Siirry sisältöön

Murrosikä on tärkeää aikaa nuorelle: hänen pitää saada tilaa kokeilla, kasvaa ja lopulta itsenäistyä. Samalla on hyvä varmistaa, että nuorella on riittävästi tarjolla yksilöllistä tukea diabeteksen omahoitoon.

Diabetes murrosiässä

Kasvaminen erilaisten ristiriitaisten tunteiden ja uhmakkaankin käyttäytymisen kautta kuuluu nuoren normaaliin kehitykseen. Varhaisnuoruudessa käynnistyvä hormonitoiminta vaikuttaa myös nuoren diabetekseen. Murrosiässä insuliinin kokonaistarve kasvaa ja usein sekä perus- että pikainsuliiniannoksia pitää nostaa. Perusinsuliinia tarvitaan aiempaa enemmän erityisesti öisin.

Sairastumisikä vaikuttaa nuoren sopeutumiseen sairauteensa. Jos nuori on sairastunut äskettäin, asian käsittely voi olla vielä kesken.

Murrosiässä nuori saattaa myös sulkea diabeteksen kokonaan pois mielestään, mikä voi vaikeuttaa hoitoa ja hoitotasapainon ylläpitoa.

Kun hoitovastuu siirtyy yhä enemmän nuorelle itselleen, on tärkeintä vastuun ja itsenäisyyden lisääntyminen oikeassa tahdissa.

Ystävät ja sosiaaliset suhteet ovat nuorelle tärkeitä, ja diabeteksesta kertominen kavereille voi olla vaikeaa. Avoimuus lisää kuitenkin nuoren omaa turvallisuutta, kun ainakin läheisimmät ystävät osaavat toimia oikein mahdollisissa yllätystilanteissa, esimerkiksi yhteisissä juhlissa tai matkoilla.

Lisää aiheesta muualla

Hyvinvoinnin tukipilarit – ei turhia riskejä

Tupakoimattomuus on aina paras vaihtoehto kaikille, ja alkoholin vaikutukset ovat pahimmillaan hengenvaarallisia.

Tupakalla on useita epäedullisia vaikutuksia terveyteen. Tupakan ja sähkötupakan haitalliset vaikutukset muun muassa verisuonistoon moninkertaistuvat diabetesta sairastavalla.

Jos nuori kiinnostuu tupakasta esimerkiksi kaveripiirissään, kannattaa asiasta keskustella yhdessä nuoren kanssa. Tukea keskusteluun saa myös nuoren diabeteshoitajalta ja -lääkäriltä.

Alkoholi ei ole tarpeen kenellekään, ja erityisen haitallista se voi olla nuorelle, jolla on diabetes.

  • alkoholi voi aiheuttaa hypoglykemian eli vakavan liian matalan verensokerin
  • verensokerin lasku on alkoholin vaikutuksen alaisena vaarallisempaa kuin muulloin, koska alkoholi estää sokerin vapautumisen maksasta
    • silloin hypoglykemiasta voi tulla hengenvaarallinen
  • humalassa ei välttämättä tunnista matalan verensokerin oireita eikä ehkä pysty korjaamaan tilannetta ajoissa

Tukea terveellisten elämäntapojen ylläpitoon

Seksuaaliterveys

Kehossa ja mielessä tapahtuvat muutokset voivat myllertää nuoren mieltä rajustikin. Moni pohtii myös seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä asioita sekä sitä, kelpaako toisille ja tuleeko hyväksytyksi omana itsenään.

Joskus esimerkiksi näkyvät hoitolaitteet, kuten glukoosisensori ja insuliinipumppu, voivat häiritä nuoren kehonkuvan ja seksuaalisuuden kehitystä. Jotta nuori kykenee hyväksymään sekä kehonsa että sairautensa, hän tarvitsee tavanomaisten seksuaaliterveyspalvelujen – esimerkiksi raskauden ja seksitautien ehkäisyn – lisäksi asiantuntevaa neuvontaa diabeteksen vaikutuksesta seksuaalielämään ja hedelmällisyyteen.

Lue lisää seksuaaliterveydestä

Siirtyminen lastenpolilta aikuisten polille

Jokainen diabetesta sairastava nuori siirtyy jossain ikävaiheessa lasten diabetesvastaanotolta aikuisten poliklinikalle. Siirtoajankohdat vaihtelevat eri hyvinvointialueiden välillä. Yksilöllistä on myös se, miltä muutos nuoresta itsestään tuntuu.

Video: Nuorten kokemuksia diabeteksesta ja jaksamisesta (Diabetesliitto, kesto 7:03)

Onko nuoren diabeteksen hoidon motivaatio hukassa?

Nuorten kurssimme on tarkoitettu yläkouluikäisille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille. Kurssilla jaetaan kokemuksia muiden vastaavassa tilanteessa olevien nuorten kanssa ja saadaan ammattilaisten tukea diabeteksen hoitoon arjen eri tilanteissa. Lue lisää!