Siirry sisältöön

Eira Taulaniemi

Kumpaa tarvitsemme: enemmän liikettä arkeen vai tavoitteellista lenkkeilyä?

Nämä liikkumisohjeet ja -tavoitteet sopivat osalle meistä, mutta osalle meistä ne aiheuttavat puistatuksia ja pahaa mieltä.

Liikkumisen suositukset solahtavat helposti osaksi arkea, jos on tottunut liikkuja ja liikkuminen on kuulunut aikaisemminkin omaan arkeen, liikkuminen tuntuu mukavalta eikä terveydentilassa tai toimintakyvyssä ole liikkumista rajoittavia tekijöitä.

Vankkaan tutkimusnäyttöön pohjautuvat suositukset ohjaavat meitä kaikkia tarkastelemaan oman liikkumisemme määrää ja monipuolisuutta suhteessa kokonaisterveyteemme, toimintakykykyymme ja päivittäiseen jaksamiseemme.

Miten pääsen alkuun?

Tärkeää on aloittaa omasta arjesta, omista kiinnostuksen kohteista, käytettävissä olevasta ajasta ja mikä tärkeintä; siitä, millainen liikkuminen ja liikunta tuntuu itsestä hyvältä ja mistä tulee hyvä olo.

Tärkeää on myös miettiä, mihin itselle tärkeään asiaan liikkuminen tuo tukea, on se sitten fyysisen terveyden tukeminen, psyykkisen hyvinvoinnin lisääntyminen tai sosiaaliset suhteet.

Mutta miten sitten, kun kaikki ajatukset ja tunteet liikkumista kohtaan ovat negatiivisia, liikkuminen rajoittuu pakollisiin arkitoimintoihin, terveydentila tai ylipaino rajoittavat liikkumista eikä mikään rasittavampi liikkuminen edes tunnu hyvältä?

Tällöin yllä näkyvät liikuntaohjeet saavat todennäköisesti aikaan vain ahdistusta, eivätkä innosta edes tarkastelemaan, millaisia mahdollisuuksia omassa arjessa olisi lisätä askelia ja liikettä. Uudistunut liikkumissuositus kuitenkin huomioi entistä paremmin kevyen liikuskelun lisäämisen ja paikallaanolon tauottamisen.

Kevytkin liikuskelu tuo tutkitusti terveyshyötyjä

Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyempi liikuskelu – kun sitä on mahdollisimman paljon päivän aikana – tuottaa terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Se vaikuttaa positiivisesti sokeriaineenvaihduntaan ja tehostaa insuliiniherkkyyttä. Monesti se myös parantaa vireystilaa, tuo mielen hyvinvointia ja jaksamista arkeen.

Vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen onkin: kaikki vaihtoehdot ovat oikeita! Jokainen ylösnousu tuolilta, kaikki liike ja jokainen askel päivässä ovat tärkeitä. Niistäkin saat itsellesi paljon hyvää – toki täysin unohtamatta reipasta tai rasittavaa kestävyystyyppistä liikunta sekä panostusta lihaskunto- ja tasapainoharjoituksiin. Ne tuovat lisää terveyshyötyjä.

Eikä unohdeta unen merkitystä. Hyvä päivä rakennetaan sitä edeltävänä yönä: riittävä, palauttava uni antaa parhaan startin myös fyysisesti aktiivisemmalle päivälle ja lataa energiaa tehdä terveyttä tukevia valintoja myös liikkumisen ja rasittavamman liikunnan suhteen.

Uutuus: Hyvinvointitapahtuma Tampereella 15.5.2025

Löydä tasapaino inspiroivassa kehon ja mielen hyvinvointitapahtumassa. Iltapäivän aikana pääset sukeltamaan mielen hyvinvoinnin saloihin, löytämään iloa liikkumisesta ja oppimaan jalkaterveyden merkityksestä. Ohjelma tarjoaa myös hetkiä rentoutumiselle ja virkistävää taukoliikuntaa – kaikki tämä asiantuntijoiden opastamana.

Lue lisää hyvinvointitapahtumasta!(siirryt toiseen palveluun)

Eira Taulaniemi

Eira Taulaniemi

Eira on Diabetesliiton liikuntasuunnittelija