Siirry sisältöön

Diabeteksen hoitotarvikkeet ovat diabetesta sairastavalle välttämättömiä. Yksilöity tieto tarvittavista välineistä ja niiden määrästä tulee kirjata diabetesta sairastavan hoitosuunnitelmaan. Hoitosuunnitelma on osa potilasasiakirjaa.

Hyvän hoitotasapainon saavuttaminen vaatii diabetesta sairastavalta jatkuvaa seurantaa ja hoidon säätämistä, päivittäistä omahoitoa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että hyvinvointialue tarjoaa yksilöllisesti sopivat omahoitovälineet, kuten verensokerimittarit, glukoosisensorit ja pistosvälineet sekä insuliinipumput.

Terveydenhuoltolaki velvoittaa hyvinvointialueita. Terveydenhuollon lainsäädännön toteutumista valvovat aluehallintovirastot. Lain vastaisesta menettelystä tai määräyksistä voi tehdä kantelun aluehallintovirastoon, joka ottaa asian tutkittavakseen.

Lisätietoja kantelun tekemisestä.

Verensokerin seuranta: mittausliuskat ja glukoosisensorit

Hoitotavoitteiden saavuttamiseksi omaseuranta on insuliinihoitoisille diabetesta sairastaville välttämätöntä ja valtaosalle muista diabetesta sairastavista tärkeää. Eräät hyvinvointialueet ovat vähentäneet omamittausliuskojen jakelua tyypin 2 diabetesta sairastaville. Käytäntö on koskenut henkilöitä, joilla ei ole käytössään liian matalaa verensokeria eli hypoglykemiaa aiheuttavaa lääkitystä, ja jotka ovat saavuttaneet hoitotavoitteensa.

Diabeteksen Käypä hoito -suositus (Tyypin 2 diabetes, 2024) ohjeistaa, että liuskojen vähimmäismäärä henkilölle, jolla ei ole käytössään hypoglykemialle altistavaa lääkitystä, on 2–14 liuskaa viikossa. Verensokerin seurannan tarve määritetään yksilöllisesti henkilön hoitosuunnitelmassa ja tämän mukaan arvioidaan myös tarvittava liuskamäärä.

Diabeteksen Käypä hoito -suositus (Tyypin 2 diabetes, 2024)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Tutkimustieto osoittaa, että strukturoitu verenglukoosin omamittaus parantaa glukoositasapainoa myös ei-insuliinihoitoisessa tyypin 2 diabeteksessa.

Yhä useampi diabetesta sairastava seuraa verensokeriaan kudosglukoosisensoroinnilla. Hyvinvointialueet myöntävät glukoosisensoreita tällä hetkellä pääasiassa vain tyypin 1 diabetesta sairastaville. Tyypin 2 diabetesta sairastavalle myönnetään sensoreita useimmilla alueilla ainoastaan erillisen harkinnan jälkeen tai erityisluvalla, mikäli hänelle on kehittynyt insuliininpuutos.

Diabetesliitto pitää perusteltuna arvioida sensoritarvetta insuliinihoitomuodon ja hypoglykemiariskin perusteella diabetestyyppiin katsomatta. Diabeteksen Käypä hoito -suosituksen mukaan (Insuliininpuutosdiabetes, 2022) kaikille monipistoshoidossa tai insuliinipumppuhoidossa oleville pitäisi tarjota jatkuvaa glukoosiseurantaa.

Diabeteksen Käypä hoito -suositus (Insuliininpuutosdiabetes, 2022)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Hyvinvointialueet ovat laatineet erillisiä hoitotarvikejakelua koskevia ohjeita. Laillisuusvalvontakäytännössä on todettu, että diabetesta sairastavien hoitotarvikkeita ei voida rajoittaa alle kunkin potilaan yksilöllisesti määritellyn tarpeen. Terveyspalvelujen järjestämistä koskevien ohjeiden tulee jättää tilaa palvelun tarvitsijan yksilöllisen tarpeen huomioon ottamiselle.

Eduskunnan oikeusasiamies on todennut esimerkiksi Helsingin kaupungin hoitotarvikejakeluohjetta koskevaan kanteluun antamassaan ratkaisussa (EOAK/268/2018), että terveyspalveluiden järjestämistä koskevilla ohjeilla voidaan yhtenäistää käytäntöä, ja niillä on siten tärkeä potilaiden yhdenvertaisuutta lisäävä merkitys.

Ohjeet voivat kuitenkin olla vain lainsäädäntöä täydentäviä eikä niillä voida rajoittaa tai sulkea pois oikeutta lainsäädännössä turvattuihin oikeuksiin. Ohjeet ja käytännöt, jotka eivät jätä tilaa palvelun tarvitsijan yksilöllisen tarpeen huomioon ottamiselle, ovat siten ristiriidassa lainsäädännön kanssa, tarkemmin potilaslain 3 §:n ja terveydenhuoltolain 24 ja 25 §:n kanssa.

Tutustu oikeusasiamiehen ratkaisuun tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Diabetesliiton kannanottoja ja toimia hoitotarvikkeisiin liittyen

Mikä on hoitosuunnitelma?

Hoitosuunnitelma laaditaan yhteisymmärryksessä potilaan ja terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa. Se on osa potilasasiakirjaa. Diabeetikko saa hoitosuunnitelmaan merkityt hoitotarvikkeet maksutta.Hoito- ja palvelusuunnitelman laatimisesta ja ylläpidosta vastaa potilasta hoitava lääkäri potilaan hyvinvointialueen terveyskeskuksessa.

Tukenasi hoitotarvikkeiden saatavuuteen liittyvissä kysymyksissä

Laura Tuominen-Lozic

Tuominen-Lozic Laura

sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija

puhelinpalvelu ma klo 8.30-11 ja to klo 12-15, muut kuin asiakasneuvontapuhelut, p. 040 072 3655

050 567 2555