Siirry sisältöön

Uudet ravitsemussuositukset sopivat hyvin diabetesta sairastaville

Uudet ravitsemussuositukset sopivat sellaisenaan diabetesta sairastaville henkilöille, jos heillä ei ole muista sairauksista johtuvia yksilöllisiä rajoitteita ruokailussa.

Diabeteksen kannalta keskeisiä ovat sydänterveyteen vaikuttavat ruokavalinnat eli esimerkiksi rasvan laatu ja suolan määrä. Niissä suositukset ovat ennallaan.

Lisää kasviksia, vähemmän lihaa

Suositukset ovat tarkentuneet tutkimustiedon pohjalta erityisesti kasvisten ja lihan määrässä. Uutena kokonaisuutena mukaan on tullut täysjyväviljatuotteiden päivittäinen saantimäärä. Täysjyväviljatuotteet ovat erityisen hyvä kuidun lähde.

Uusien suositusten mukaan kasviksia tulisi syödä 500–800 grammaa päivässä.

– Suositukset on tarkoitettu terveyden parhaaksi. Korostan sitä, että edelleen hyvä tavoite on syödä päivässä puoli kiloa kasviksia, koska suurin osa suomalaisista syö vähemmän. Mutta jos kasvikset maistuvat, puolen kilon ylityksestä on vielä lisäetua esimerkiksi verisuoniterveydelle, kertoo Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen.

Lihan syöntiä tulisi vähentää, ja varsinkin lihaleikkeleitä pitäisi käyttää mahdollisimman vähän, mieluummin ei lainkaan. Runsaalla lihansyönnillä on todistetusti yhteys sydän- ja verisuonitauteihin ja suolistosyöpiin. Sen vuoksi kypsän lihan ja lihavalmisteiden enimmäismääräksi suositellaan 350 grammaa viikossa aiemman puolen kilon sijaan.

-Diabetesta sairastavia on ohjattu aiemminkin nauttimaan lihaleikkeleitä maltillisesti niiden sisältämän suolan vuoksi, joten uudet yleiset suositukset vain vahvistavat ohjetta, huomauttaa Ruuskanen.

Lihaa tulisi korvata palkokasveilla ja kestävästi pyydetyillä ja kasvatetuilla kaloilla.

Ravitsemussuositusten tavoitteena on kansanterveyden edistäminen. Sen vuoksi alkoholille ei ole enää annettu turvallisen käytön määrän rajaa, koska tutkimuksin ei ole voitu sellaista todeta.

Terveelliset valinnat arkisin sallivat herkuttelun juhlahetkinä

Ruualla on iso rooli diabeteksen hoidossa, mutta ruoka on paljon muutakin: se on myös ilon ja mielihyvän lähde.

Hyvinvointia tukeva terveellinen ruokailu on joustavaa. Se sisältää terveellisiä päivittäisiä valintoja ja tottumuksia mutta sallii myös satunnaisia herkutteluhetkiä hyvällä mielellä.

-Jokainen voi soveltaa suositusta omien tottumuksiensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Usein toistuvat valinnat ratkaisevat kokonaisuuden, Ruuskanen tähdentää.

Vinkkejä uusien suositusten soveltamiseen

Diabetesliiton materiaalit ovat ajan tasalla

Diabetespolkujen ruokaosiot vastaavat jo uusia ravitsemussuosituksia.

Lataa maksuton esite

Tutustu tarkemmin ravitsemussuosituksiin