloin lapsen voi päästää kaverisynttäreille tai yökyläilemään. Lapset ovat erilaisia, joten olennaista on keskustella lapsen kanssa ja kuunnella hänen näkemyksiään asiasta. Jokainen perhe luo omat käytäntönsä lapsen ja perheen ehdoilla.
Kyläilyjä voi ensin harjoitella pienissä erissä. Kyläpaikassa on hyvä tietää diabeteksesta perusasiat. Alkuun pääsee tiedoilla hypoglykemian hoidosta sekä ymmärryksellä hiilihydraattien vaikutuksesta verensokereihin. Kannattaa myös kertoa, missä tilanteissa tulee olla yhteydessä.
On myös hyvä sopia yhdessä lapsen kanssa säännöt esimerkiksi napostelun ja ruokailujen suhteen. Kaverisynttäreille pääsy on usein tärkeää, ja silloin kannattaa käydä läpi vaikka etukäteen, miten toimitaan herkuttelun suhteen ja miten insuliini annostellaan. Kännykkä on näissä tapauksissa hyvä apu.
Harrastukset
Diabetesta sairastava lapsi voi harrastaa kaikkea sitä mitä muutkin lapset. Lasta kannattaa kannustaa jatkamaan aiempia harrastuksia ja aloittamaan uusia, sillä harrastukset tuovat lapselle tärkeitä onnistumisen kokemuksia.
Harrastuksia ohjaavan henkilön on hyvä olla tietoinen lapsen diabeteksesta ja siitä, miten hänen tulee toimia hypoglykemiatilanteissa.
Liikkuminen on osa terveellistä elämäntapaa.
Sairastaminen
Kuume- ja tulehdustaudit lisäävät yleensä insuliinin tarvetta ja nostavat verensokeritasoa. Tämän vuoksi verensokeria tulee seurata sairastaessa tavallista tiheämmin ja tarvittaessa korjata korkeaa verensokeria ylimääräisillä insuliiniannoksilla. Jos verensokerit ovat yli 15 mmol/l, tulisi verestä tarkistaa myös ketoaineet.
Vatsataudissa verensokerit voivat olla matala syömättömyyden vuoksi. Jos vatsatautiin liittyy oksentelua, tulee mitata ketoaineet verestä, jotta varmistutaan, ettei oksentaminen johdu ketoasidoosista eli happomyrkytyksestä. Insuliiniannoksia voi joutua vähentämään, mutta perusinsuliinin annostelua ei koskaan saa lopettaa kokonaan.
Sairauspäivinä on tärkeää huolehtia, että lapsi tai nuori saa suunnilleen normaalimäärän hiilihydraatteja sellaisessa muodossa, mikä hänelle maistuu. Lisäksi on huolehdittava, että hän saa riittävästi nesteitä. Elimistön kuivuminen voi vaikuttaa glukoosisensorin toimintaan, joten sairaspäivinä voi olla tarpeen seurata verensokeria sormenpäästä.
Diabeteksen seuranta
Diabetesta sairastavan elämään kuuluvat säännölliset seurantakäynnit terveydenhuollossa. Seurannan pohjana on yksilöllinen hoitosuunnitelma.
Lapsuudessa omaksutut terveyttä edistävät elämäntavat, kuten ruokailutottumukset ja säännöllinen liikkuminen, ehkäisevät lisäsairauksien syntyä diabetesta sairastavalla. Myös diabeteksen säännöllinen seuranta on lisäsairauksien ehkäisyssä merkittävässä roolissa.
Tietoa diabetesta sairastavien lasten kanssa työskenteleville
Haluatko lisätietoa ja tukea diabetesta sairastavan lapsen hoitoon?
Tutustu maksuttomiin esitteisiimme ja oppaisiimme ja lataa ne omahoidon tueksi.
- Lasten ja nuorten diabeteksen hyvän hoidon avaimet -esite
- 10 asiaa diabeteksesta -esite
- Diabetesta sairastavan sosiaaliturva 2024 -opas
Vertaistukea saat liittymällä Diabetesliiton ylläpitämiin Facebook-ryhmiin: