Siirry sisältöön

Tietoa lapsen ja nuoren diabeteksesta

Tyypin 1 diabetes puhkeaa lapselle ja nuorelle yleensä nopeasti ja yllättäen. Sairauden syitä ei tunneta. Se tiedetään, että taustalla on todennäköisesti perinnöllinen alttius ja jokin sairastumiselle altistava ympäristötekijä.

Verensokeriseuranta

Tyypin 1 diabetesta sairastavan lapsen ja nuoren verensokeriarvoja seurataan, jotta verensokerit pysyvät tavoitteessa ja poikkeaviin arvoihin voidaan reagoida nopeasti. Näin lapsi tai nuori voi viettää turvallisesti samanlaista elämää kuin ikätoverinsa.

Ruoka

Tyypin 1 diabetesta sairastavalle lapselle ja nuorelle suositellaan samanlaista ruokaa kuin muillekin. Kaikki lapset ja nuoret tarvitsevat riittävästi energiaa ja erilaisia ravintoaineita kasvaakseen ja kehittyäkseen, eikä diabetes muuta tätä tarvetta.

Liikkuminen

Säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen turvaa lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä. Yleiset liikkumisen suositukset ovat hyvä perusta myös tyypin 1 diabetesta sairastavalle kasvuikäiselle.

Uni

Riittävä, laadukas uni on tärkeää perheen hyvinvoinnille. Diabeteksen hoito voi ajoittain kuormittaa koko perhettä ja heikentää unen laatua. Uniterveydestä on tärkeää keskustella hoitoyksikössä.  

Mielen hyvinvointi

Lapsen diabetesdiagnoosi on perheelle aina järkytys, ja sairastuminen koskettaa kaikkia perheenjäseniä. Jokainen käsittelee sairastumisen herättämiä tunteita yksilöllisesti, omalla tavallaan ja tahdillaan. Sopeutumisprosessille ei ole tiettyä kaavaa eikä yhtä oikeaa tapaa.

Jalat

Korkeat verensokerit ja valtimotautia lisäävät riskitekijät voivat pitkällä aikavälillä vaurioittaa hermostoa ja verisuonistoa. Diabeteksen hoitotasapainosta ja valtimoterveydestä huolehtiminen ovat tärkeimpiä keinoja ennaltaehkäistä myös jalkaongelmia.

Suun terveys

Diabetesta sairastavalle lapselle ja nuorelle suun terveys on erityisen tärkeää. Säännöllinen hampaiden harjaus ja suun terveydestä huolehtiminen ovat tottumuksia, joihin liittyvät rutiinit luodaan jo lapsuudessa.

Murrosikä

Murrosiässä nuori irtaantuu lapsuudesta ja etsii omaa tapaansa olla aikuinen. Samalla kun nuori haluaa irtaantua huoltajistaan ja auktoriteeteista, hän harjoittelee itsenäisten hoitoratkaisujen tekemistä.

Diabetespolut palvelevat monia kohderyhmiä

Neljä diabetespolkua eli diabeteksen omahoidon polut on tarkoitettu kaikille diabeteksesta tietoa tarvitseville. Ne toimivat myös diabetesta sairastavien kanssa työskentelevien ammattilaisten ohjaus- ja neuvontatyökaluna. Polut tehtiin STEAn rahoittamassa Hyvinvoinnin polut -hankkeessa vuosina 2021 – 2024 yhteistyössä muun muassa hyvinvointialueiden diabetesammattilaisten kanssa.