Siirry sisältöön

Tietoa tyypin 1 diabeteksesta

Tyypin 1 diabeteksen toteaminen on yleensä yllätys. Sairauden oireita ovat esimerkiksi väsymys, tihentynyt virtsaamistarve, jano tai yleinen huonovointisuus.

Verensokeriseuranta

Verensokeriseuranta kuuluu tyypin 1 diabeteksen päivittäisiin rutiineihin ja luo pohjan insuliinihoidolle. Kehon verensokeritasoa ei voi itse tuntea, vaan se pitää selvittää mittaamalla.

Ruoka

Tyypin 1 diabeteksen hoidossa tarvitaan ruuan ja insuliinin yhteensovittamista. Tämän lisäksi hyvät ruokailutottumukset tukevat diabeteksen hoitoa ja hyvinvointia, mutta syömiseen pitää suhtautua joustavasti – joskus voi myös herkutella hyvällä mielellä.

Painonhallinta

Painohallinta on osa tyypin 1 diabeteksen hoitoa. Ylipaino ja etenkin keskivartalolle kertyvä rasvakudos lisää insuliiniresistenssiä, joka hankaloittaa verensokerin hallintaa.

Liikkuminen

Liikkuminen vaikuttaa positiivisesti tyypin 1 diabetesta sairastavan kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Hyvällä varautumisella tyypin 1 diabetesta sairastava voi harrastaa turvallisesti raskasta ja kuormittavampaakin liikkumista.

Uni

Unella on monia terveysvaikutuksia. Diabetesta sairastavalla huono nukkuminen voi heikentää verensokeritasapainoa, mikä hankaloittaa sairauden hoitoa. Toisaalta taas sekä matalat että korkeat verensokerit yöaikaan voivat heikentää nukkumista ja unen laatua.

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi on voimavara, joka tukee tyypin 1 diabetesta sairastavan henkilön jaksamista. Mielen hyvinvointi on keskeinen osa toimintakykyä, terveyttä ja kokemusta elämän mielekkyydestä.

Jalat

Omahoito on jalkaterveyden perusta, ja se on myös tyypin 1 diabetesta sairastavalle paljon muutakin kuin jalkojen puhtaudesta huolehtimista ja kynsien leikkaamista.

Suun terveys

Suun terveydellä on suuri merkitys tyypin 1 diabeteksen omahoidossa, sillä suun alueen tulehdukset voivat esimerkiksi heikentää verensokeritasapainoa. Huonosti hoidetut hampaat voivat johtaa myös lisäsairauksien syntymiseen.

Seksuaaliterveys

Tyypin 1 diabetes on pitkäaikaissairaus, joka voi vaikuttaa myös seksuaaliterveyteen ja seksuaalisuuden kokemiseen. Jos seksuaalisuuteen liittyvät asiat askarruttavat, ne kannattaa ottaa puheeksi vastaanottokäynnillä. Mahdollisiin ongelmiin löytyy yleensä myös ratkaisuja.

Diabetespolut palvelevat monia kohderyhmiä

Neljä diabetespolkua eli diabeteksen omahoidon polut on tarkoitettu kaikille diabeteksesta tietoa tarvitseville. Ne toimivat myös diabetesta sairastavien kanssa työskentelevien ammattilaisten ohjaus- ja neuvontatyökaluna. Polut tehtiin STEAn rahoittamassa Hyvinvoinnin polut -hankkeessa vuosina 2021 – 2024 yhteistyössä muun muassa hyvinvointialueiden diabetesammattilaisten kanssa.

Nyt kannattaa liittyä diabetesyhteisöön -kampanjakuva.